Zelf je huis fotograferen? Vermijd deze 8 veelgemaakte fouten

Door
Makelaarsland
op

Ga jij je huis verkopen en maak je zelf de foto’s? Dat kan. We hebben tegenwoordig bijna allemaal toegang tot goede apparatuur en oefenen met onze mobiel de hele dag door.

Maar trap niet in deze valkuilen. Je kunt ten slotte maar één keer een eerste indruk achterlaten bij de toekomstige koper van jouw huis. Acht fotografietips.

 1. Te veel poespas

Zorg allereerst voor een schoon en opgeruimd huis. Haal alle overbodige spullen weg, ‘less is more’! Een vuistregel is dat je alle spullen kleiner dan een voetbal weg mag halen. Daarbij mag alles met een merknaam worden opgeborgen. Dus schoonmaakmiddelen in het keukenkastje en het plankje bij de wastafel leeg. Uiteraard kun je ervoor kiezen om een enkele kaars te laten staan en een handdoek te laten hangen voor een mooi sfeerbeeld.

2. Grote kleurcontrasten

Zorg dat de kleurbalans in elke foto hetzelfde is. Test dus van tevoren welk licht je wil gebruiken en zorg dat de lichtinval niet wordt aangepast tijdens het fotograferen. Zo voorkom je dat foto’s diverse kleuren krijgen. Over het algemeen kun je beter niet het licht aanzetten tijdens het fotograferen. Je kan het beste foto’s maken bij helder, licht weer (het hoeft niet persé zonnig te zijn). Soms kun je dus beter een dag wachten voor het beste resultaat!

3. Schots en scheef

Maak vooral rechte foto’s. Wanneer foto’s schuin worden genomen kan de ruimte kleiner lijken of lijkt het soms of muren scheef zijn. Fotografeer een keukenblok bijvoorbeeld altijd van voren óf van de zijkant maar niet scheef. Volg dus altijd de rechte lijnen van een interieur.

4. Selfies

Pas op dat je geen ‘selfies’ maakt door in de spiegel of een raam te staan bij het fotograferen. Check je foto’s dan ook op spiegelingen voordat je ze plaatst. Er kunnen soms verrassingen verschijnen door weerkaatsing van het raam of een spiegelbeeld. Heb je eerder gemaakte selfies ingelijst op het toilet hangen? Haal deze ook weg, net als andere persoonlijke spullen. Deze hoeven niet voor iedereen zichtbaar te zijn.

Ondanks deze tips raden wij je eigenlijk áltijd aan om professionele foto’s te laten maken. Bekijk ons presentatiepakket of bel met één van onze adviseurs voor advies.

5. WC-bril open

Een belangrijke ‘boodschap’ bij het maken van interieurfoto’s: De wc-bril, deze mag helemaal dicht, inclusief de klep. Een afgesloten pot kan simpelweg de minste schade aanrichten.

6. Huisdieren

Liever niet, op de foto dan. Tenzij deze de foto nóg mooier maken natuurlijk. Verder raden we aan om alle spullen van je huisdier even op te ruimen tijdens het maken van de foto’s. Zo geef je de meest neutrale indruk van je huis.

7. Groen

Bloemen doen het altijd goed. Bij bezichtigingen maar óók op de foto. Zorg voor verse bloemen of een grote plant. Zeker bij een wat ‘kale’ ruimte werkt dit goed. Je mag de bloemen of de plant best ‘meeverhuizen’ naar diverse ruimtes, zorg alleen dat deze niet op elke foto terugkomt.

8. Beter goed gejat dan slecht geprobeerd

Kijk af! Bekijk voor je foto’s gaat maken goed naar een aantal voorbeelden van andere, vergelijkbare, woningen. Je zult zien dat je daaraan al heel snel kunt merken wat je wel en niet moet doen. Je doet ook ideeën op van hoe je ruimtes kunt inrichten en vanuit welke hoeken je kunt fotograferen. Daarnaast kun je ook goed zien hoe de buren hebben gefotografeerd en kun jij zorgen dat je er een schepje bovenop doet!

Lees je deze fotografietips pas achteraf?

Geen probleem! Bij ons is het wijzigen van foto’s gratis! En heb je de foto’s al gemaakt en ben je toch de mist in gegaan? Dan kun je altijd nog bewerkingsprogramma’s raadplegen als ‘Photoshop’. Daarmee kun je te donkere foto’s oplichten en andersom. Maar je kunt hiermee ook het kenteken van de buren weghalen of een gezinsfoto blurren.

Heb je al het bovenstaande opgevolgd? Dan hebben we hier nog een checklist met wat tips:

  • Heb je alle ramen gelapt? (ook die van de tussendeuren?)
  • Zijn alle bedden strak opgemaakt?
  • Heb je de gordijnen opengedaan?
  • Ligt al het wasgoed in de kast en is het wasrek opgeruimd?
  • Ben je de tuin niet vergeten?
  • Wat wordt het paradepaardje van je huis? Maak hier een paar extra foto’s van.

Heb je na het lezen van deze tips nog meer vragen? Of ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? We bellen je gratis en vrijblijvend terug.

Ja, bel mij terug

Veel succes!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.