Ouderdomsclausule: Wat houdt dit in?

Bij de verkoop van een oude woning, kan er bepaald worden om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopovereenkomst. In de ouderdomsclausule staat dat de koper bekend is met de ouderdom van de woning en dat de gevolgen van verborgen gebreken die het gevolg zijn van deze ouderdom, voor risico van de koper komen.

Deze clausule legt de verantwoordelijkheid bij de koper en vermeldt dat de verkoper niet instaat voor de kwaliteit van een aantal onderdelen van de woning. Omdat de clausule geen standaardbepaling is in de NVM koopakte, wordt deze handmatig toegevoegd.

Ouderdomsclausule

De ouderdomsclausule is in beginsel opgesteld om de verkopende partij te beschermen tegen onrechtmatige beschuldigingen van een slechte bouwkundige staat van de woning. De reden van de minder goede bouwkundige staat kan te maken hebben met de tijd waarin de woning is gebouwd. Het is mogelijk dat op het moment dat het huis werd gebouwd andere, minder strenge bouwkundige normen golden, met als gevolg dat het gebouw langere tijd heeft moeten “doorstaan”.

De reden kan ook zijn dat aan oudere woningen meerdere opeenvolgende verbouwingswerkzaamheden zijn uitgevoerd, die van betere of mindere kwaliteit zijn geweest, of die niet goed op elkaar aansloten. Hierdoor kunnen dus ook recentere werkzaamheden aan de woning onder de ouderdomsclausule vallen.

Tip!
Weet je als koper dat een woning reeds enige jaren oud is, dan is het verstandig om voor aankoop van de woning een bouwkundige keuring te laten verrichten, ook als de woning door de tijd is gerenoveerd.

Jouw verkoopkansen bekijken

Woon jij in een oudere woning maar weet je niet in hoeverre de ouderdom van je woning de verkoopkansen beïnvloedt? Wij helpen je dan graag met een gratis verkoopanalyse. Zo kunnen wij je tips voor de verkoop geven, schatten hoeveel zoekers jouw woning trekt en kunnen wij lokale verkoopprijzen opzoeken om zo je verkoopkansen in te schatten.

Benieuwd wat jouw woning kan opleveren? Vraag nu een gratis verkoopanalyse aan!

Bekijk jouw verkoopkansen!

Wanneer is een ouderdomsclausule van toepassing?

Een ouderdomsclausule is van toepassing op oudere woningen. De ouderdomsclausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst van oudere woningen om zo te voorkomen dat de verkoper, na verkoop van de woning, door de koper kan worden aangesproken op gebreken die zijn ontstaan door ouderdom van de woning. De ouderdomsclausule staat niet standaard in de koopovereenkomst. Zorg er dus voor dat, als je deze wilt laten opnemen, je de ouderdomsclausule handmatig laat toevoegen.

Let op!
Zorg er voor dat de ouderdomsclausule duidelijk geformuleerd is. Helaas komt het nog vaak voor dat er discussies ontstaan tussen koper en verkoper over wie aansprakelijk is voor een bepaald (ouderdoms)gebrek.

Wil je meer weten over de ouderdomsclausule, of wil je graag iets anders weten? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over de bouwkundige staat

Wat houdt de ouderdomsclausule in?

Wat is voorbehoud uitvoeren bouwkundige keuring woning?

Wat houdt de onderzoeksplicht koper in als je een huis koopt?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.