Wat is een ouderdomsclausule?

Bij de verkoop van een oud huis, kan een ouderdomsclausule opgenomen worden in de koopovereenkomst. Daarin staat dat de koper bekend is met de ouderdom van het huis en dat de gevolgen van verborgen gebreken, die het gevolg zijn van deze ouderdom, voor risico van de koper komen.

Deze clausule legt de verantwoordelijkheid dus bij de koper. De verkoper staat dus niet in voor de kwaliteit van een aantal onderdelen van de woning. Omdat dit geen standaardbepaling is in de NVM koopakte, wordt deze handmatig toegevoegd.

Bescherming van de verkoper

De ouderdomsclausule is er vooral om de verkoper te beschermen tegen onrechtmatige beschuldigingen van een slechte bouwkundige staat van het huis. Dat kan te maken hebben met de periode waarin de woning is gebouwd. Het is mogelijk dat er toen minder strenge bouwkundige normen golden, met als gevolg dat het gebouw langere tijd heeft moeten “doorstaan”.

Een andere reden kan zijn dat er allerlei verbouwingswerkzaamheden zijn uitgevoerd aan een oud huis. En die kunnen minder van kwaliteit zijn geweest of niet goed op elkaar aangesloten. Hierdoor kunnen dus ook recentere werkzaamheden aan het huis onder de ouderdomsclausule vallen.

Tip! Als je weet dat een huis relatief oud is en je wilt het kopen, dan is het verstandig om eerst een bouwkundige keuring te laten doen. Dit geldt ook als het huis is gerenoveerd. Je weet immers niet wat de kwaliteit van die renovaties is geweest.

Even overleggen?

Even overleggen?

Het kan nogal een ingewikkeld stuk zijn, die ouderdomsclausule. Heb je vragen over deze of andere zaken uit de koopovereenkomst? Dan is het wel prettig om even te overleggen met iemand die er verstand van heeft. Kan hoor. Laat je gegevens achter en we bellen je terug.

Informatiegesprek aanvragen

Toepassen van de ouderdomsclausule

Een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst is niet standaard. Zorg er dus voor dat deze handmatig laat toevoegen, als dat nodig is. Let er ook op dat de ouderdomsclausule duidelijk geformuleerd is. Helaas komt het nog vaak voor dat discussies ontstaan tussen koper en verkoper over wie aansprakelijk is voor een bepaald (ouderdoms)gebrek. Uit rechtszaken in het verleden blijkt dat rechters de ouderdomsclausule verschillend uitleggen.

As it is clausule

Als je als verkoper zo min mogelijk risico wil lopen, kun je gebruikmaken van de ‘as it is’ clausule. Daarmee leg je alle aansprakelijkheid neer bij de koper. Die koopt het huis “as it is”, zoals het is. Bij het vaststellen van de koopsom is hier rekening mee gehouden.

Dit maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Ons advies is dan ook om vooraf goed met de makelaar te overleggen welke vorm van de ouderdomsclausule opgenomen gaat worden in de koopovereenkomst.

Wil je meer lezen over het kopen of verkopen van je huis met Makelaarsland? 

Informatiebrochure aanvragen

Voer jouw gegevens in en download onze brochure

Bedankt

Je ontvangt de brochure ook per e-mail.

Bekijk onze brochure

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Veel gestelde vragen over de bouwkundige staat

Wat houdt de ouderdomsclausule in?

Wat is voorbehoud uitvoeren bouwkundige keuring woning?

Wat houdt de onderzoeksplicht koper in als je een huis koopt?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.