Een huis kopen zonder makelaar

Je wilt je droomhuis kopen, maar je twijfelt of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen, of misschien wil je wel een huis kopen zonder makelaar. Dat kan natuurlijk, Maar hoe kun je dan het beste een huis kopen zonder makelaar?

Tips om een huis te kopen zonder makelaar

Een huis kopen is voor iedereen spannend en levert ook vele vragen op. Ga je met een aankoopmakelaar op pad, of wil je liever een huis kopen zonder makelaar? Voor het geval je voor de tweede optie kiest, zijn er zeker zaken waar je extra op moet letten!

Tips om een huis te kopen zonder makelaar

Neem iemand met bouwtechnische kennis mee naar de bezichtiging
Als je een huis op het oog hebt, is de eerste stap een bezichtiging. Ben je na de eerste bezichtiging nog steeds enthousiast, ga dan nog een tweede keer kijken samen met iemand die de woning met een kritische blik bekijkt. Als je zelf weinig verstand hebt van bouwtechnische aspecten van een woning, dan is er bijna altijd wel een kennis of familielid die hiermee kan helpen.

Weet wat de woningwaarde is
Voordat je een eerste bod uitbrengt op je droomhuis, is het belangrijk dat je de waarde van de woning helder hebt. Hiervoor heb je een waarde-indicatie nodig. Een makelaar/taxateur kan je hierin voorzien. Als je de waarde eenmaal kent, kun je de onderhandelingsstrategie bepalen. Bedenk vooraf wat je maximaal kunt lenen en wat je maximaal wilt betalen voor de woning en houd dit in gedachten tijdens de onderhandelingen.

Benieuwd naar de geschatte woningwaarde van jouw droomhuis? Bereken de waarde in 1 minuut

Controleer juridische stukken nauwkeurig
Na overeenstemming worden alle afspraken rondom de aankoop vastgelegd in een koopovereenkomst. Het is belangrijk dat alle afspraken juridisch goed vastgelegd worden en dat deze koopakte correct wordt opgesteld. Controleer alle juridische stukken nauwkeurig, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Gratis zoekopdracht

Ben je nog op zoek naar je droomwoning? Maak een gratis zoekopdracht aan en ontvang het nieuwste aanbod dat aan jouw wensen voldoet direct in je mailbox.

  • Jouw specifieke woonwensen aangeven
  • Woningaanbod van de gehele NVM-database
  • 24/7 melding van nieuw aanbod
Gratis zoekopdracht

Waarom wél een aankoopmakelaar

Een huis kopen zonder makelaar, niet iedereen durft het aan. In de huidige huizenmarkt zien we steeds vaker dat een aankoopmakelaar in de arm wordt genomen. Een aantal jaar geleden was in zo’n 10% van de transacties een aankoopmakelaar betrokken; inmiddels is dat opgelopen tot circa 30%. Indien je behoefte hebt aan begeleiding, dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen die je belangen behartigt. Het is waarschijnlijk de grootste aanschaf in je leven. Een aankoopmakelaar helpt onder andere met het bepalen van de woningwaarde, de onderhandelingen en het controleren van de koopovereenkomst.

Heb je na het lezen van dit artikel nog twijfels over het inschakelen van een makelaar bij de aankoop van je woning? Dan kun je misschien wel wat advies van een makelaar gebruiken of even snel overleggen.

Geen probleem hoor, één van onze makelaars belt je om jouw vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Laat je gegevens achter en je hoort van ons!

Veel gestelde vragen over een aankoop

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Kan ik de app gebruiken om een huis te vinden?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.