Inspectie van de woning: Wat gebeurt er precies?

Het is gebruikelijk dat er, voor de eigendomsoverdracht van een huis, een inspectie van de woning plaatsvindt. Verkoper en koper gaan tijdens de inspectie van de woning samen door de, dan leegstaande, woning om te controleren of de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken.

De woning zal, tenzij anders afgesproken, in dezelfde staat moeten zijn als overeengekomen. Normaliter wordt hiermee de staat ten tijde van de laatste bezichtiging met de koper(s) bedoeld. Ook de lijst van zaken behorende bij de koopakte wordt op dit moment doorgenomen. Wanneer er bijvoorbeeld is overeengekomen dat de vaatwasmachine bij de koop is inbegrepen, wordt op het moment van de inspectie bekeken of deze er nog staat én naar behoren functioneert.

Inspectie van de woning: Hoe lang duurt dit?

De inspectie van de woning duurt, afhankelijk van de grootte van de woning, circa drie kwartier en is bedoeld als laatste controle en het opnemen van de meterstanden voor de energieleverancier. De inspectie van de woning is één van de laatste stappen in de verkoop van de woning.

Wat moet ik doen als er beschadigingen zijn tijdens de inspectie?

Op het moment dat er een (verborgen) gebrek wordt geconstateerd dient er uitgezocht te worden of verkoper hiervoor verantwoordelijk is en zo ja, hoe dit opgelost gaat worden. Dit kan dan worden vastgelegd op het inspectieformulier en later aan de notaris worden overhandigd. Mocht het ingewikkelde of ingrijpende gevolgen hebben, dan kan ook de makelaar geraadpleegd worden om hierin te adviseren of te bemiddelen.

Is een inspectie echt noodzakelijk?

Jazeker. Naast dat de koper vanuit de getekende koopovereenkomst het recht heeft om de woning nog een laatste keer te inspecteren is het ook verstandig om te doen. Een inspectie vooraf zorgt er namelijk voor dat zodat iedereen met een gerust gevoel naar de overdracht gaat en verrassingen achteraf worden voorkomen. Makelaarsland adviseert om de bevindingen vast te leggen in het inspectieformulier. Ook is het gebruikelijk om tijdens de inspectie van de woning de meterstanden te noteren op het meterstandenformulier.

Advies van onze makelaars

Bij het kopen van een woning komen veel zaken kijken. De inspectie van de woning is hier onderdeel van. Tijdens de inspectie van de woning kun je nog een laatste keer goed kijken of de woning wel echt goed onderhouden is en of er geen addertjes onder het gras zitten.

Een Makelaarsland aankoopmakelaar kan je helpen met de aankoop, en behoedt je voor het kopen van een 'kat in de zak'. Kan jij wat hulp kan gebruiken bij jouw aankoop?

Meer informatie over aankoop

Heb je een vraag over de inspectie van de woning, of wil je graag iets anders weten? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan waarin wij al jouw vragen beantwoorden!

Veel gestelde vragen over de inspectie

Hoe lang duurt de inspectie van een woning

Is een inspectie echt noodzakelijk?

Wat moet ik doen als er beschadigingen zijn tijdens de inspectie?

Alle veelgestelde vragen

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.