Inspectie van de woning: Wat gebeurt er precies?

Het is gebruikelijk dat er, voor de eigendomsoverdracht van een huis, een inspectie van de woning plaatsvindt. Verkoper en koper gaan tijdens de inspectie van de woning samen door de, dan leegstaande, woning om te controleren of de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken.

De woning zal, tenzij anders afgesproken, in dezelfde staat moeten zijn als overeengekomen. Normaliter wordt hiermee de staat ten tijde van de laatste bezichtiging met de koper(s) bedoeld. Ook de lijst van zaken behorende bij de koopakte wordt op dit moment doorgenomen. Wanneer er bijvoorbeeld is overeengekomen dat de vaatwasmachine bij de koop is inbegrepen, wordt op het moment van de inspectie bekeken of deze er nog staat én naar behoren functioneert.

Inspectie van de woning: Hoe lang duurt dit?

De inspectie van de woning duurt, afhankelijk van de grootte van de woning, circa drie kwartier en is bedoeld als laatste controle en het opnemen van de meterstanden voor de energieleverancier. De inspectie van de woning is één van de laatste stappen in de verkoop van de woning.

Wat moet ik doen als er beschadigingen zijn?

Op het moment dat er een (verborgen) gebrek wordt geconstateerd dient er uitgezocht te worden of verkoper hiervoor verantwoordelijk is en zo ja, hoe dit opgelost gaat worden. Dit kan dan worden vastgelegd op het inspectieformulier en later aan de notaris worden overhandigd. Mocht het ingewikkelde of ingrijpende gevolgen hebben, dan kan ook de makelaar geraadpleegd worden om hierin te adviseren of te bemiddelen. Download het inspectieformulier

Is een inspectie echt noodzakelijk?

Jazeker. Naast het recht van de koper om de woning nog een laatste keer te inspecteren, is het ook verstandig om te doen. Een inspectie vooraf zorgt er namelijk voor dat iedereen met een gerust gevoel naar de overdracht gaat. En zo voorkom je verrassingen achteraf. Makelaarsland adviseert om de bevindingen vast te leggen in het inspectieformulier. Ook is het gebruikelijk om tijdens de inspectie van de woning de meterstanden te noteren op het meterstandenformulier. Download het meterstandenformulier

Even overleggen

Tijdens de inspectie van de woning kun je nog een laatste keer goed kijken of de woning wel echt goed onderhouden is en of er geen addertjes onder het gras zitten.

Wil jij je huis verkopen en heb je vragen over de inspectie of over iets anders dat met de verkoop van je huis te maken heeft? We kunnen ons voorstellen dat je even met een deskundige wil overleggen. Dat kan. Onze adviseurs nemen de tijd om jouw brandende vragen te beantwoorden. Natuurlijk helemaal vrijblijvend!

Gratis adviesgesprek

Even overleggen

Veel gestelde vragen over de inspectie

Hoe lang duurt de inspectie van een woning

Waar moet je op letten bij de eindinspectie?

Wat moet ik doen als er beschadigingen zijn tijdens de inspectie?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.