Overdrachtsbelasting: Waarom moet je dat betalen?

Een koper moet 2% overdrachtsbelasting betalen bij de overdracht van een bestaande woning en bijbehorende grond. De overdrachtsbelasting was lange tijd 6% van de koopsom, maar is sinds 2021 verlaagd om doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Het tarief van 2% geldt alleen als de gekochte woning zelf bewoond gaat worden. Koop je voor het eerst een woning en ben je jonger dan 35 jaar? Dan kun je gebruikmaken van de startersvrijstelling en betaal je geen overdrachtsbelasting. Als je een woning koopt die je niet zelf gaat bewonen, betaal een hoger tarief van 10,4%. De tarieven blijven ongewijzigd voor 2024.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting betaal je als je in Nederland een huis koopt. Je betaalt ook overdrachtsbelasting als je de rechten op onroerende zaken koopt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld erfpachtrecht. Overdrachtsbelasting is een onderdeel van de Kosten Koper. De opbrengst hiervan wordt gebruikt door het Rijk voor voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg. Hierdoor wordt de overdrachtsbelasting in de volksmond ook wel ‘verhuisboete’ genoemd.

Wat is overdrachtsbelasting?

Startersvrijstelling: overdrachtsbelasting 0%

Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling mag de woningwaarde in 2023 niet hoger zijn dan € 440.000. In 2024 wordt dit bedrag verhoogd naar € 510.000. De woningwaardegrens geldt voor de totale waarde van de woning en de daaraan gekoppelde rechten, inclusief aanhorigheden (zoals tuin, schuur of garage).

Startersvrijstelling: overdrachtsbelasting 0%

Ben jij starter op de woningmarkt en ligt jouw budget tussen de € 440.000 en € 510.000? Dan kan het verstandig zijn om de overdracht van je nieuwe woning in 2024 te laten plaatsvinden. Je bespaart dan 2% overdrachtsbelasting; een besparing die kan oplopen tot ruim € 10.000.

Hoe zit het bij een nieuwbouwwoning?

Bij nieuwbouwwoningen hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Nieuwbouwwoningen worden namelijk meestal vrij op naam gekocht. De aankoopkosten (waaronder BTW) zitten al in de koopsom verwerkt. Echter, je betaalt bij een nieuwbouwwoning wel bouwrente.

Geen overdrachtsbelasting bij doorverkoop binnen 6 maanden

De termijn waarbinnen een woning kan worden doorverkocht en waarbij de doorverkoopvrijstelling van toepassing is, is 6 maanden. Je hoeft dan tot het bedrag van de aankoopprijs bij de eerste koop geen overdrachtsbelasting te betalen. Als het aankoopbedrag hoger ligt dan wat de verkoper ervoor betaalde, betaalt de koper overdrachtsbelasting over het verschil.

Bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting

Mocht je het niet eens zijn met de overdrachtsbelasting en het bedrag dat je hebt betaald dan kun je er voor kiezen om bezwaar te maken. Dit kun je doen wanneer je vindt dat voor jou een ander tarief geldt of misschien vind je dat je recht hebt op vrijstelling. Je kunt er voor kiezen om zelf of namens de notaris bezwaar te maken.

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare NVM-Makelaar voor de verkoop of aankoop van een huis? Vraag hieronder een informatiegesprek aan of bekijk onze andere contactmogelijkheden.

Gratis adviesgesprek

Veel gestelde vragen over de woningoverdracht

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Wanneer vindt de inspectie van mijn huis plaats?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.