Overdrachtsbelasting: Waarom moet je dat betalen?

Een koper moet overdrachtsbelasting betalen bij de overdracht van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting was lange tijd 6% van de koopsom, maar is nu verlaagd naar 2%. Deze verlaging werd ingezet om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Overdrachtsbelasting: wat is dat

Overdrachtsbelasting betaal je als je in Nederland een huis of pand koopt. Je betaalt ook overdrachtsbelasting als je de rechten op onroerende zaken koopt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld erfpachtrecht. Voor andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden betaal je 6% overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een onderdeel van Kosten Koper. De opbrengst hiervan wordt gebruikt door het Rijk voor voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg. Hierdoor wordt de overdrachtsbelasting in de volksmond ook wel ‘verhuisboete’ genoemd.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de overdrachtsbelasting, of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Hoe zit dat bij een nieuwbouwwoningen?

Bij nieuwbouwwoningen hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Nieuwbouwwoningen worden namelijk meestal vrij op naam gekocht. De aankoopkosten zitten al in de koopsom verwerkt. Echter, je betaalt bij een nieuwbouwwoning wel bouwrente.

Minder overdrachtsbelasting bij doorverkoop woning

De termijn waarbinnen een woning kan worden doorverkocht en waarbij de doorverkoopvrijstelling van toepassing is, is door de staatssecretaris van Financiën per 1 september 2012 verlengd van 6 maanden naar 3 jaar. De verlengde vrijstelling geldt tot 1 januari 2015 als de eerste koop van een woning op of na 1 september 2012 heeft plaatsgevonden en de volgende koop in de drie daaropvolgende jaren. In dat geval is alleen over de eventuele waardevermeerdering van de woning tussen de eerste en de tweede koop 2% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Huis vinden met de Makelaarsland app!

Huis vinden met de Makelaarsland app!

Ben je klaar om op zoek te gaan naar je volgende droomhuis, maar heb je geen zin of tijd om hier veel mee bezig te zijn? Dan heeft Makelaarsland voor jou de oplossing met de zoekopdracht via de Makelaarsland app! Je ontvangt het nieuwste woningaanbod wat op jouw woonwensen aansluit waardoor je nog sneller je volgende woning vindt.

Lees hier meer over het zoeken van een huis met de Makelaarsland app

Ook je volgende huis zoeken? Download de app dan nu!


Google play Store

App Store

Bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting

Mocht je het niet eens zijn met de overdrachtsbelasting en het bedrag dat je hebt betaald dan kun je er voor kiezen om bezwaar te maken. Dit kun je doen wanneer je vindt dat voor jou een ander tarief geldt of misschien vind je dat je recht hebt op vrijstelling. Je kunt er voor kiezen om zelf of namens de notaris bezwaar te maken.

Veel gestelde vragen over de woningoverdracht

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Wanneer vindt de inspectie van mijn huis voor de overdracht plaats?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.