Overdrachtsbelasting: Waarom moet u dat betalen?

Een koper moet overdrachtsbelasting betalen bij de overdracht van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting was lange tijd 6% van de koopsom, maar is nu verlaagd naar 2%. Deze verlaging werd ingezet om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Overdrachtsbelasting: wat is dat

Overdrachtsbelasting betaalt u als u in Nederland een huis of pand koopt. U betaalt ook overdrachtsbelasting als u de rechten op onroerende zaken koopt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld erfpachtrecht. Voor andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden betaalt u 6% overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een onderdeel van Kosten Koper. De opbrengst hiervan wordt gebruikt door het Rijk voor voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg. Hierdoor wordt de overdrachtsbelasting in de volksmond ook wel ‘verhuisboete’ genoemd.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de overdrachtsbelasting, of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Hoe zit dat bij een nieuwbouwwoningen?

Bij nieuwbouwwoningen hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Nieuwbouwwoningen worden namelijk meestal vrij op naam gekocht. De aankoopkosten zitten al in de koopsom verwerkt. Echter, u betaalt bij een nieuwbouwwoning wel bouwrente.

Minder overdrachtsbelasting bij doorverkoop woning

De termijn waarbinnen een woning kan worden doorverkocht en waarbij de doorverkoopvrijstelling van toepassing is, is door de staatssecretaris van Financiën per 1 september 2012 verlengd van 6 maanden naar 3 jaar. De verlengde vrijstelling geldt tot 1 januari 2015 als de eerste koop van een woning op of na 1 september 2012 heeft plaatsgevonden en de volgende koop in de drie daaropvolgende jaren. In dat geval is alleen over de eventuele waardevermeerdering van de woning tussen de eerste en de tweede koop 2% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Huis vinden met de Makelaarsland app!

Bent u klaar om op zoek te gaan naar uw volgende droomhuis, maar heeft u geen zin of tijd om hier veel mee bezig te zijn? Dan heeft Makelaarsland voor u de oplossing met de zoekopdracht via de Makelaarsland app! U ontvangt het nieuwste woningaanbod wat op uw woonwensen aansluit waardoor u nog sneller uw volgende woning vindt.

Lees hier meer over het zoeken van een huis met de Makelaarsland app

Ook uw volgende huis zoeken? Download de app dan nu!


Google play Store

App Store

Bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting

Mocht u het niet eens zijn met de overdrachtsbelasting en het bedrag dat u heeft betaald dan kunt u er voor kiezen om bezwaar te maken. Dit kunt u doen wanneer u vindt dat voor u een ander tarief geldt of misschien vindt u dat u recht hebt op vrijstelling. U kunt er voor kiezen om zelf of namens de notaris bezwaar te maken.

Veel gestelde vragen over de woningoverdracht

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Wanneer vindt de inspectie van mijn huis voor de overdracht plaats?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.