Beste makelaar: Welke makelaar past bij jou?

Er zijn meer dan 4.000 makelaars actief in Nederland. De kans is groot dat je uit tientallen makelaars kan kiezen bij jou in de omgeving. Maar wat zijn de verschillen tussen deze makelaars en wie is de beste makelaar voor jou?

Beste makelaar voor jóu

Wie de beste makelaar voor jou is, hangt natuurlijk af van je wensen. Wil je een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging? Wil je zelf een actieve rol spelen in het verkoopproces en zo de makelaar diensten uit handen nemen? Wil je je huis prominent op funda? Wat is het budget voor een makelaar? Zodra je je wensen duidelijk in kaart hebt gebracht, kun je op zoek naar de beste makelaar.

 

Youtube placeholder

1. Makelaar aangesloten bij een branchevereniging

Bij het kiezen van een makelaar moet je afwegen of je een makelaar wilt die bij een branchevereniging is aangesloten. Makelaar is geen beschermd beroep en dus mag in de praktijk iedereen zich makelaar noemen. Door te kiezen voor een makelaar die bij een branchevereniging is aangesloten ben je veelal verzekerd van bepaalde opleidingseisen, kwaliteitseisen en een ethische code. De grootste branchevereniging van Nederland is de Nederlandse Vereniging van Makelaars; de NVM. Met een NVM-makelaar ben je verzekerd van een prominente plaatsing van jouw huis op funda en service en deskundigheid van geschoolde makelaars.

2. Hoeveel hulp heb je nodig van je makelaar?

Bedenk bij het kiezen van een makelaar, hoeveel hulp je wilt. Wil je bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen verzorgen en inzicht hebben in het verkoopproces, zoals vaak bij internetmakelaar het geval is? Of is dat niets voor jou en wil je dat jouw makelaar gewoon alles regelt, zoals de meeste full service makelaars doen? Aan beide opties hangt uiteraard een ander prijskaartje.

3. Welke makelaarskosten wil je betalen?

Bij het verkopen van je huis wil je natuurlijk de hoogste verkoopprijs, maar zo min mogelijk betalen aan een makelaar. In de meeste gevallen is de makelaarscourtage gekoppeld aan de verkoopprijs. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de makelaarskosten. Let goed op de volgende punten als het gaat op courtage:

  • Rekent de makelaar inclusief of exclusief BTW? Bij de meeste makelaars is de courtage exclusief BTW.
  • Hanteert de makelaar opstartkosten? Opstartkosten zijn kosten die de makelaar rekent voor het opstarten van de verkoop; hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor fotografie, waardebepaling en/of plaatsing op funda.
  • Ga je voor een makelaar die een courtage (percentage van de verkoopprijs) rekent of kies je een vaste prijs makelaar. Bij deze laatste weet je vooraf wat je gaat betalen aan je makelaar.
  • Vraag ook naar de kosten die de makelaar rekent wanneer je onverhoopt je opdracht bij een makelaar intrekt. Deze intrekkingskosten kunnen aanzienlijk zijn.

4. Wat zeggen de klanten?

De meeste verkopers raadplegen eerst hun vrienden en familie, maar bij het zoeken naar de beste makelaar kun je ook gebruikmaken van online reviews. Verkopers hechten veel waarde aan ervaringen van medeverkopers en maken daarom steeds meer gebruik van online beoordelingen. Op internet zijn talloze sites te vinden waarop makelaars beoordeeld worden.

Een voorbeeld van een website waar beoordelingen van verschillende makelaars vermeld staan, is wieisdebestemakelaar.nl. Op deze site wordt de kwaliteit van makelaars inzichtelijk gemaakt en krijgen consumenten een beter en objectief beeld van verschillende makelaars. Consumenten kunnen hun mening geven over het enthousiasme van de makelaar, de snelheid van reageren, het nakomen van afspraken, zijn creativiteit en de marktkennis.

Andere vergelijkingssites die je kunt raadplegen zijn:

  • funda: Op de grootste huizensite van Nederland kunnen verkopers hun makelaar beoordelen nadat de woning definitief verkocht is.
  • Feedback Company: Met maximaal 5 sterren kunnen verkopers aangeven hoe zij hun makelaar beoordelen. Daarnaast kan de klant een reactie geven met toelichting op het aantal gegeven sterren.

Is Makelaarsland de beste makelaar voor jou?

Makelaarsland is een NVM-makelaar, maar dan nét even anders dan je gewend bent. Je bespaart aanzienlijk op je makelaarskosten doordat je zelf actief meehelpt met het verkopen van je huis. Op onze website kun je de kosten snel vergelijken met de kosten die je bij andere makelaars zou maken. Door je woningprijs in te vullen vergelijk je onze kosten met die van een gemiddelde full-service makelaar.

 

Youtube placeholder

Wil jij meer hulp van je makelaar?
Kies dan voor ons full-service product. Je betaalt een vast laag bedrag van €3.250 all-in, waarvoor jouw makelaar je ontzorgt tijdens de verkoop. Jouw Makelaarsland Agent komt uit de buurt en kan dus voor jou de bezichtigingen doen. Een complete service, maar nog steeds goedkoper dan de gemiddelde makelaar! Kijk of er een Agent bij jou in de buurt zit.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.