Zelf bezichtigingen doen: Waar moet je extra op letten?

Je gaat je huis verkopen en wilt zelf de bezichtigingen doen? Wat een goed idee! Jij kent jouw eigen huis en buurt als geen ander en je bent enthousiast over het huis waar je waarschijnlijk al jaren met veel plezier woont. Zelf bezichtigingen doen is ontzettend leuk én helpt je ook om jouw woning nog sneller te verkopen!

De voordelen van zelf bezichtigingen doen

 • Je bent niet gebonden aan kantoortijden en kunt uitgebreid de tijd nemen om kandidaten rond te leiden. Omdat kandidaat-kopers informatie graag uit de eerste hand ontvangen, wordt een persoonlijke rondleiding zeer op prijs gesteld! Je kunt ook onze handige checklist downloaden!
 • Je bepaalt zelf hoeveel bezichtigingen je inplant en bent niet gebonden aan een maximum. Dus jij kiest wie je wanneer wilt uitnodigen. Alle geïnteresseerden de kans geven jouw huis te bezichtigen zou zomaar eens een hoge opbrengst van je huis kunnen betekenen.
Youtube placeholder
 • Je leert je potentiele kopers kennen tijdens een rondleiding en hebt zo meer controle over aan wie jij je huis verkoopt. Wie gun jij jouw huis het meest?
 • Je bespaart geld als je zelf bezichtigingen begeleid in plaats van dit aan een makelaar uit te besteden. Het meeste werk van een bezichtiging zit in de voorbereiding en die moet je als verkoper sowieso zelf doen; denk aan je huis opruimen, schoonmaken en de koffie klaarzetten.

Goed voorbereid zelf de bezichtigingen verzorgen

Het verzorgen van een bezichtiging is het leukste onderdeel van de verkoop! Woningzoekers hebben interesse getoond in jouw woning en komen graag bij je kijken. Een goede eerste indruk is belangrijk. Bekijk de volgende punten, zodat je goed voorbereid jouw mogelijke kopers ontvangt.

 • Ruim goed op. Haal zo veel mogelijk overbodige spullen weg, berg de vuile was op. Zet de wasmand in een kast of desnoods even in de schuur, tandenborstels weg, maak het aanrecht en alle tafelbladen leeg.
 • Laat jouw huis rust uitstralen. Haal o.a. persoonlijke foto’s, souvenirs, het prikbord en de post weg.
 • Zorg voor voldoende (loop) ruimte en verwijder al het meubilair waar kijkers over kunnen struikelen. Maak een vrije doorloop in kamers, hallen en gangen.
 • Zorg voor een comfortabele temperatuur in huis.
 • Zet de radio, televisie, computer, wasmachine en droogmachine uit. Elk geluid en beeld kan afleiden.
 • Beperk het gezinsleven tot een minimum en breng indien mogelijk de huisdieren naar de buren.
 • Maak je huis zo licht mogelijk: doe gordijnen open, haal zonneschermen op, doe het licht aan, zeem de ramen (binnen en buiten).
 • Zorg dat de hele woning fris ruikt: ventileer de badkamer, zet de kattenbak buiten en verschoon de vuilnisbak.
 • Maak de bedden netjes op, bij voorkeur met een strak gestreken overtrek of neutrale sprei.
 • Doe de wc-bril naar beneden met de klep dicht.
 • Maak de tuin gezellig: veeg dode bladeren weg, zet (ook in de winter) de tuinset buiten en zet wat groenblijvende of bloeiende planten in potten.

Besparen op je makelaarskosten

Het zelf regelen van de bezichtigingen is niet alleen heel leuk. Het bespaart je in de meeste gevallen ook nog eens veel geld! Door zelf de bezichtigingen te doen, kun je bij Makelaarsland veel op de makelaarskosten besparen. Je makelaar regelt alle juridische zaken, onderhandelingen en het bijkomende papierwerk, terwijl jij de kijkers enthousiast vertelt over jouw eigen woning.

Duur van een bezichtiging

Met bovenstaande tips kun je absoluut zelf bezichtigingen doen. De duur van een bezichtiging hangt sterk af van het type woning, de grootte van de woning en de kandidaten, maar natuurlijk ook van jouw eigen presentatie. Een goede eerste indruk is belangrijk! Zorg dat het hele huis schoon en opgeruimd is en voer, indien nodig, van tevoren kleine reparaties uit. Doe ‘s avonds overal het licht aan. Wees vriendelijk en geef belangstellenden de tijd die ze nodig hebben. Gemiddeld kun je rekening houden met een half uur. Wil je dus zelf bezichtigingen doen, neem hier dan de tijd voor.

Wil je zelf de bezichtigingen doen én optimaal begeleid worden in het hele verkoopproces? Vraag dan een informatiegesprek aan met een adviseur van Makelaarsland en wij vertellen je wat we voor je kunnen betekenen.

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de verkoopprijs, maar een vast laag tarief van € 1.500 all-in. Vul jouw verwachte verkoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf de bezichtigingen doet.
Verkoopprijs Verwachte verkoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.38
%
Je bespaart:
2,225

Veel gestelde vragen over de bezichtigingen

Hoe kan ik zelf de bezichtigingen doen van mijn huis?

Hoe zorg ik voor een goede bezichtiging?

Hebben jullie contact met kandidaten na de bezichtiging?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.