CV-Ketel bij overdracht naar koper altijd mee? Nee!

Door
Annemarie Spannemaker
op

Heb je een woning die je gaat verkopen? En heb je een CV-ketel op grond van een huur-koopovereenkomst of leaseovereenkomst? Lees dan even mee.

Dit soort contracten mogen bij een overdracht naar de nieuwe eigenaar niet meer worden overgenomen door de koper. Hoe zit dat nu precies? Wij vertellen het je.

Huurkoop- of leaseovereenkomst

Een CV-ketel is een dure grap. Als je er één koopt betaal je al snel tussen de € 1300 en € 2600 euro. Je kan, als je dat een te groot bedrag vindt in één keer maar maar wel graag eigenaar wilt worden, een CV-Ketel huren. Dit kan met een huur-koopovereenkomst of leaseovereenkomst. Bij dit soort contracten geldt er ‘koop op afbetaling’.  Dat betekent dat je aan het einde van het contact, als alles keurig betaald is, eigenaar wordt van de CV-ketel.

Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen bij de verkoop van je huis? We bellen je gratis en vrijblijvend terug.

Ja, bel mij terug

Geen vergunning

Maar er is iets veranderd. Installatiebedrijven zijn op grond van artikel 2:60 Wet op financieel toezicht verplicht een vergunning te hebben om dit soort overeenkomsten aan te bieden. Veel installatiebedrijven zijn gestopt met het aanbieden van deze contracten omdat ze niet de juiste vergunningen hadden hiervoor. Een gevolg hiervan is dat, wanneer je je woning verkoopt (inclusief CV-ketel natuurlijk) jouw koper de de overeenkomst van je CV-ketel niet meer kan overnemen. Lopende overeenkomsten moeten voor de overdracht dus worden afgekocht door de verkoper. Het is daarom belangrijk om bij de makelaar aan te geven of de CV-ketel op basis van een huurkoop- of leaseovereenkomst is. En houdt er alvast rekening mee dat bij verkoop van je woning, je de resterende looptijd van je contract in één keer moet afbetalen.

CV-ketel op basis van huurovereenkomsten of private lease

CV’s die alleen worden gehuurd mogen nog wel door de nieuwe eigenaar overgenomen worden. Dit komt doordat er bij het huren van een CV-installatie geen krediet wordt verstrekt. Dit geldt ook voor private lease. Hierbij wordt er alleen betaald voor het gebruiksrecht van een CV-ketel. De CV-ketel wordt geen eigendom bij private lease. Als de eigenaar een huurovereenkomst of een private lease overeenkomst over wil nemen, dan moet dit worden opgenomen in artikel 7.1 van de koopovereenkomst.

Wil jij net als 17.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.