Waarom een slapende Vereniging van Eigenaren slecht is voor de verkoop van een appartement

Door
Makelaarsland
op

Bij het presenteren van een appartement op funda is de verkoper verplicht om een aantal kenmerken in te vullen die informatie geven over de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze toevoeging op Funda informeert geïnteresseerden over de financiële toestand en het functioneren van de Vereniging.

Wat is de Vereniging van Eigenaren?

 

Elke eigenaar van een koopappartement is lid van de Vereniging van Eigenaren. Bij de splitsing in appartementsrechten van een appartementencomplex wordt er van rechtswege een VvE opgericht. De VvE voert het beheer en heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaars te behartigen.

Hoe herken je een slapende Vereniging van Eigenaren?

Bij een slapende vereniging worden er geen maandelijkse servicekosten betaald, zijn er geen reservefondsen en wordt er niet periodiek vergaderd. Ook is de vereniging niet ingeschreven in de Kamer van Koophandel, zijn er geen notulen en is er geen begroting, balans of exploitatierekening beschikbaar.

Problemen bij verkoop/aankoop appartement

–> Veel banken verstrekken geen hypotheek meer aan kopers die een appartement kopen met een slapende vereniging. De koper kan in de toekomst geconfronteerd worden met onverwacht hoge onderhoudskosten en de bank loopt het risico dat het pand verwaarloosd wordt en in waarde daalt.
–>  Het inschrijven van een vereniging bij de Kamer van Koophandel is een wettelijke verplichting, die bij een slapende vereniging niet wordt nageleefd.

Maak jouw VvE weer actief met handig stappenplan

 

Heb je een appartement met een slapende VvE en wil je deze verkopen of staat het appartement reeds in verkoop? Wij adviseren je om de Vereniging van Eigenaren op te starten en zo jouw verkoopmogelijkheden te bevorderen. Bekijk het overzichtelijke stappenplan om jouw VvE actief te maken.

Geschreven door Rianne van der Tuin
Juridische afdeling Makelaarsland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.