Wanhopig op zoek naar een huis?

Door
Makelaarsland
op

Dit kun je leren van de allereerste ‘Kopen zonder kijken’ deelnemers

Ben je al heel lang op zoek naar een nieuw huis? En sta je elke keer samen met twintig anderen in de rij wanneer er iets écht leuks op de markt komt? Met deze tips zorg je ervoor dat je niet overmand wordt door frustratie en toch je (bijna) droomhuis koopt.

Twee jaar geleden waren Larissa en haar gezin de eerste deelnemers aan het tv-programma ‘Kopen zonder kijken’. Zij kennen de frustraties van de huizenjacht goed, maar zijn nu nog steeds enorm gelukkig met het huis dat zij kochten zonder het eerst gezien te hebben (!).

Larissa vertelt je graag hoe je ondanks een krappe huizenmarkt, net als zij, een droomhuis kunt vinden. Dit zijn haar allerbeste tips.

Tip 1: Bezwijk niet zomaar voor het eerste beste huis

Voordat Larissa en haar partner Jeffrey meededen aan ‘Kopen zonder kijken’ hadden ze er al een flinke zoektocht op zitten. “De dag dat ik ons inschreef voor het programma was er net een bod van ons afgewezen,” vertelt Larissa. “Daar baalden we van, terwijl huis in Heerhugowaard stond en we eigenlijk allebei weer terug wilden naar Alkmaar. Achteraf gezien is het echt een opluchting dat we dat andere huis toen niet konden kopen, want dan waren we vast snel weer op zoek gegaan naar iets anders. Wéér die stress.”

Tip 2: Zorg dat je een concreet wensenlijstje hebt en wees realistisch

Larissa en Jeffrey wisten heel goed wat ze wilden. Althans dat dachten ze. De grootste wens was iets meer ruimte, zodat er ook plek zou zijn voor een eventueel tweede kindje. De locatie (Alkmaar) was een ander belangrijk punt: “We zijn allebei opgegroeid in een oude buurt in Heerhugowaard. Dat knusse gevoel uit de wijken waar we toen woonden met de smalle steegjes waar je met de fiets doorheen sjeesde… Dat gevoel wilden we onze kinderen ook graag meegeven in een vergelijkbare buurt in Alkmaar.”

“Toch was het erg nuttig dat we voor het programma nog eens extra concreet moesten omschrijven wat onze wensen waren,” vindt Larissa. “Je moet daarin wel realistisch zijn. Als we met de programmamakers door een dure buurt reden dan wezen we wel aan wat we mooi vonden, maar we wisten ook welke huizen boven ons budget waren. Het is dus mooi om alle feiten scherp te hebben – zo voorkom je teleurstellingen.”

Tip 3: Niet zwart-wit denken, er zijn vaak meer oplossingen dan je denkt

“Het is makkelijk om een huis binnen te stappen en het af te kraken,” vindt Larissa. “Maar het is echt belangrijk om niet zwart-wit te denken als je je droomhuis wilt vinden.” Hoe handig het ook is om je wensen concreet te hebben, ze kunnen je blik soms ook vertroebelen. Dan kun je niet meer echt de potentie zien van een huis. Heb je een beetje last van tunnelvisie? Laat dan iemand anders het huis ook bekijken.

“In ons geval hadden we daar geen last van, want de mensen van het programma gingen natuurlijk namens ons kijken,” vertelt Larissa lachend. “En hoewel ik zelf de mogelijkheden van ons huis waarschijnlijk wel had gezien, had ik nooit gekozen voor een project waarbij zoveel verbouwd moest worden. Maar met een team van professionals, die je kunt inhuren, is dat een veel minder groot probleem dan het soms misschien lijkt.”

Na de oplevering, die werd uitgezonden door het programma, hebben Larissa en Jeffrey in twee jaar tijd hun eigen stijl in de woning gebracht:

 

Voor nog veel meer mooie beelden van haar huis; volg Larissa op Instagram!

Tip 4: Heb vet veel geduld

De verleiding is groot om op een gegeven moment maar overstag te gaan voor een huis waar je eigenlijk weinig mee hebt. Of om toch meer te bieden dan je eigenlijk wilt uitgeven.

Logisch, want met deze krappe huizenmarkt voel je je al snel opgejaagd. “Niet doen hoor,” zegt Larissa stellig. “We zijn nu zo super blij met ons nieuwe huis én hebben alle ruimte voor ons tweede kindje dat er ondertussen is. Ik gun iedereen een plek die zo goed past, het is zonde om concessies te doen. Dus als het praktisch gezien kan, hou je hoofd dan koel en oefen jezelf in ‘vet veel’ geduld.”

Denk je nou “Deze tips heb ik allemaal al gevolgd en een tv programma is niets voor mij”? Dan zou een aankoopmakelaar voor jou de uitkomst kunnen zijn bij de zoektocht naar jouw droomhuis. Een van onze adviseurs vertelt jou hoe wij precies de juiste hulp kunnen bieden, die bij jou past. En wat je zelf doet, betaal je ook niet! Meer weten?

Gratis informatiegesprek

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.