Zelf je huis verkopen: Tips

Door

Makelaarsland

op

1 augustus 2017

De woningmarkt is in jaren niet zo goed geweest. Huizen gaan als ‘warme broodjes over de toonbank’. Hoe moeilijk kan het zijn? Zelf je huis verkopen?

Wij zullen je (bijna) altijd aanraden om dit met een erkende makelaar te doen. Verkopen met Makelaarsland is namelijk niet zélf verkopen. Wij laten jou zelf de bezichtigingen doen omdat wij erin geloven dat jij dat als verkoper het beste kan, maar voor de rest begeleiden wij je van A tot Z in de rest van het proces. Wil je de gok toch wagen? Wij geven tips om zelf je huis te verkopen.

Wanneer je er voor kiest om je huis te verkopen zonder makelaar is het verstandig om jezelf wel goed voor te bereiden. Je wil wél de allerbeste verkoopprijs voor jouw huis. De beste verkoopprijs krijg je natuurlijk als er zoveel mogelijk geïnteresseerden zijn. En hoe krijg je zoveel mogelijk mensen geïnteresseerd in jouw huis? Juist ja! Door een verbluffende presentatie van je huis neer te zetten.

1. Zorg voor een goede presentatie

De eerste indruk maak je geen tweede keer, zorg dus voor een goede fotopresentatie. De fotopresentatie van je woning is hét belangrijkste onderdeel van je woningpresentatie. Slechte foto’s kosten kijkers, dus kopers! Op basis van de foto’s beslissen woningzoekers namelijk of zij een woning willen bezichtigingen. Zorg voordat je de foto’s gaat maken voor ruimte, licht en sfeer. Maak geen foto’s met je mobiele telefoon, maar zorg voor een goede camera. Lees hier tips over interieurfotografie: Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de fotografie uit handen te geven aan een professionele fotograaf. Ook als je niet via een makelaar verkoopt.

2. Bepaal de waarde van je woning

Voordat je gaat starten met het verkopen van je woning wil je de marktwaarde van je woning weten om een juiste vraagprijs bepalen. Je kunt al een grove inschatting maken door je woning te vergelijken met woningen in jouw buurt en op funda, maar voor het bepalen van de marktwaarde is het verstandig om een taxateur in te schakelen. Deze taxateur focust zich op de ligging en de technische staat van je woning maar ook de financiële zaken zoals servicekosten en erfpacht. Wanneer je een NVM makelaarskantoor inschakelt, komt er altijd een makelaar langs om de woning op te nemen. Bekijk hier tips om de vraagprijs van je huis te bepalen.

3. Breng je huis onder de aandacht

Iedereen is in deze tijd verbonden met het internet, dus maak hier gebruik van voor het promoten van je woning! Social media biedt veel mogelijkheden, denk aan facebook, YouTube en Twitter. Een nadeel van het verkopen zonder makelaar is dat je het niet kan promoten op funda. Aangezien een erkende makelaar alleen de bevoegdheid heeft om een woning op funda te plaatsen. Zijn er dan mensen geïnteresseerd dan is het van belang dat je ze rondleidt. En dat is iets wat je altijd prima zelf kunt doen vinden wij!

4. Onderhandel zonder emotie

Als je ervoor kiest om je woning zelf te verkopen, moet je natuurlijk ook zelf de onderhandeling doen. Er is meer over te onderhandelen dan alleen de prijs. Denk hierbij ook aan de roerende zaken en aan de oplevertermijn. Zorg dat je zakelijk blijft, wees vriendelijk en heb geduld. Je kunt er voor kiezen om hulp te vragen aan iemand die niet emotioneel betrokken is bij jouw woning. Diegene kan er van een afstandje naar kijken terwijl jij misschien té emotioneel betrokken bent.

5. Stel een koopovereenkomst op

Wanneer je overeenstemming met een partij bereikt, ben je in de fase dat dit zwart op wit gezet moet worden. Er zijn twee overeenkomsten nodig bij het opstellen van het verkoopcontract, namelijk de koopovereenkomst en de akte van levering. De koopovereenkomst kan je door de notaris laten opstellen, maar je kan dit eventueel ook zelf. Op internet vind je genoeg voorbeelden. Een nadeel van zelf de koopovereenkomst opstellen en de juridische zaken uitzoeken kan zijn dat beide partijen onvoldoende op de hoogte zijn van allerlei juridische haken en ogen. Er komt van alles bij kijken zoals het controleren van de vragenlijst, opletten of het huis te maken heeft met erfpacht, of er een splitsingsakte is. Wil je meer weten welke juridische zaken er bij komen kijken. Kijk eens bij onze juristen.

Is de definitieve koopovereenkomst ondertekend en heeft de overdracht plaats gevonden? Gefeliciteerd, je hebt succesvol je huis verkocht!!

Mocht je nog vragen hebben? Wij zijn telefonisch bereikbaar voor advies. Toch nog niet helemaal overtuigd van je eigen kunnen? Twijfel je nog tussen een traditionele en internetmakelaar? Bekijk hier de verschillen.

 

 

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.