Aftrekbare kosten verkoop woning

Als verkoper kom je voor een aantal flinke kostenposten te staan als je een huis verkoopt. Hypotheek oversluiten, energielabel aanvragen, makelaarskosten, noem het maar op. Welke kosten zijn bij de belasting aftrekbaar?

Aftrekbare kosten verkoop woning

Aftrekbare kosten bij verkoop woning

Om erachter te komen welke kosten aftrekbaar zijn, is het belangrijk om eerst stil te staan bij de manier waarop je je huis verkoopt. Bij bestaande bouw betaal je kosten koper (k.k.). en bij nieuwbouw betaal je vrij op naam (v.o.n.). Kosten koper komt dus verreweg het meeste voor en de naam zegt het al; dan zijn de bijkomende kosten voor de koper. Maar dit betekent niet dan je als verkoper zelf geen kosten maakt. We kijken in dit artikel naar de kosten van de makelaar, het energielabel en de notariskosten. Vrij op naam betekent dat alle bijkomende kosten voor jou als verkoper zijn.

Kosten makelaar aftrekbaar?

Geef je een makelaar de opdracht om je huis te verkopen? Dan zijn deze makelaarskosten niet aftrekbaar. Verwar deze kosten niet met de advieskosten die je maakt als je je hypotheek oversluit, als je bijvoorbeeld een nieuwe woning hebt gekocht. Deze kosten zijn namelijk wel aftrekbaar.

Energielabel aftrekbaar?

Tegenwoordig ben je als verkoper verplicht om een energielabel aan te vragen voordat je woning te koop vermeld staat. Dat wil zeggen: op het moment dat jouw huis bijvoorbeeld op funda verschijnt moet het definitieve energielabel in jouw bezit zijn en bij de woning gepresenteerd worden. De kosten voor het realiseren van een definitief label zijn voor de verkoper en deze zijn afhankelijk van het type huis en de keurder die je kiest. De kosten voor een energielabel zijn niet aftrekbaar.

Notariskosten aftrekbaar?

Bij de (ver)koop van een woning komt er vroeg of laat altijd een notaris bij kijken. Deze regelt namelijk de hypotheekakte en soms ook de koopovereenkomst. De kosten die gepaard gaan met het passeren van de hypotheekakte zijn wel aftrekbaar. Kosten voor het opmaken en passeren van de koopovereenkomst zijn niet aftrekbaar. Of deze kosten voor rekening van de verkopers of kopers komen, hang weer af van v.o.n. of k.k.

"Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Laat je goed informeren en dan kan het je flink wat kosten schelen!"

Aftrekbare kosten als je een huis koopt

Zoals wij het nu een beetje gewend zijn, maakt de koper in deze tijd de meeste kosten bij de verkoop van een woning. Dit zijn kosten die voor kopers’ rekening komen die aftrekbaar zijn:

  • Advieskosten afsluiten/oversluiten van een hypotheek
  • Taxatie voor financiering
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Eventueel:
    • aanvragen NHG
    • uitstelkosten (als je oude woning nog niet verkocht is en je we een nieuwe hebt aangekocht)
    • erfpachtcanon (het bedrag dat je betaalt als de woning op andermans grond staat)

Lees alles over de kosten koper bij aankoop van een huis

Aftrekbare kosten bij nieuwbouw

Als je nieuwbouw koopt, is dat altijd ‘vrij op naam’. Bij nieuwbouw is er geen sprake van overdrachtsbelasting, maar wel van notariskosten en omzetbelasting. Wel aftrekbare kosten bij de notaris zijn de kosten rondom de hypotheekakte. De kosten van de koopakte zijn niet aftrekbaar. Mocht je bouwrente betalen over de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst, dan zijn deze wel aftrekbaar.

Meer info? Dat kan!

Jeanine

Adviseur

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Vraag hier een gratis gesprek aan met een van onze adviseurs!

Bedankt!

We nemen contact met je op.

Veelgestelde vragen

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Welke kosten betaalt een verkoper aan de notaris?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.