De nota van afrekening van de notaris: Wat is dat?

In de nota van afrekening, die je ontvangt van de notaris, staan de bedragen vermeld die je met betrekking tot de aan- of verkoop van een woning ontvangt of betaalt. Je ontvangt deze nota enkele dagen voor de overdracht.

Nota van afrekening

De nota van afrekening toont je alle bedragen die gemoeid zijn met het kopen of verkopen van je woning. Op deze nota kun je als koper of verkoper het volgende tegenkomen:

  • De koopsom en alle bijbehorende kosten die te maken hebben met de eigendomsoverdracht
  • Kosten van het kadaster
  • Het verstrekte hypotheekbedrag en alle daarmee samenhangende kosten
  • Eventuele makelaarskosten en advieskosten

Onder aan de nota staat uiteindelijk het bedrag dat je als koper nog moet betalen of je als verkoper ontvangt of bij moet betalen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over de nota van afrekening, dan wil je daar natuurlijk antwoord op zonder ergens aan vast te zitten. Dat kan! Laat je gegevens achter en stel je vraag geheel vrijblijvend!

Ja, ik wil sparren met een makelaar 

Betaling van de nota van afrekening

Het bedrag dat wordt overgemaakt ter voldoening van het bedrag dat is vermeld op de nota van afrekening dient afkomstig te zijn van een bankrekening welke op jouw naam staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme(WWFT) de betaling niet geaccepteerd worden. Mocht je wel willen betalen vanaf een rekening die niet afkomstig is van jouw naam, vermeld dit dan voorafgaand aan de overdracht aan je notaris. Deze kan hier dan ook rekening mee houden.

Huis verkopen

Huis verkopen

Wil je jouw huis verkopen en 24/7 op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de verkoop van je huis? Dan heeft Makelaarsland voor jou de oplossing met de Makelaarsland app. De Makelaarsland app houdt je constant op de hoogte van de verkoop. Zo ontvang je bijvoorbeeld meldingen van bezichtigingen, biedingen of wanneer de koopovereenkomst klaar ligt. Wel zo handig!

Meer lezen over het verkopen van je huis met de Makelaarsland app

Veel gestelde vragen over de notaris

Wat als ik nog geen stukken van de notaris heb ontvangen?

Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis?

De nota van afrekening: wat is dat?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.