Je eerste huis kopen; hét starters stappenplan

Ben jij van plan je eerste huis te kopen? Dat is een flinke uitdaging in deze huizenmarkt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom hebben wij een stappenplan voor je opgesteld; van het vinden van de ideale woning tot tips nadat je bod op een huis wordt geaccepteerd. Handig!

Starters stappenplan

Stap 1: een huis zoeken

We hoeven jou natuurlijk niets meer te vertellen over de grootste huizensite van Nederland: funda. Hier vind je nog steeds het grootste aanbod aan koophuizen in heel Nederland. Maar alle kopers kijken op funda en als er nieuw woningaanbod verschijnt zijn er vaak meer kapers op de kust. Wat kun je nog meer doen om nieuw huizenaanbod te vinden?

  • Niet alle huizen in Nederland verschijnen op funda. Houd daarom ook andere huizensites in de gaten, zoals huispedia.nl, zoekallehuizen.nl en Jaap.nl.
  • Houd je social media en met name Facebook in de gaten. Makelaars plaatsen nieuw aanbod steeds vaker via de socials; soms ook sneller dan op funda. Ook weten steeds meer consumenten de socials te vinden. Sommige verkopers kiezen ervoor hun huis alleen via social media aan te bieden.
  • Als je als eerste op de hoogte wil zijn van nieuw NVM-aanbod dat aan jouw eisen en woonwensen voldoet, maak je gratis en heel makkelijk een zoekopdracht aan. Je ontvangt dan dagelijks een mailtje met nieuwe woningen op de markt en zo ben jij er als een van de eersten bij!
  • Vertel jouw vrienden, familie en collega’s dat je op zoek bent naar een koophuis en wat je belangrijkste wensen zijn. Doe daarnaast een persoonlijke oproep via jouw eigen social media kanalen. Zo helpt jouw omgeving mee bij jouw zoektocht en krijg je wellicht een gouden tip die jou aan je droomhuis helpt!

Stap 2: kan je het huis betalen?

Heb je een huis op het oog, dan is het handig om vóórdat je gaat bieden, eerst te kijken of je het huis wel kunt betalen. Hoeveel kun je lenen? Hoeveel spaargeld heb je nodig? Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur om jouw mogelijkheden te bespreken. Vergeet ook niet de volgende onderdelen te bekijken:

  • Heb je een schuld of lening? Een doorlopend krediet zoals rood staan op je betaalrekening, een creditcard, een telefoonabonnement en andere openstaande schulden verminderen je maximale hypotheek.
  • Laat zo snel mogelijk een taxatierapport opstellen. De hypotheekverstrekker accepteert alleen een taxatierapport voor de hypotheek als je hiervoor als koper zelf de opdracht hebt gegeven.
  • Probeer 6 tot 8 weken af te spreken in je voorlopig koopcontract, voor het rond krijgen van de hypotheek.
  • Leg op tijd alle benodigde papieren klaar:
    • een kopie van je paspoort en dat van je partner
    • werkgeversverklaring(en)
    • loonstrook(jes)
    • jaaropgaven
    • recente afschriften van bank- en spaarrekeningen
    • uitdraai(en) van mijnpensioenoverzicht.nl
    • een lijst met schulden
    • koopakte
  • De meeste hypotheekverstrekkers willen dat je voor een deel van de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Ook is het verplicht om een opstalverzekering te hebben voor je woning.

Stap 3: het huis kopen

Heb je het huis van je dromen gevonden en weet je dat je het huis kunt betalen? Dan ben jij klaar voor de onderhandelingen. Het kan een moeilijke klus zijn om in deze markt het juiste bod uit te brengen. Een aankoopmakelaar kan je helpen met het aankopen van je (eerste) huis en vergroot jouw verkoopkansen.

Wordt jouw bod op een woning geaccepteerd? Zorg dan dat je de koopovereenkomst zo snel mogelijk ondertekent. Een mondelinge overeenkomst is namelijk niet bindend. En schrijf na ondertekening de koopakte in bij het Kadaster. Zo ben je als koper wettelijk beschermd tegen een aantal risicovolle situaties.

Wij wensen je heel veel succes bij het kopen van een eigen koophuis!

Ben je nieuwsgierig wat Makelaarsland voor je kan betekenen bij het aankopen van een huis? Vraag dan een informatiegesprek aan en wij nemen contact met je op.

Veel gestelde vragen over het kopen van een eerste huis

Is het verstandig om een huis te kopen zonder deze te bezichtigen?

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Alle veelgestelde vragen

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.