Uw huis verkopen met verlies

Uw huis verkopen met verlies

Staat uw woning al geruime tijd in verkoop en kunt u niet meer zakken met de prijs, omdat u anders uw huis moet verkopen met verlies? Of heeft u besloten uw woningverkoop uit te stellen, omdat u bang bent dat uw hypotheek hoger is dan de opbrengst? Na het verkopen van een huis achterblijven met een restschuld is een probleem dat tegenwoordig vaker voorkomt. Toch komt er steeds meer begrip en worden oplossingen bedacht waardoor u wél verder kunt en niet langer “gevangen zit” in uw huidige huis.

Huis verkopen met verlies: is er sprake van restschuld?

U heeft een restschuld als de verkoopwaarde van uw huis lager is dan het hypotheekbedrag dat er op rust en er onvoldoende is gespaard in een kapitaalverzekering of op de bank ter compensatie van deze restschuld.

Uw huis verkopen met verlies is geen schande

Uw huis verkopen met verlies is al lang niet meer iets waarvoor u zich zou moeten schamen. Ruim 800.000 huishoudens in Nederland staan op dit moment ‘onder water’. Dit betekent dat als deze huishoudens nu hun huis zouden verkopen, zij met een restschuld achterblijven. De gemiddelde restschuld is inmiddels opgelopen tot € 39.000.

Wat kunt u doen?

Indien u uw huis wilt verkopen, maar er mogelijk een restschuld overblijft, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te geven bij uw makelaar en hypotheekadviseur. Zo kunnen zij met u meedenken en zoeken naar een oplossing. Een aantal regelingen kunnen de restschuld voor u beperken:

  • Elke huiseigenaar die een woning verkoopt met verlies kan de rente en kosten voor de lening waarmee ze de restschuld afbetalen maximaal 5 jaar van de belasting aftrekken.
  • De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden. Wanneer het lukt uw restschuld in een nieuwe woning mee te financiering dient u de restschuld in 10 jaar af te lossen. Dit heeft een verhogend effect op uw maandlasten.
  • Als u uw huis verkoopt met restschuld, kan in bepaalde gevallen uw restschuld gedeeltelijk of zelfs geheel worden kwijtgescholden. In de meeste gevallen kunt u een lening voor uw restschuld afsluiten met gunstige rente. Het aflossen van uw restschuld gaat naar draagkracht. U betaalt dus nooit meer dan u kunt betalen.
  • Wanneer uw woning via gedwongen verkoop wordt verkocht en uw hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie, neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden uw restschuld over.

Meer weten?
Wilt u meer informatie over het verkopen van uw huis met verlies (mogelijke restschuld)? Neem contact op met Makelaarsland via 088 200 2000 of info@makelaarsland.nl. Wij adviseren u graag vrijblijvend.


Gratis informatiegesprek

Maak kennis met Makelaarsland. Bel ons op 088 200 2000 of laat ons contact met u opnemen.

Gesprek aanvragen

Vrijblijvend uitproberen

Maak gratis een proef woningpresentatie en neem een kijkje achter de schermen bij Makelaarsland.

Meld u gratis aan