Hoe behaal ik de maximale opbrengst voor mijn huis?

Door
Roos van Schaaijk
op

Wil je binnenkort je huis verkopen? Goed plan! De huizenmarkt is momenteel heel gunstig voor woningverkopers. Toch is een te koop bord in je tuin zetten niet genoeg om automatisch de hoofdprijs voor je huis te krijgen. Lees hier hoe jij daar zelf invloed op kunt hebben!

Maak alle ruimten verkoopklaar

Investeer nét dat beetje extra en zet vooraf alle puntjes op de i. Een eerste indruk maak je maar één keer. Hieronder lees je hoe je elke ruimte van je huis -tot en met de buitenzijde en de tuin- klaar voor verkoop maakt.

De woonkamer

De woonkamer wordt vaak gezien als de belangrijkste ruimte van een huis, je brengt er immers de meeste tijd door.

Ruim op en gooi weg. Door op te ruimen creëert je extra ruimte in huis, en dat is precies waar de meeste kopers naar op zoek zijn.
Verwijder persoonlijke spullen. Zorg voor een zo neutraal mogelijke uitstraling van de woning zodat de kijkers zichzelf al in jouw woning zien wonen.
Zorg voor een aangename geur. Lucht alles even lekker door, bak een appeltaart, brand wat kaarsjes of plaats wat luchtverfrissers.
– Richt de woonkamer in als woonkamer. Kijkers kunnen de indruk krijgen dat je geen ruimte in huis hebt voor een studeerplek wanneer er bijvoorbeeld een bureau staat.
– Repareer gebreken. Zitten er wat deurklinken los, bladdert de verf af of zijn er andere kleine gebreken? Repareer deze dan. Potentiële kopers zijn geneigd om de minpunten altijd beter te onthouden dan de pluspunten.
Zorg voor een neutrale inrichting. Mensen willen een zo instap klaar mogelijke woning. Een beetje schilderwerk zorgt voor een wereld van verschil.
Zorg voor licht. Zet de gordijnen en luxaflex open zodat er veel zonlicht de woning binnenvalt. Een lichte woonkamer lijkt ruimer dan een donkere woonkamer.

Meer tips om je woonkamer klaar voor verkoop te maken vind je hier.

De slaapkamer

Vaak ligt bij het verkoopklaar maken van de woning de focus op de woonkamer en wordt er aan slaapkamers minder aandacht geschonken. Het restylen van je slaapkamer maakt ook zeker deel uit van een goede presentatie van uw woning.

Zorg voor een lichte basis. Neutrale lichte tinten laten veel ruimte over voor de potentiële koper om de eigen fantasie de vrije loop te laten gaan.
– Haal eenvoudig kreukels uit het dekbed. Het strijkijzer heb je niet nodig. Spray water op je opgemaakte bed, schud de bovenste laag tot de kreukels verdwijnen en trek vervolgens het dekbed goed strak met alle hoeken onder het matras.
Zorg voor een frisse geur. Gooi een beetje waspoeder op de grond te strooien om dit vervolgens op te zuigen. Dit geeft een heerlijke frisse geur in je slaapkamer.
Een slaapkamer is een slaapkamer. Maak bijvoorbeeld ook van een rommelkamer een opgeruimde studeer- of logeerkamer.
Ruim de kledingkast op. Zorg dat de kledingkast er van binnen netjes uitziet voor het geval de kijkers de (inbouw-)kast van binnen willen bekijken.

Kun je aan de slag met deze tips? Je huis verkopen wordt zo een succes!

De tuin en de buitenzijde van het huis

Heb je een tuin waar potentiële kopers doorheen moeten als ze jouw huis komen bezichtigen? Dan is dit het allereerste dat ze zien en dus het visitekaartje. Dit geldt ook voor de buitenzijde van je huis. Bekijk eens onderstaande tips om een verpletterende indruk te maken!

Standaard onderhoud. Denk hierbij aan het maaien van het gras, het wieden van onkruid en het weghalen van alle takken en bladeren.
Geef de tuin kleur. Kleuren geven mensen onbewust een bepaald gevoel. Groen is uitnodigend, rood trekt de aandacht, blauw straalt betrouwbaarheid uit, roze is perfect voor de aandacht van een jonge vrouw, oranje geeft een moderne tint.
Spuit het terras en de tegels schoon. Een tuin is pas helemaal netjes en schoon als het terras en de overige tegels vrij zijn van mos en aanslag.
De afwerking. Heb je een tuinlounge? Zet deze dan neer op het terras, mits het weer het toelaat natuurlijk, en kleed deze aan met kussens.
Lap de ramen. Potentiële kopers zijn nieuwsgierig wat er zich in het huis afspeelt, even naar binnen gluren.
Haal een doekje over de kozijnen, deuren, tuinmeubelen en verlichting. Dit zijn kleine details die een groot verschil maken. Vergeet spinnenwebben niet!
Heb je een zonnescherm? Hang deze uit als de zon schijnt, potentiële kopers zien zo direct de toegevoegde waarde.
Smeer sloten en scharnieren. Doe een klein beetje smeerolie op een stroef draaiend deurslot en op scharnieren die piepen.

Natuurlijk kun je het ook groter aanpakken door te schilderen, de gevels chemisch te reinigen, of de dakbedekking te renoveren. Lees er hier meer over.

Bespaar niet op de foto’s

Je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Iedereen kan foto’s maken maar een professional heeft net iets meer kennis én de juiste apparatuur. Die investering verdient zichzelf absoluut terug. Bij Makelaarsland kun je de foto’s door een professionele fotograaf laten maken. Die maakt van jouw huis een reportage zó mooi, dat je misschien wel niet meer weg wilt.

Wees niet te snel tevreden over een prijs

Onderhandel goed. Ga niet voor een aardige makelaar, maar voor een onderhandelaar. Onderhandelen is geen trucje, maar een kunst. Kun je nog meer tips gebruiken om de maximale opbrengst voor jouw huis te krijgen? Bij Makelaarsland werken makelaars die gespecialiseerd zijn in onderhandelen. Vraag een informatiegesprek aan en ontdek hoe Makelaarsland jouw verkoop tot in de puntjes begeleidt en hoe we samen de beste verkoopprijs voor jouw huis behalen.

Vraag een informatiegesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.