Huizenmarkt 2020-2021: coronavirus van invloed?

Door
Roos van Schaaijk
op

Het coronavirus heeft invloed op iedereen, op elke branche en dus ook op de huizenmarkt. In deze (live)blog houden we jou op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het verkopen van je huis.



 

29 september 2021, 09:02
Volgende artikel

Geen Covid-19 protocol meer

In maart 2020 werd Nederland overvallen door de coronapandemie. De NVM kwam met adviezen, middelen om te ondersteunen en een branchebreed protocol. Gelukkig heeft de makelaardijbranche tijdens de coronacrisis kunnen functioneren en is het geen bron geweest van besmettingen. Met de nieuwe maatregelen van het kabinet vervalt ook ons protocol en verwijzen we naar de basisregels van de Rijksoverheid.

Bron: NVM



 

11 juni 2021, 09:24
Volgende artikel

Aantal woningbezichtigingen meer dan verdubbeld

Het aantal woningbezichtigingen is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsland. Waar je vorig jaar gemiddeld vijf concurrenten had bij een bezichtiging, zijn dit er nu elf. Gijs van Wijgerden is directeur van Makelaarsland en praat met BNR over de overspannen woningmarkt.

Bron: BNR Webredactie



12 mei 2021, 11:48
Volgende artikel

Slagen op een overspannen woningmarkt? Meer kans met een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar inschakelen deed je vroeger, zodat die op zoek kon gaan naar het huis dat paste bij jouw wensen en budget. Tegenwoordig kun je dat prima zelf, toch is een aankoopmakelaar op deze overspannen woningmarkt voor veel woningzoekers een voorwaarde om een huis te kunnen kopen.

Vier op de vijf woningen boven vraagprijs verkocht

De woningmarkt raakt steeds meer oververhit. In april gingen vier op de vijf woningen die werden verkocht via Makelaarsland boven de vraagprijs weg. Vorig jaar was dat nog de helft. Om toch een kans te maken kan het inschakelen van een aankoopmakelaar een oplossing zijn.

Het hele artikel lezen?

Lees verder

 



7 mei 2021, 07:48
Volgende artikel

Vernieuwde invulling NVM Open Huizen Dag

De NVM Open Huizen Dag is al jarenlang een belangrijk en terugkerend fenomeen op de huizenmarkt. De naam NVM Open Huizen Dag heeft een hoge naamsbekendheid van 95% en jaarlijks doen er altijd nog veel verkopers én kopers aan mee.

Toch ziet de NVM dat de huidige invulling van de NVM OHD in een krappe markt, zoals we die op dit moment kennen, en met de corona-crisis, niet goed genoeg uit de verf komt. Vanuit NVM-leden is er de roep geweest om een vernieuwde invulling van de NVM Open Huizen Dag. Een werkgroep met daarin medewerkers van het NVM-Bureau en NVM-leden is daarom bezig met het uitwerken van een vernieuwde invulling.

De ‘nieuwe’ NVM Open Huizen Dag vindt plaats op 2 oktober. We houden je op de hoogte over hoe deze ingevuld wordt!

Bron: NVM 




15 april 2021, 13:24
Volgende artikel

Zojuist gepubliceerd door de NVM:

Historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs woning met bijna 15%

De woningmarkt in Nederland blijft ongekend krap. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021 van de NVM met forse prijsstijgingen en toenemende schaarste en overbiedingen.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het eerste kwartaal van 2021 naar 385.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 van bijna 15%. De laatste 20 jaar is dit niet meer voorgekomen. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden circa 17.500 woningen te koop, 42% minder vergeleken met een jaar geleden.

Dit is het laagste niveau sinds 1995 toen deze meting werd gestart. Er zijn 6,8% minder bestaande koopwoningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2020, het laagste aantal sinds 2015. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het eerste kwartaal 2021 uit op een dieptepunt van 1,7.

De koper kan dus opnieuw uit minder dan twee huizen kiezen. De prijs van een nieuwbouwwoning is gestegen tot gemiddeld 433.000 euro in het eerste kwartaal 2021, ten opzichte van 400.000 euro in het eerste kwartaal van 2020. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg in het eerste kwartaal van 2021 met bijna 14% naar 9.700. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden 11.100 nieuwbouwwoningen te koop, 22% minder dan een jaar eerder.

Bron: NVM (Bekijk het hele artikel)

 



22 maart 2021, 09:10
Volgende artikel

Grootste stijging huizenprijzen in twintig jaar – Makelaarsland bij BNR Nieuwsradio

De afgelopen twintig jaar zijn de huizenprijzen niet zo hard gestegen als afgelopen jaar. Dat meldt het CBS. Een koopwoning was afgelopen maand 10,4 procent duurder dan een jaar geleden. Ondanks de coronacrisis bleven de huizenprijzen gewoon stijgen. Belangrijke oorzaken lijken de lage hypotheekrente en de schaarste op de woningmarkt.

huizenmarkt 2021

Directeur van Makelaarsland, Gijs van Wijgerden, sprak bij BNR-nieuwsradio: ‘De basis ligt in het beperkte aanbod in combinatie met de lage hypotheekrente. Ik denk wel dat corona een rol kan spelen omdat mensen met dit aanbod onzeker worden en even niet verhuizen. Ik denk dat het al wat langer speelt: er is weinig bijgebouwd en daardoor wordt het aanbod kleiner. In maart, april en mei trekt het verder aan, dus ik ben benieuwd hoe de prijs zich de komende maanden ontwikkelt.’

Bron: BNR Webredactie

 




3 maart 2021, 14:04
Volgende artikel

Overbieden de norm: huizenkopers verhogen budget en vergroten zoekgebied

Overbieden. Als je een huis wil kopen ontkom je er vaak niet aan meer te bieden dan de vraagprijs. Veel huizenkopers besluiten daarom in de loop van hun zoektocht hun budget te verhogen of zoekgebied te vergroten.

Op 62 procent van de woningen wordt overboden

Het komt steeds meer voor. Vorig jaar werd op de helft van de huizen die via Makelaarsland zijn verkocht boven de vraagprijs geboden. In de eerste maanden van dit jaar was dat zelfs voor 62 procent zo.

Koop je een woning tussen de 200.000 en 300.000 euro, dan is de kans heel groot dat je moet overbieden. Maar liefst 75 procent van de biedingen op dit soort woning is nu boven de vraagprijs. Bij echt dure huizen komt het minder voor. Toch wordt zelfs op 13 procent van de huizen boven een miljoen nog overboden.

Het hele artikel lezen?

Lees verder




19 februari 2021, 12:35
Volgende artikel

Huis verkopen in coronatijd? Dat kan veilig volgens onze experts

Mensen staan bijna letterlijk in de rij om een nieuw huis te kopen. Dus dit lijkt hét moment om jouw huis in de verkoop te zetten. Eén probleem: hoe doe je dat veilig als er eigenlijk geen mensen over de vloer mogen komen vanwege de coronamaatregelen? Twee experts vertellen over de mogelijkheden – en dat zijn er best veel.

“Het belangrijkste is dat je je gezonde verstand gebruikt en goed de regels van het RIVM volgt” vindt Makelaarsland Agent Frank Huibers. Goed punt natuurlijk, maar hoe doe je dat nu er nog maximaal één bezoeker per dag toegestaan is?

Het hele artikel lezen?

Lees verder




5 februari 2021, 11:35
Volgende artikel

Een nieuw jaar met verse kansen voor huizenkopers en -verkopers. Ondanks de lockdown is de huizenmarkt in januari volop in beweging. Dit zijn de trends.­­­

Trend 1: Veel meer bezichtigingen

Het is opvallend dat er in januari 2021 gemiddeld veel meer bezichtigingen per woning zijn, dan in de eerste maand van vorig jaar.

  • In 2020 liep het aantal bezichtigingen al flink op tot gemiddeld 10 per woning.
  • In januari 2021 was het gemiddelde aantal bezichtigen nog steeds 9 per woning. In januari vorig jaar was dit gemiddeld 5 per woning.

Veel mensen zijn nog steeds hard op zoek naar een nieuwe woning. Ze laten zich ondertussen niet tegenhouden door de strenge lockdown.

Het hele artikel lezen?

Lees verder

 




20 januari 2021, 19:35
Volgende artikel

Zojuist gepubliceerd door de NVM:

Gevolgen avondklok voor makelaardij

Vandaag heeft minister-president Mark Rutte ons geïnformeerd over de op handen zijnde extra maatregelen om de gevolgen van de derde coronagolf te dempen. Eén van deze maatregelen is de instelling van een avondklok tussen 21:00 en 4:30. Daarnaast wordt het aantal te mogen ontvangen gasten thuis per huishouding teruggebracht van twee naar één per dag in de privésfeer.

Avondklok en bezichtigingen

Het invoeren van de avondklok zal invloed op uw werkzaamheden kunnen hebben, wanneer u ook in de avonduren bezichtigingen heeft. Samen met de andere brancheorganisaties, zijn we van mening dat bezichtigingen niet gezien kunnen worden als werkzaamheden die zo belangrijk zijn dat deze in de avond zouden moeten plaatsvinden. In een informatiebijeenkomst tussen het ministerie van Economische Zaken en VNO-NCW hebben wij vernomen dat er voor bepaalde categorieën van werk generieke uitzonderingen komen. Dit gaat nog via www.rijksoverheid.nl gecommuniceerd worden middels FAQ’s. Personen die zich voor hun werk toch tijdens de avondklok buiten begeven zullen twee formulieren bij zich moeten hebben. Eén met een eigenverklaring waarom zij buiten zijn en één met een werkgeversverklaring. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt bij de werkgever gelegd.

Privé nog maar één gast per dag

Het terugbrengen van het aantal gasten dat per dag in de privésfeer een woning mag bezoeken wordt teruggebracht van twee naar één. Deze aanscherping is níet van invloed op het eerder opgestelde en goedgekeurde protocol voor veilige bezichtigingen. Een bezichtiging van een woning geldt namelijk niet als privésituatie. Wel willen we nogmaals benadrukken dat het van belang is om het opgestelde protocol na te leven. Dat wil zeggen dat er tijd tussen bezichtigingen moet zijn zodat de woning kan worden ontsmet en geventileerd, dat er maximaal twee personen plus de makelaar in de woning zijn, dat iedereen afstand houdt en mondkapjes draagt.

Funkijkers ontmoedigen

Als branche hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid en moeten wij zoveel mogelijk ons steentje bijdragen aan het terugdringen van het virus. U kunt hieraan bijdragen door “funkijkers” zoveel mogelijk te ontmoedigen. Wees extra kritisch aan de poort bij het maken van een afspraak tot een bezichtiging. Niet alleen voor de veiligheid van opdrachtgevers en de kijkers, maar ook in het belang van uw eigen gezondheid en die van uw medewerkers.

NVM en de andere brancheorganisaties zijn in gesprek met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, om uit te leggen hoe wij gezamenlijk al het mogelijke eraan doen om te borgen dat uw werkzaamheden en bedrijfsvoering op een veilige manier doorgang kunnen vinden.

Zodra er weer meer voor u van belang zijnde informatie bekend is zullen wij u verwijzen naar plekken waar deze te vinden is of zullen wij zelf FAQ’s publiceren. Houdt u dan ook onze berichtgeving in de gaten. Hierbij treft u al, vooruitlopend op het invoeren van de avondklok, ons protocol aan.

Bron: NVM

 




21 december 2020, 15:00
Volgende artikel

Update maatregelen

Op maandag 14 december heeft het kabinet aangescherpte maatregelen in de bestrijding van het coronavirus aangekondigd. We mogen nog maar 2 mensen per dag op bezoek hebben (met uitzondering van 24, 25 en 26 december, dan zijn het er 3), alle niet-essentiële winkels zijn gesloten en we werken zoveel mogelijk thuis.

Is het advies voor het bezichtigen van woningen ook aangescherpt? Nee, het bezichtigen van een woning is onder de nieuwe maatregelen nog steeds toegestaan. Voor het bezichtigen van een huis gelden wél een aantal regels en adviezen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben ze voor je op een rij gezet:

Adviezen voor bezichtigingen

  • Meerdere bezichtigingen per dag kunnen plaatsvinden, mits iedereen zich houdt aan de RIVM-maatregelen.
  • Bezichtigingen vinden plaatst wanneer de huidige bewoner niet in het pand aanwezig is. Dit geldt niet voor verkopers van Makelaarsland. Zij begeleiden zelf de rondleidingen en zijn dus wel thuis tijdens de bezichtiging.
  • Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden; eventueel met een aankoopmakelaar.
  • Indien meerdere mensen de woning willen bezichtigen, wachten zij buiten.
  • Een mondkapje is verplicht voor alle aanwezigen en daarnaast wordt het gebruik van handschoentjes geadviseerd.
  • Houdt minimaal 10 minuten tussen bezichtigingen, zodat de nodige hygiënemaatregelen genomen kunnen worden.
  • Ventileer het huis goed na elke bezichtiging.
  • Ook is het dringende advies om géén Open Huis te organiseren.

 

Wil je hier meer informatie over of ben je van plan een huis te verkopen of aankopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Informatiegesprek aanvragen




10 december 2020, 15:30
Volgende artikel

Woningaanbod historisch laag; ondanks coronacrisis

Wat doe je als je niet op vakantie kunt gaan, ‘stappen’ iets van vroeger is en thuisblijven het nieuwe normaal is geworden? Dan maak je het in huis extra gezellig, of je gaat nog een stap verder en haalt je verhuisplannen naar voren. Geen gekke optie in deze tijd. De rente is lager dan ooit en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Een prima belegging dus en meer wooncomfort voor hetzelfde geld als je nu betaalt aan je huidige maandlasten.

De zoektocht naar een koophuis

Vervolgens struin je funda af om die droomwoning te vinden. Tegenwoordig een klusje van niks. Er waren namelijk nog nooit eerder zo weinig woningen in verkoop. Een kleine 27.000 woningen om precies te zijn. Vergelijk dat eens met pakweg 5 jaar geleden. Toen stonden op funda nog een dikke 200.000 woningen op de teller. Superveel vraag naar woningen dus en heel weinig aanbod. De vraag is of daar volgend jaar verandering in gaat komen. Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, verwacht van niet: “Een inhaalslag aan nieuwbouwwoningen is niet te verwachten, het vertrouwen in de woningmarkt blijft onverminderd groot en de vraag gigantisch. Wie had dat gedacht in ‘Coronatijd’.”

Huizenprijzen in 2021

De hamvraag: wat gaat er in 2021 gebeuren met de huizenprijzen? We zien op dit moment nog steeds meer dan 50% van de biedingen boven de, toch al, forse vraagprijzen. Anderzijds neemt het aantal biedingen wel af. Ook het bedrag boven de vraagprijs is procentueel iets minder hoog geworden. Eigenlijk wel logisch. Er komt simpelweg ergens een moment dat de prijzen afvlakken omdat kopers niet meer kunnen betalen. Er is een verhouding tussen wat je kunt lenen en wat je inkomen is. Ergens komt er een kantelpunt waarop huizenkopers de vraagprijs of hoger niet meer kunnen of willen lenen en daarmee stopt de stijging van huizenprijzen.
“Volgend jaar verwacht ik een afvlakking van de huizenprijzen, zeker in de grote steden, nu beleggers van woningen 8% overdrachtsbelasting moeten gaan betalen. Minder concurrentie dus, wat starters gaat helpen om ertussen te komen zonder exorbitant hoog te moeten bieden”, aldus Jeroen Stoop.

Huis verkopen in coronatijd

Als je ook een huis te verkopen hebt dan kan je een makelaar inschakelen die de verkoop van A tot Z verzorgt. Het werk waar je het meest mee te maken hebt, zijn de bezichtigingen. Het ‘blijf zo veel mogelijk thuis’-advies gaat niet op voor de gemiddelde huizenkoper. Er worden zo’n 10 – 15 bezichtigingen per woning aangevraagd. Dat is dus flink wat keren je huis schoonmaken en wegwezen voordat de makelaar met de kopers komt opdraven. Best veel gedoe. Dan kan het handig zijn om zelf de bezichtigingen te doen. Zeker als je zelf thuis werkt, is een bezichtiging eenvoudig in te plannen wanneer het jou uitkomt én hoef je dus ook niet je huis uit. Daarnaast is het superleuk voor kopers om het verhaal van de bewoner zelf te horen en bespaar je ook nog eens flink op de makelaarskosten.

Benieuwd van jij kunt besparen op de makelaarskosten bij de verkoop van je huis?

Bereken je besparing




18 november 2020, 12:02
Volgende artikel

Huizenprijzen blijven ondanks coronacrisis stijgen, vooral buiten de Randstad

De huizenprijzen blijven ondanks de coronacrisis stijgen. Opvallend is dat de grootste gekte niet meer in Amsterdam te zien is. Zo stegen de prijzen in de stad Groningen met 11,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, en in de hoofdstad met 5,7 procent, meldt woningmarktdienstverlener Calcasa dinsdag.

Gekeken naar alle gemeenten met meer dan vijfduizend koopwoningen, stegen de prijzen in Amsterdam dit jaar zelfs het minst. In de provincies Flevoland en Noord-Brabant stegen de prijzen juist hard. In Noord-Holland, tijdenlang aanvoerder van de grote stijgers, gingen de woningprijzen het afgelopen kwartaal daarentegen het minst hard omhoog: met 7,9 procent. In heel Nederland stegen de prijzen met 8,9 procent.

De woningmarktdienstverlener keek ook nog naar het aantal transacties. Vooral in randgemeenten rond grote steden nam dat flink toe.
Calcasa concludeert daarom dat er op de woningmarkt een belangrijke verandering in de regionale verdeling gaande is. In het verleden stegen de prijzen in de Randstad het hardst, nu is dat het geval in de meer provinciale steden en rurale gebieden.

Volgens Calcasa leidden de enorme prijsstijgingen die sinds 2013 in de grote steden gaande zijn ertoe dat de steden nu voor veel mensen onbetaalbaar zijn geworden. Een andere woonwens kan ook een verklaring zijn van de verschuiving van de stijging van huizenprijzen.

Zo hechten woningzoekenden door de coronacrisis meer waarde aan extra leefruimte en een buitenruimte, en zitten mensen door het thuiswerken minder vaak vast aan een reis naar kantoor. Daarbij is er nog steeds een tekort aan aangeboden woningen in grote steden. Potentiële kopers zijn daardoor ook genoodzaakt om buiten de stad te kijken, aldus Calcasa.

Bron: NU.nl




28 oktober 2020, 09:22
Volgende artikel

2e coronagolf vergroot vraag naar woningen

Huizenzoekers blijven massaal bezichtigen. Verkopers deinzen niet terug voor bezoek aan huis en Open Huizen Dagen vervangen door de ‘blokjes-bezichtiging’.

Bezichtigingen op woningen weer toegenomen

Alle makelaars kunnen zich de lege agenda’s tijdens de 1e coronagolf en lockdown nog herinneren. Direct na de aankondiging om zoveel mogelijk thuis te blijven werden bezichtigingen op woningen massaal geannuleerd. 65% van alle bezichtigingen werd afgezegd. Een kwart hiervan werd vervangen door met spoed in elkaar geknutselde alternatieven als de Whatsapp-bezichtigingen en Facebook Live open huizen. Overigens bleken deze oplossingen van korte duur.

De wens om een woning te voelen en te proeven tezamen met een ongekende kooplust blijken sterker dan de oproep van het kabinet om thuis te blijven. Eigenlijk is het nog gekker dan we konden bedenken. Wonen op een fijne en liefst wat ruimere plek, is belangrijker geworden dan ooit. Niet zo vreemd dus dat binnen no time de agenda’s van makelaars en huizenverkopers weer volgeboekt waren met enthousiaste huizenzoekers die de woningen ‘echt’ willen zien.

Mondkappen en ontsmettingsmiddel standaard uitrusting makelaars

Nu in de 2e coronagolf zien we hetzelfde beeld. Open huizen worden niet meer georganiseerd, maar zijn vervangen door de ‘blokjes-bezichtiging’. Iedere potentiële kijker krijgt individueel een tijdvak toebedeeld waarbinnen de woning bezichtigd kan worden. Met mondkapje en maximaal drie personen (inclusief de makelaar) wel te verstaan. Makelaars en huizenverkopers zijn ware schoonmaakdiensten geworden om na de bezichtiging alles weer ‘coronaproof’ te maken voor de volgende rondleiding.

Niet eerder waren er gemiddeld zo veel bezichtigingen per woning. Met gemiddeld 18,6 bezichtigingen per woning is het sinds de start van de coronatijd drukker dan ooit. Voor de 1e coronagolf waren dat er nog 14,8. De vraag naar woningen is dus nog nooit zo groot geweest en precies om die reden staan minder huizen dan ooit in de verkoop. 43.166 om precies te zijn. Met als gevolg dat vorige week 61,8% van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht.

Gemiddeld aantal bezichtigingen per woning, Makelaarsland

Daarbij zien we nu een trend ontstaan dat de stad ingewisseld wordt voor het platteland. Mensen hebben duidelijk behoefte aan meer ruimte om zich thuis goed te vermaken, elkaar niet in de weg te lopen en te kunnen beschikken over een goeie werkplek. Al die verhuizingen leveren bovendien behoorlijk veel werkgelegenheid op. En dat is maar goed ook nu het in andere branches spaak loopt.

Huizenmarkt flinke meevaller voor de economie

Nederland mag best blij zijn met al die stoere huizenkopers en verkopers die ondanks alle maatregelen en onzekere tijden gewoon doorgaan met kopen en verkopen van huizen. Ooit is uitgerekend dat een verkochte woning gemiddeld zo’n 50.000 euro aan bestedingen oplevert. Denk maar eens aan de verhuizing, de verbouwing, de inrichting en alle adviesdiensten rondom het kopen en verkopen van woningen. Dat kunnen we goed gebruiken om de economie in coronatijd draaiende te houden.

 




14 oktober 2020, 13:22
Volgende artikel

De huizenmarkt en corona: Aangescherpte maatregelen

Zojuist gepubliceerd door de NVM:

Gisteravond heeft Minister-president Mark Rutte aanvullende en aangescherpte maatregelen afgekondigd om daarmee de opmars van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. De NVM roept u dringend op om de maatregelen en adviezen op te volgen.

Als NVM-makelaars en -taxateurs vervullen we een maatschappelijke rol en hebben we een voorbeeldfunctie. In de eerdere intelligente lockdown hebben we laten zien dat we een sterke en eensgezinde branche zijn.

We hebben ons aan alle maatregelen gehouden en waren zelfs de eerste branche die onderling afspraken maakte om op een veilige manier met elkaar door te kunnen blijven werken. Dat doen we ook nu weer. We mogen niet achterover leunen en moeten met inachtneming van de regels kijken hoe we door kunnen.

Bezichtigingen

Als gevolg van de aangescherpte maatregelen mogen huishoudens nog maar drie personen per dag ontvangen. ‘Geen blok-verjaardagen meer’, zei Rutte daarover. De vraag die dan opkomt is wat dit voor bezichtigingen betekent?

Bezichtigingen kunnen echter doorgaan want een te bezichtigen woning is géén privésituatie maar een werksituatie. Samen met de andere brancheorganisaties heeft NVM afgesproken:

  • Meerdere bezichtigingen per dag kunnen plaatsvinden, mits iedereen zich houdt aan de RIVM-maatregelen
  • Bezichtigingen vinden plaats wanneer de huidige bewoner níet in het pand aanwezig is (m.u.v. de gevallen waar eigenaar zelf de bezichtigingen verzorgt)
  • Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar/eigenaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar
  • Andere mensen die de woning willen bezichtigen wachten buiten
  • Alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes, en daarnaast adviseren we het gebruik van handschoentjes
  • Tussen de bezichtigingen zit 10 minuten zodat u de nodige hygiënemaatregelen kunt nemen
  • Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd.

NB: Onlangs kregen we signalen over Open Huizen. We vragen u dringend om in de komende periode géén Open Huizen te organiseren. We hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om het verspreiding van het virus tegen te gaan. Een Open Huis past daar niet bij.

Bron: NVM

Uiteraard volgt Makelaarsland deze maatregelen op.




2 oktober 2020, 08:06
Volgende artikel

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarktcijfers derde kwartaal 2020

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 18,2 bezichtigingen per woning in Nederland aangevraagd. De twee kwartalen hiervoor -kwartaal 1 en kwartaal 2 van 2020- waren dit er respectievelijk 18,7 en 18,4. Een heel stabiel beeld voor dit roerige jaar. Ondanks de coronacrisis worden er elke maand nog steeds veel woningen bezichtigd. In het afgelopen kwartaal zelfs 2.500 meer dan voor de zomer.

23,4% van de alle in het derde kwartaal van 2020 verkochte woningen ontving 25 of meer bezichtigingsaanvragen. Vorig kwartaal was dit 21% en hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 17,2%. Een flinke stijging in het aantal woningen met extra veel belangstelling.

Andersom is het percentage woningen (met minder dan 5 bezichtigingsaanvragen in Q3) gedaald van 14,4% vorig kwartaal naar 13,3% nu. Minder woningen met minder bezichtigingen.

Krapte blijft: 66% boven de vraagprijs verkocht

Houdt het al eens op met het extreme overbieden van de afgelopen tijd? Nee, nog steeds niet. Ook afgelopen kwartaal zegt ons dat overbieden meer regel dan uitzondering is. De coronacrisis lijkt zelfs van positieve invloed. Waar Makelaarsland in het derde kwartaal van vorig jaar 44% voor of boven de vraagprijs verkocht, is dat in 2020 66%. De markt blijft krap en prijzen stijgen.

Voor banken is het duidelijk dat er een omslagpunt gaat komen en de huizenprijzen gaan dalen. ING: ‘De hogere werkloosheid zorgt ervoor dat het kopen van een woning voor steeds minder huishoudens betaalbaar wordt. Tegelijkertijd maakt de economische recessie huishoudens terughoudender. Zo zullen meer huishoudens hun verhuiswens komende periode uitstellen.’ Misschien zorgt het verlagen van de overdrachtsbelasting voor de leeftijdsgroep tot 35 jaar zelfs wel voor een prijsstijging.

Top-3 meeste aanvragen Q3-2020

  • 157 aanvragen (appartement in Amsterdam, € 250.000 – € 350.000)
  • 109 aanvragen (appartement in Schiedam, € 250.000 – € 350.000)
  • 89 aanvragen (hoekwoning in Amersfoort, € 150.000 – € 250.000)

Recordaantal voor Flevoland

Het is niet te zien in de top-3 meeste bezichtigingsaanvragen, maar Flevoland behaalde dit kwartaal een gemiddelde van 23 aanvragen per verkochte woning. Dat is een absoluut record en bijna 3 aanvragen hoger dan het gemiddelde van de Randstad.

huizenmarkt coronacrisis

We zien al een tijd een verandering in de aantrekkingskracht buiten de Randstad. Mede doordat woningen binnen de Randstad te duur werden, week men uit naar gebieden buiten de Randstad. Deze aantallen laten zien dat Flevoland duidelijk zo’n is.

Interesse in nieuwere woningen stijgt

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 22,6 bezichtigingen per huis in Q3, echt hoog. Net als in het vorige kwartaal zien we ook nu dat huizen gebouwd ná 1945 allemaal meer bezichtigingsaanvragen ontvingen dan dezelfde periode vorig jaar. Weet je je jaren ’30 droomhuis niet te bemachtigen? Dan zit er niets anders op het in andere bouwperiodes te gaan zoeken.

huizenmarkt coronacrisis

Heb jij verkoopplannen?

Download onze brochure en lees dan precies hoe Makelaarsland je hiermee kan helpen. Hoe dan ook, verkopen doen we op jouw manier. Wil je zelf het een en ander doen, of alles aan ons overlaten? Het kan allebei!

Download brochure

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes definitief verkocht zijn.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.




21 september 2020, 08:56
Volgende artikel

Jonge huizenkopers proberen massaal de overdracht van hun woning uit te stellen. Vanaf 2021 betalen starters op de woningmarkt namelijk géén overdrachtsbelasting meer en dat scheelt ze al snel duizenden euro’s. Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, werd hierover geïnterviewd door RTLZ.

 




18 september 2020, 13:56
Volgende artikel

Huizenkopers bellen massaal met Makelaarsland om overdracht uit te stellen

De maatregel van het kabinet om de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers per 2021 te laten vervallen, heeft het een en ander losgemaakt bij de starters op de huizenmarkt. Ben je onder de 35, dan hoef je per 1 januari van het nieuwe jaar de 2% overdrachtsbelasting niet meer te betalen. Dat scheelt al snel een slordige € 6.000. Het moment van overdacht is hierbij cruciaal.

Makelaars gaan overuren draaien

Bij Makelaarsland staat de telefoon roodgloeiend. Kopers die dit jaar de overdracht van hun woning hebben afgestemd met verkoper vragen nu massaal of de overdracht uitgesteld kan worden naar volgend jaar. Ze bellen zelfs om hun huidige bod op een woning aan te passen met een aanvaardingsdatum in het nieuwe jaar.

Voor makelaars staan er drukke tijden voor de deur om de onderhandelingen weer te openen. Om aan de verzoeken van kopers te kunnen voldoen, zullen zij verkopers moeten overtuigen om de overdracht een paar maanden op te schuiven.

Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland: “Logisch dat kopers willen uitstellen. Het scheelt echt veel geld. Makelaars zullen creatief te werk moeten gaan om passende oplossingen te vinden. Gewoon de overdracht uitstellen is uiteraard de meest eenvoudige oplossing, waarbij de verkoper uiteraard ook een beetje wil profiteren. Anderzijds is een uitstel niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als de verkoper ook een ander huis gekocht heeft en niet met dubbele lasten wil zitten. Of als de koper zijn huur al heeft opgezegd. In dat geval is de sleutelverklaring een oplossing. De overdracht wordt uitgesteld maar tegen een vergoeding kan de woning wel worden gebruikt. Ook notariskantoren zullen het begin van het jaar druk krijgen. Zaak dus om alvast een plekje te krijgen in de agenda van de notaris.”

Beleggers zetten in op Groninger akte

Voor de belegger geldt het precies andersom. Die willen de overdracht zo snel mogelijk, het liefst nog in dit kalenderjaar, omdat zij 8% overdrachtsbelasting moeten betalen. Maar vaak is de belegger nog bezig met de financiering. In dat geval biedt de Groninger Akte mogelijk uitkomst. De overdracht vindt al plaats, maar de betaling volgt later.

Handel in woningen onaantrekkelijk

Jarenlang was het opkopen van huizen door beleggers en doorverkopen aan een particulier lucratieve handel. Als de belegger binnen zes maanden de woning doorverkocht kreeg hij de overdrachtsbelasting terug van koper. De regel is namelijk dat er binnen zes maanden maar één keer overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Nu er een verschil is tussen de overdrachtsbelasting die de belegger betaalt (8%) en de woningkoper (0 of 2%), blijft de belegger met een flink gat zitten. Snelle handel in huizen is hiermee verleden tijd.

Op de hoogte zijn van de huizenmarkt voordat het in het nieuws komt? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief.

Houd mij op de hoogte




9 september 2020, 13:19
Volgende artikel

Huizenmarkt augustus 2020: interesse in woningen opnieuw stabiel

Of de huizenmarkt zich staande zou houden tijdens de coronacrisis, was lastig voorspellen een half jaar geleden. Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de woningmarkt. Makelaarsland analyseert maandelijks duizenden bezichtigingsaanvragen van verkochte woningen in een bepaalde periode, die samen een representatief beeld vormen.

Interesse in Friesland zorgt voor stijging buiten de Randstad

In 2020 zijn er tot nu toe gemiddeld 18,3 bezichtigingen per woning aangevraagd (14,8 in heel 2019). Augustus laat een stabiele lijn zien met 18,7 bezichtigingsaanvragen per verkochte woning. Friesland is van grote invloed op het cijfer deze maand.

Met gemiddeld 23 bezichtigingsaanvragen per woning verslaat de provincie niet alleen het eigen record, maar is ook nog eens de populairste van de maand. We zien daardoor ook een stijging buiten de Randstad en een daling binnen de Randstad.

huizenmarkt corona

52% van de in augustus verkochte woningen liggen in de Randstad en 48% daarbuiten. Dit is een normale verhouding als we kijken naar eerdere jaren.

Prijssegment 250 tot 350 populair

We zien dat woningen in het prijssegment €250.000 tot €350.000 meer bezichtigingen ontvingen, dan in de overige segmenten. Van de top-3 met meeste bezichtigingsaanvragen stonden alle huizen in deze prijsklasse te koop. Met 157 bezichtigingsaanvragen en 15 biedingen hebben we weer te maken met een extreem geval in Amsterdam. Dit is nog steeds in lijn met de bewegingen op de Amsterdamse huizenmarkt.

  • 157 aanvragen in Amsterdam (appartement, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)
  • 72 aanvragen in Eindhoven (tussenwoning, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)
  • 61 aanvragen in Nieuwegein (tussenwoning, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)

Verkocht voor en boven de vraagprijs

In augustus verkocht Makelaarsland 67% van de woningen voor of bóven de vraagprijs, dit is ook exact het gemiddelde van 2020 tot nu toe. In maart dit jaar was het percentage dat voor of boven de vraagprijs werd verkocht 64%.  Zo lijkt er een balans te komen tussen vraag en aanbod.

De hypotheekrente gaat de komende maanden waarschijnlijk iets dalen, denken verschillende hypotheekadviesbureaus. De rust op de hypotheekmarkt keert langzaam weer terug en daardoor laten geldverstrekkers hun rentes voorzichtig weer zakken, nadat de coronacrisis ze juist deed stijgen. (bron: NU.nl)

Benieuwd naar de geschatte waarde van jouw huis? Bereken heel makkelijk binnen één minuut de waarde van jouw woning.

Wat is mijn huis waard?

 




19 augustus 2020, 12:49
Volgende artikel

RTLZ Huizenindex, geschreven door RTLZ op 18 augustus 2020

Bedrijven, de arbeidsmarkt, de economie: allemaal zijn ze hard geraakt door de coronacrisis. Maar de huizenmarkt lijkt op het eerste gezicht wel immuun te zijn voor de gevolgen van de pandemie. Daar komt binnenkort wel langzaam verandering in.

Het ging in het tweede kwartaal nog wel voorspoedig, blijkt uit de RTLZ Huizenindex. Die index is een soort thermometer van de huizenmarkt: het combineert de huizenprijzen, de transacties en de vraag. Je zou, door de coronacrisis, misschien een lagere stand van die huizenindex verwachten, maar niks is minder waar.

In het tweede kwartaal kwam de index uit op een stand van 72. Dat is het hoogste cijfer sinds eind 2017. Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer komt dat doordat er nog steeds veel vraag is. Tegelijkertijd is het woningtekort nog steeds groot en is de hypotheekrente laag.

Meer huizen verkocht

Daarnaast zijn er in het tweede kwartaal nog weinig mensen economisch getroffen door de coronacrisis. Huizenzoekers durven ook gewoon nog te kopen. In het tweede kwartaal zijn er zelfs méér huizen verkocht dan een paar maanden eerder. Er werden 37.600 huizen verkocht, een groei van 14 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

En dat terwijl er een lockdown werd afgekondigd en Nederlanders zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Overigens is wel een daling te zien als je het aantal verkochte huizen vergelijkt met tweede kwartaal vorig jaar. Ten opzichte van 2019 werden er 4 procent minder huizen verkocht. Ook het aantal bezichtigingen per woning neemt wat af.

Lees het hele artikel

Op de hoogte zijn van de huizenmarkt voordat het in het nieuws komt? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief.

Houd mij op de hoogte




3 augustus 2020, 16:44
Volgende artikel

Huizenmarktcijfers juli 2020

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de woningmarkt. Makelaarsland analyseert maandelijks duizenden bezichtigingsaanvragen van verkochte woningen in een bepaalde periode, die samen een representatief beeld vormen.

Gemiddeld werden er 17,2 bezichtigingen aangevraagd op woningen die werden verkocht in juli 2020. Dat is iets minder dan in het tweede kwartaal (18,4) maar dit verschil mag geen naam hebben. Vorig jaar werden er in juli gemiddeld 15 bezichtigingen per woning aangevraagd. Een duidelijke stijging dus.

Interesse in woningen nog steeds stabiel

16% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen vóórdat deze werden verkocht. Dat is hetzelfde percentage als het tweede kwartaal van dit jaar. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen daalde licht van 20% naar ruim 19%. De populariteit van koopwoningen blijft hiermee stabiel tijdens de coronacrisis.

Top-3 meeste aanvragen juli 2020

Geen gekke uitschieters boven de 100 aanvragen in de afgelopen  maand, maar evengoed een mooie top-3, met een opvallende nummer 3.

  1. 85 aanvragen (tussenwoning in Wormerveer, € 150.000 – € 250.000)
  2. 84 aanvragen (hoekwoning in Enschede, € 150.000 – € 250.000)
  3. 82 aanvragen (vrijstaande woning in Lopik, € 750.000 >)

huizenmarkt cijfers juli 2020

Huizenprijzen: verkocht voor en boven de vraagprijs

De serieuze zoeker is nog steeds bereid om flink te overbieden. In juli verkocht Makelaarsland 65% van de woningen voor of bóven de vraagprijs. Zo leek er eerder dit jaar een balans te komen tussen vraag en aanbod, maar het niveau van vlak voor de coronacrisis is alweer in zicht.

Wil je weten wat dit voor jouw aan- of verkoop kansen betekent? Wij beantwoorden deze en alle andere vragen graag!

Informatiegesprek aanvragen




29 juli 2020, 16:20
Volgende artikel

Wat deed de coronacrisis met de huizenprijzen in het eerste half jaar van 2020?

Aansluitend op de laatste update hebben we nu ook gekeken naar de transacties van de eerste helft van 2020, per woningtype. Hierbij werd gekeken naar de volgende vier woningtypes: Appartementen, Hoekwoningen (inclusief twee-onder-één-kapwoningen), Tussenwoningen en Vrijstaande woningen.

Per woningtype is gekeken naar het percentage voor of boven de vraagprijs verkochte woningen. Voor eigenaren van alle woningtypen goed nieuws: een zichtbare stijgende lijn. Alleen appartementen verliezen in juni een paar procent, maar dat mag geen naam hebben. Met een gemiddelde van alle typen woningen die voor of boven de vraagprijs zijn verkocht van 64%, bevinden we ons – coronacrisis of niet – nog steeds op een verkopersmarkt.

 huizenprijzen coronacrisis

Benieuwd naar de geschatte waarde van jouw huis? Bereken heel makkelijk binnen één minuut de waarde van jouw woning.

Wat is mijn huis waard?




17 juli 2020, 16:51
Volgende artikel

Huizenprijzen in top-5 grootste steden Nederland onder de loep

Na afloop van het tweede kwartaal van 2020 deden we een klein onderzoekje naar de huizenprijzen bij Makelaarsland. Omdat Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen en transacties in heel Nederland verwerkt, is dit een representatief beeld voor heel Nederland.

Huizenprijzen maart 2020 vs. juli 2020

We kijken naar de woningen die in de top-5 grootste steden van Nederland het afgelopen half jaar voor de vraagprijs of erboven is verkocht. Zo zien we dat dit percentage in vier van de vijf steden  in juli hoger ligt dan in maart van dit jaar. Alleen in Rotterdam is het percentage gedaald, maar nog steeds behalen we hier grote hoogtes met 70%.

Wat zegt dit over de huizenmarkt? Waar zo hard voor gevreesd werd -dat de huizenprijzen zouden gaan kelderen door de coronacrisis- gebeurt niet. De huizenprijzen blijven stabiel, maar als de prijzen wel gaan dalen, zal dat in ieder geval voor wat normalisatie op de woningmarkt zorgen. Natuurlijk hangt dit ook samen met rente. Zolang de rente niet (flink) stijgt, zullen de huizenprijzen op een stabiel niveau blijven. Zeker met de woningnood die er nog is.

Huizenprijzen in coronatijd

Benieuwd geworden naar de waarde van jouw huis? Bereken heel gemakkelijk binnen één minuut de waarde van jouw woning.

Wat is mijn huis waard?




6 juli 2020, 10:23
Volgende artikel

Vraag woningmarkt sterk toegenomen in corona-kwartaal

Aantal bezichtigingen per woning naar nieuw record. Niet eerder zoveel woningen boven vraagprijs verkocht.

Bezichtigingen en biedingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen en biedingen.

Woningmarktcijfers 2e kwartaal 2020

Gemiddeld werden 18,4 bezichtigingen aangevraagd op woningen die werden verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar. Hetzelfde kwartaal in 2017, 2018 en 2019 waren dit er respectievelijk 13,5, 13,9 en 14,7. Het aantal bezichtigingen per woning is hiermee nog veel sneller gestegen dan de afgelopen jaren.

16% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen vóórdat deze werden verkocht. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 23,6%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen steeg naar 20%. Het lijkt erop dat de populariteit van koopwoningen is toegenomen tijdens het afgelopen corona-kwartaal.

Top-3 meeste aanvragen Q2-2020
1. 218 aanvragen (tussenwoning in Zwanenburg, € 250.000 – € 350.000)
2. 179 aanvragen (tussenwoning in Hoofddorp, € 250.000 – € 350.000)
3. 94 aanvragen (hoekwoning in Helmond, € 350.000 – € 500.000)

Woonwens verschuift naar buitengebieden: lichte daling bezichtigingen in Zuid-Holland

De Randstadprovincies winnen het nog wel qua populariteit, maar Zuid-Holland heeft plaats moeten maken voor zowel Flevoland als Noord-Brabant in de top 4. In Zeeland ontvingen woningen gemiddeld 9 bezichtigingen, de laagste score, maar zéker niet laag te noemen. 9 bezichtigingen is gewoon heel goed.

woningmarkt corona 2e kwartaal 2020

‘Het verbaast ons dat de woningmarkt zich zo ontwikkelt. Onze makelaars geven aan dat veel huizenkopers juist nu een koopwoning willen bemachtigen. Er is behoefte aan een goede, ruimere stek in deze tijd. Dat laatste verklaart ook dat de vraag verschuift naar woningen buiten de randstad’, aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

Interesse in nieuwere woningen stijgt

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 23,5 bezichtigingen per huis, ongekend hoog. Hoe ouder het huis, hoe populairder lijkt wel. Toch is een kleine daling te zien in deze categorie. Opvallend dit kwartaal is dat huizen gebouwd ná 1945 allemaal meer bezichtigingsaanvragen ontvingen dan dezelfde periode vorig jaar.

woningmarkt coronavirus

Vraag naar starterswoningen blijft hoog

De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien. Met gemiddeld 21,67 bezichtigingsaanvragen per woning, is het wederom de laagste prijsklasse (onder €150.000) die het wint van de rest. Hier blijft de vraag naar woningen ontzettend hoog. Waar je als verkoper van een huis in deze prijsklasse in het tweede kwartaal van 2015 nog gemiddeld 9,6 bezichtigingsaanvragen kon verwachten, zijn dit er in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 21,7.

63% van de woningen boven de vraagprijs verkocht

Houdt het al eens op met het extreme overbieden van de afgelopen tijd? Nee. Ook afgelopen kwartaal zegt ons dat overbieden meer regel dan uitzondering is. De coronacrisis lijkt zelfs van positieve invloed. Waar Makelaarsland in het tweede kwartaal van vorig jaar 48% voor of boven de vraagprijs verkocht, is dat in 2020 63%.

Op de hoogte zijn van de huizenmarkt voordat het in het nieuws komt? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief.

Houd mij op de hoogte




18 juni 2020, 11:23
Volgende artikel

Nieuwe NVM cijfers

De NVM heeft nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat de woningmarkt stabiel blijft. Ook bij Makelaarsland zien we dit in de cijfers terug. Een goede maatstaf is het aantal biedingen dat boven de vraagprijs wordt gedaan. In mei was dat 44,9%, in de eerste twee weken van juni 49,8%.

Huizenmarkt blijft stabiel

Het aantal woningen dat de afgelopen maand te koop is gezet, blijft stabiel. Dit waren er wekelijks circa 4.000 terwijl in de periode voor de intelligente lockdown het wekelijks gemiddeld 3.000 woningen waren. Ook de verkoop loopt goed door: de afgelopen week werden er 3.700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in één week zoveel. Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Dit blijkt uit recente cijfers van de NVM.

Waar in de eerste maand van de crisis slechts 12% van de verkopen een woning was van 500 duizend of meer, in de afgelopen maand was dit 17%. Er werd ook meer verkocht in deze prijsklassen dan een jaar eerder. Vergelijken we de verkoopcijfers (dus in alle prijsklassen) met exact een jaar geleden, dan is een duidelijke dip zichtbaar sinds het moment dat de lockdown werd aangekondigd. De markt is inmiddels aangetrokken en momenteel liggen de verkopen weer op hetzelfde niveau als in 2019. “Dit zijn data van nú en niet die van een toekomstige huizenmarkt, laat dat duidelijk zijn”, aldus voorzitter Onno Hoes. “Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen. Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is”.

Aantal te koop gezette woningen:

huizenmarkt corona
Aantal verkochte woningen:

huizenmarkt corona
Noot: de balk geeft het aantal te koop gezette woningen in de betreffende week, de oranje lijn is het weekgemiddelde van de 4 weken voor corona. Alle verkochte woningen, zijn verkocht onder voorbehoud

De gemiddelde prijs van een verkochte woning steeg de afgelopen maand van €335.000 naar € 345.000. Zeker de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. “Ik wijt dit aan het nog steeds grote tekort van beschikbare woningen. De woningnood is nog lang niet opgelost, dat blijkt”, aldus Lana Gerssen, voorzitter van de NVM vakgroep Wonen.

Bron: NVM




15 juni 2020, 11:23
Volgende artikel

Onheil op de huizenmarkt of terug naar normaal?

Knappe voorspellingen over de huizenmarkt waren afgelopen week onderwerp van gesprek. Met name De Nederlandse Bank (DNB) waagt zich aan voorspellingen, op tienden nauwkeurig om precies te zijn. Dit jaar verwacht de bank een stijging van 4,3%. In 2021 en 2022 dalingen van respectievelijk 2,1% en 3,7%. Daarbij gesteld dat bij een gunstig verloop van de coronapandemie de negatieve gevolgen gunstiger kunnen uitpakken, maar anderzijds een ingezette huizendaling ook langer kan aanhouden. Je vraagt je toch af wat hier nu eigenlijk gesteld wordt en wat de zin is om op tienden nauwkeurig voorspellingen te doen. Blijkbaar horen nauwkeurige voorspellingen nu eenmaal bij economische modellen. Want hoe geloofwaardig is de ‘ongeveer’- voorspelling? Zo van: ‘De komende jaren daalt de prijs van woningen tussen de 3 en 10 procent, afhankelijk van een gunstig of ongunstig verloop van de coronacrisis…’.

Oké, laten we ons in ieder geval realiseren dat we de afgelopen jaren prijsstijgingen van tientallen procenten hebben gezien, gevoed door een extreme vraag naar koopwoningen. Dat dit een keer stopt en plaatsmaakt voor een prijsdaling is niet zo vreemd. Dat zijn de wetten van vraag en aanbod. Als de prijs te hoog wordt, dan zal de vraag afnemen en de prijs weer dalen. En laten we eerlijk zijn; deze coronacrisis draagt bij aan een mindere vraag naar koopwoningen.

Minder werkgelegenheid en minder vertrouwen in de economie zorgt voor vraaguitval. Tel daarbij de vele huizenverkopers op, die nu hun woning willen verkopen om nog te profiteren van de huidige huizenprijzen en een beter evenwicht tussen vraag en aanbod is een feit. Dat is overigens totaal iets anders dan het instorten van de woningmarkt zoals tijdens de vorige crisis het geval was. In 2009 daalden de prijzen toen met 20% en nu is de voorspelling zo’n 6% over de komende 2 jaar. Een kleine correctie dus, na een lange periode waarbij overbieden het nieuwe ‘normaal’ leek.

Is het nu wel verstandig om een huis te kopen?

Vraag aan een makelaar wat de meest gestelde vraag is in onzekere tijden. Dit is ‘m. Logisch. Niemand wil op de top van de markt een woning kopen met het risico op een restschuld. Anderzijds is wonen zo belangrijk, dat iemand heel graag invulling geeft aan zijn woonwensen. Juist door de afgelopen coronatijd is dit versterkt. Het wel of geen huis kopen in minder zekere tijden is daarom zeer persoonlijk en hangt sterk samen met de eigen situatie.

De feiten zijn een zeer lage rente en nog tientallen jaren een groot tekort aan koopwoningen. Op de lange termijn zal een huis een goede belegging zijn en door de lage rente profiteer je direct van lage woonlasten, zelfs als je iets te duur instapt. Realiseer je ook dat een noodgedwongen verkoop in de komende jaren een restschuld kan opleveren. Baanzekerheid, een stabiele relatie en eigen middelen zijn belangrijke zaken om mee te nemen in je keuze om een huis te kopen, of (nog) niet.

Heb je een huis op het oog en wil je weten wat deze waard is? Of heb je een brandende vraag over het verkopen van jouw huis en de kansen in de huidige markt? Spar gewoon even helemaal vrijblijvend met een van onze makelaars, zodat jij weer snel verder kunt.

Sparren met de makelaar




5 juni 2020, 16:23
Volgende artikel

Huizenmarktcijfers mei 2020

Of de huizenmarkt zich staande zou houden tijdens de coronacrisis, was lastig voorspellen 12 weken geleden. Na een flinke dip in het aantal bezichtigingsaanvragen vlak na de bekendmaking van de eerste maatregelen, zagen we in april weer een groei. Wat laten de cijfers van mei zien en zal juni dezelfde koers varen?

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de woningmarkt. Makelaarsland analyseert maandelijks duizenden bezichtigingsaanvragen van verkochte woningen in een bepaalde periode, die samen een representatief beeld vormen.

Interesse in woningen stabiel

In 2020 zijn er tot nu toe gemiddeld 18,5 bezichtigingen per woning aangevraagd (14,8 in heel 2019). In mei waren dit er 18,7. Dit geeft een duidelijke groei aan in de aanvragen. Noord-Brabant valt op met voor het eerst sinds 5 jaar een plekje bij de populairste provincies te pakken heeft, met gemiddeld maar liefst 19,4 bezichtigingen per woning. 60% van de in mei verkochte woningen liggen in de Randstad en 40% daarbuiten. Meestal is dat verschil iets minder groot, maar dit is geen gekke uitschieter.

huizenmarkt corona

Prijssegment 250 tot 350 populair

We zien dat woningen in het prijssegment €250.000 tot €350.000 meer bezichtigingen ontvingen, dan in de overige segmenten. Van de top-3 met meeste bezichtigingsaanvragen stonden allen in deze prijsklasse te koop en zijn alle drie een tussenwoning. Met 179 bezichtigingsaanvragen en 15 biedingen nam de populariteit van één woning extreme vormen aan.

  • 179 aanvragen in Hoofddorp (tussenwoning, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)
  • 79 aanvragen in Amersfoort (tussenwoning, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)
  • 74 aanvragen in Den Bosch (tussenwoning, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)

Verkocht voor en boven de vraagprijs

De serieuze zoeker is nog steeds niet van plan een stap terug te doen als het gaan om het trekken van de portemonnee. In mei verkocht Makelaarsland 67% van de woningen voor of bóven de vraagprijs. Zo leek er eerder een balans te komen tussen vraag en aanbod, maar het lijkt erop dat we weer naar het niveau van vlak voor de coronacrisis gaan.



28 mei 2020, 9:18
Volgende artikel

Geen gedwongen verkoop in coronatijd

Met ongetwijfeld de crisis van 2008 nog vers in het geheugen, kwam de overheid bij de uitbraak van het coronavirus in Nederland al met steunmaatregelen voor de huizenmarkt. Zo werd de ‘betaalpauze’ voor hypotheken bedacht. De bedoeling was te voorkomen dat huiseigenaren op straat komen te staan omdat zij hun maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen betalen door de coronacrisis.

Steunmaatregel betaalpauze hypotheek verlengd

De aanvraag voor een betaalpauze moest voor 1 juli worden gedaan. Deze termijn is nu verlengd tot 31 augustus.

Hoe zit het nu precies?
Stel je verliest je baan en kan je rente en aflossing van je hypotheek niet meer betalen. Dan zit er niets anders op dan je huis te verkopen. Uiteraard een ongewenste situatie en vermoedelijk onnodig omdat je financiële situatie na de coronacrisis weer beter wordt. Daarom heeft de overheid, samen met de hypotheekverstrekkers, een oplossing bedacht waarmee je niet op straat komt te staan en een gedwongen verkoop uitblijft.

Betaalpauze van je hypotheek
Kom je als huiseigenaar in de problemen vanwege het coronavirus dan zal de hypotheekverstrekker samen tot een oplossing proberen te komen. Zo kan er een ‘betaalpauze’ worden afgesproken voor een periode van maximaal 6 maanden. In die periode hoef je dan geen of minder rente en aflossing te betalen.  Om hiervan gebruik te kunnen maken dien je een verzoek bij de hypotheekverstrekker te doen voor 31 augustus. De betaalpauze moet uiterlijk 1 september ingaan.

De belastingdienst werkt mee aan deze maatregel. Door de betaalpauze loop je een achterstand op die je uiterlijk 2021 terug moet betalen om je hypotheekrenteaftrek te houden. Dat hoeft nu niet. Je mag de rente blijven aftrekken en kan de achterstand later inlopen. Hiervoor moet je wel samen met de hypotheekverstrekker een nieuw aflossingsschema maken.

Waarborgfonds Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra bescherming

Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? Dan mag je een betalingsachterstand opbouwen van maximaal 9% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Dit heet de Woonlastenfaciliteit. Dit is een bestaande regeling die door de coronacrisis tijdelijk verruimd is.

 



26 mei 2020, 12:18
Volgende artikel

Interview door Jörgen Raymann met Jeroen Stoop over de huizenmarkt tijdens de coronacrisis op BNR Nieuwsradio

Meer mensen dan ‘normaal’ zetten hun huis te koop. Dat blijkt uit de rondgang van RTL Z. Jeroen Stoop was bij Jörgen Raymann te gast voor BNR Nieuwsradio en vertelt hierover in een item over de huizenmarkt tijdens de coronacrisis. Daarnaast gaf ook econoom Nic Vrieselaar zijn visie.

De laatste paar weken komen er meer huizen op funda te koop dan voor de coronacrisis. De verklaring hiervoor kan zijn dat mensen een kantoor nodig hebben aan huis om thuis te kunnen werken en een grotere tuin willen, omdat men vakantie in eigen tuin moet vieren. Het kan ook komen doordat men eerst hun eigen huis wil verkopen, voordat ze een nieuwe woning aankopen.

Jeroen: “We hebben het zeker drukker. Er is een kleine dip geweest toen de coronamaatregelen werden uitgesproken. Nu zie je dat die dip voorbij is en dat meer mensen hun woning te koop gaan zetten. Overigens is het ook de conjunctuur. Het voorjaar is de tijd dat mensen hun huis in verkoop gaan zetten. Daarbij is het wel zo dat als je nieuwbouw hebt gekocht men normaliter iets langer gewacht had om de eigen woning in de verkoop te zetten. Nu het iets spannender wordt, gaan mensen dit eerder doen.”

Huizenprijzen

Er wordt vooral in het vierde kwartaal van 2020 een terugslag verwacht op de woningmarkt door de coronacrisis. De vraag is of we dat ook aan de huizenprijzen gaan merken.

Jeroen: “Als de prijzen echt gaan dalen, zal dat in ieder geval voor wat normalisatie van de huizenprijzen zorgen. Het zal ook samenhangen met de rente. Zolang de rente niet stijgt, of niet flink stijgt, zullen de huizenprijzen op een stabiel niveau blijven. Zeker met de woningnood die er nog is.”

Wil je het hele interview met Jeroen Stoop te gast bij Jörgen Raymann terugluisteren?

Luister het hele interview

 



14 mei 2020, 17:18
Volgende artikel

Onderzoek: Huis (ver)kopen tijdens de coronacrisis: nu doen of nog wachten?

Twee maanden geleden zag het leven er nog heel anders uit. Niet alleen het dagelijks leven, maar ook grote keuzes worden beïnvloed sinds het uitbreken van het coronavirus. De keuze om je huis te verkopen is er zo een.

Makelaarsland deed onderzoek naar het keuzemoment van verkopers en kopers die in deze tijd overwegen hun huis te verkopen of een nieuw huis aan te kopen.

Huis verkopen in coronatijd

We vroegen potentiële verkopers of zij door de coronacrisis sneller willen verkopen, of juist langer willen wachten met de verkoop. Meer dan 50 procent van de mensen met verkoopplannen geeft aan dat de coronacrisis hun verkoopplannen niet beïnvloedt. Bijna 12% zegt dat ze hierdoor (misschien) eerder willen verkopen. Deze groep zal steeds kleiner worden naarmate de tijd verstrijkt. Ruim 37 procent geeft aan dat zij de verkoop (misschien) uitstellen.

De invloed van de coronacrisis op verkoopplannen

Het sentiment rondom de coronacrisis verandert snel. Het moment van uitvraag voor dit onderzoek is een momentopname en de mate waarin mensen hun verkoopplannen laten beïnvloeden kan nu hoger of lager liggen.

Huis kopen in tijden van corona

Van de mensen die een huis willen gaan kopen zegt bijna 65 procent dat zij zich niet laten afschrikken door de crisis. En dat zien wij ook terug in de cijfers van bezichtigingen en biedingen van de afgelopen twee maanden. De eerste weken na de bekendmaking van de maatregelen zagen we een dip, maar deze zijn we helemaal te boven.

De invloed van de coronacrisis op aankoopplannen

Wil je weten wat dit voor jouw aan- of verkoop kansen betekent? Wij beantwoorden deze en alle andere vragen graag!

Even sparren met een makelaar



7 mei 2020, 16:18
Volgende artikel

Huizenmarkt deinst niet terug voor coronacrisis

In de eerste weken na de maatregelen van 15 maart zagen we een flinke daling in het aantal bezichtigingen. Tegelijkertijd steeg het aanbod van nieuwe huizen die in verkoop kwamen.  Met name huizenverkopers die graag profiteerden van de gunstige woningmarkt. Dit leidde direct tot meer evenwicht tussen vraag en aanbod en dus minder extreme biedingen boven de vraagprijs.

Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de woningmarkt te maken had met een korte paniekaanval maar is een grote klap vooralsnog uitgebleven. We nemen je mee in de cijfers.

Huizenmarkt cijfers april 2020

In de -pak ‘m beet- 2,5 maand voor de coronacrisis werden er in Nederland 3 procent minder woningen te koop aangeboden dan nu. Dat tonen de cijfers van de NVM. April is de beste maand qua nieuw aanbod van 2020 tot nu toe en laat zelfs  stijgende cijfers zien ten opzichte van april vorig jaar.

Huizenprijzen tijdens de coronacrisis

De krapte op de markt is er nog steeds, of eigenlijk is hij weer zichtbaar terug. Het aantal bezichtigingsaanvragen op woningen bij Makelaarsland daalde na de bekendmaking van de maatregelen half maart aanzienlijk. Toch zien we nu een gelijkmatige stijging en zitten we weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis (gemiddeld 1.200 aanvragen per week).

huizenmarkt tijdens corona: bezichtigingen tot en met april

Verschillende deskundigen voorspelden een aantal weken geleden dat huizenprijzen kunnen gaan dalen naar aanleiding van de coronacrisis. Toch blijken mensen die al tijden op zoek zijn naar een woning vooralsnog niet af te haken. Sterker nog; de serieuze zoeker blijft over en trekt serieus de portemonnee. Dat blijkt ook uit het aantal woningen dat de afgelopen maanden door Makelaarsland voor óf boven de vraagprijs werd verkocht. In april maar liefst 47 procent. In onderstaande grafiek is de paniekreactie duidelijk te zien en het herstel in de weken daarna.

huizenmarkt tijdens corona: invloed op de huizenprijzen

Regionale verschillen

Het aantal (onder voorbehoud) verkochte woningen is aan de noordkant van Limburg, de regio Bergen op Zoom en Zeeuws Vlaanderen in vergelijking met de weken voor de uitbraak van het coronavirus, meer dan een kwart gedaald. In de regio Lelystad is het aantal transacties met bijna een kwart gedaald. Regio’s waar juist ruim een kwart meer is verkocht zijn zuidwest Friesland, zuidoost Drenthe en Haarlemmermeer.

Als we specifiek inzoomen op de regio’s van de grote steden doen Den Haag en Amsterdam het zo’n 10% minder goed dan de weken voor de crisis en scoort Rotterdam 5% minder. Utrecht daarentegen telt gemiddeld per week ruim 10% meer verkopen dan vlak voor de crisis. (bron: NVM).

‘Even dacht ik dat we een trek uit de grote steden konden verwachten en huizenkopers de ruimte van het platteland of kleinere steden zouden opzoeken. Die gedachten vinden nog geen bodem, zo blijkt uit de cijfers. Ook reageert de huizenmarkt normaliter hevig op het consumentenvertrouwen. Dat hebben we nu niet gezien, vermoedelijk door het tijdelijke karakter van de coronacrisis.’ aldus Jeroen Stoop.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

 




30 april 2020, 11:42
Volgende artikel

Tijdens het coronavirus gaat alles online. Geldt dat ook voor de waardebepaling van je huis?

Als je plannen hebt om je huis te verkopen dan begint dat steevast met de waardebepaling van de woning. Al sinds de 16e eeuw een klus voor de makelaar die de woning van binnen en buiten bekijkt en met al zijn kennis en ervaring tot een waardebepaling komt. Tegenwoordig maakt de makelaar daarbij dankbaar gebruik van allerlei databronnen om soortgelijke woningen op te snorren die recent verkocht zijn. Superhandig zo’n waardebepaling, maar het betekent wel een bezoek aan huis. Kan dat niet anders? Zeker wel! Of toch niet?

Online waardetool vervangt makelaar tijdens de coronacrisis

Online zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om de waarde van je woning te ontdekken. Handige tools als je van plan bent je huis te verkopen. Zeker als je een bezoek aan huis liever nog even overslaat. Potentiële huizenverkopers wisten hier de afgelopen tijd massaal gebruik van te maken. Op de website van Makelaarsland steeg het aantal online waardebepalingen met 300 procent.

Zo’n online waardebepaling, is dat wel betrouwbaar?

Laten we het erop houden dat de online waardebepalingen nog in de kinderschoenen staan. De waarde-inschatting wordt in vakjargon ook wel de modelwaarde genoemd. De waarde is namelijk gebaseerd op een aantal modellen, zoals de gemiddelde prijs van recent verkochte woningen in de buurt, of de gemiddelde prijsstijging van woningen in de omgeving. Des te meer (zogeheten) referentiewoningen, des te nauwkeuriger zal de modelwaarde zijn.

Waar de modelwaarde geen rekening mee houdt, is een veel luxer afgewerkte woning dan gemiddeld, of juist een huis met veel achterstallig onderhoud. Ook kan het zijn dat een aanbouw of extra stuk grond niet wordt meegerekend. Hierdoor kan het verschil tussen de werkelijke waarde en de modelwaarde snel oplopen tot tienduizenden euro’s.

Kortom, een modelwaarde is interessant als eerste indicatie, maar voor het nauwkeuriger inschatten van de waarde en dito vraagprijs is ‘gelukkig’ nog een échte makelaar nodig.

Bereken hier de modelwaarde van jouw huis

 




22 april 2020, 16:42
Volgende artikel

Huizenmarkt in coronatijd – de eerste schrik voorbij?

Even leek het erop dat het coronavirus de huizenmarkt tot rust zou brengen; dat meer evenwicht tussen vraag en aanbod zou ontstaan. Met name het aantal bezichtigingsaanvragen na de genomen maatregelen daalde hard.Grafiek van de invloed van corona op het aantal bezichtigingsaanvragen

De weken daarna had dit uiteraard de nodige invloed op het aantal transacties. Ook daalde het aantal biedingen boven de vraagprijs van 64 procent naar 33 procent. Huizenkopend Nederland blijkt echter snel over de eerste schrik heen te zijn. De bezichtigingsaanvragen zijn de afgelopen week weer stijgende en ook wordt weer flink boven de vraagprijs geboden. Dat geldt nu voor 51 procent van alle woningen die Makelaarsland verkoopt.

De invloed van corona op het percentage biedingen boven de vraagprijs

Of hiermee de toon is gezet voor de komende periode is lastig te voorspellen. Uit de afgelopen weken blijkt dat ook de woningmarkt heftig reageert op alle ontwikkelingen.

 




16 april 2020, 11:46
Volgende artikel

Webinar: Op huizenjacht in coronatijd

Het coronavirus laat de huizenmarkt niet ongemoeid, maar hoe groot is de impact op de huizenmarkt en de huizenprijzen? Wat betekent het voor het aan- en verkoopproces? Als potentiële koper of verkoper zit je vast met veel vragen. Onder andere de volgende vragen worden in het webinar beantwoord:

  • Wat doen de huizenprijzen?
  • Eerst je huis verkopen of eerst kopen?
  • Waar moet je bij de zoektocht naar een huis in deze tijd extra op letten?
  • Hoe regel ik een hypotheek in deze tijd?

Alvast een tip van Jeroen Stoop: Plan meer tijd tussen de koop en de overdracht van een woning. ‘Anno nu lopen zaken als een taxatie, bouwtechnische keuring of een verhuizing vaak vertraging op. Voorkom onnodige stress door daar meer tijd voor uit te trekken’, aldus Jeroen.

Kijk en luister naar Marieke Blom (hoofd ING Economisch Bureau), Josselyne Roele (Hypotheekadviseur ING) en onze eigen Jeroen Stoop tijdens het webinar over de huizenmarkt in coronatijd.

 

 




9 april 2020, 09:22
Volgende artikel

Tijdens de kredietcrisis in 2008 kelderden de huizenprijzen hard. Wat gaat de coronacrisis doen met de huizenprijzen?

Veel huiseigenaren kunnen zich de recessie op de huizenmarkt in 2008 nog goed herinneren. In oktober 2008 liep de woningmarkt spaak en in korte tijd was de waarde van je woning met tientallen procenten gedaald.

Door faillissementen en oplopende werkeloosheid nam het consumentenvertrouwen in rap tempo af en ging de hand op de knip. Woningen en luxe goederen werden niet meer gekocht, waardoor de economie steeds harder geraakt werd en de woningmarkt verder op slot ging. Met als gevolg dalende huizenprijzen.

Extreme daling huizenprijs niet te verwachten, consumentenvertrouwen doorslaggevend

De prijzen zijn de afgelopen jaren omhoog geschoten. Toch zijn er, ondanks deze moeilijke tijden  geen extreme dalingen te verwachten. Ook nu zal het vertrouwen van de consument allesbepalend zijn. Die stond vlak voor de coronacrisis op het hoogste punt ooit. We kunnen dus wel een stootje hebben. Een groot verschil ten opzichte van 2008.  Verder zijn er nog een paar flinke verschillen.

Zo is de rente een stuk lager dan toen en de woningnood flink groter. Het feit dat er ook nog minder nieuwbouwwoningen gebouwd gaan worden zal de behoefte aan woningen alleen maar groter maken. Daarbij is iedereen vol goede moed dat de huidige situatie van tijdelijke aard is. Dat we er dus totaal anders instaan dan 2008 betekent overigens niet dat de woningmarkt er geen last van gaat ondervinden.

Het zijn onzekere tijden en per definitie is men dan voorzichtiger met grote uitgaven. Daardoor neemt de vraag naar woningen af en zal er voorzichtiger geboden worden. Een kleine correctie op de huizenprijzen is te verwachten maar een extreme daling zal vermoedelijk uitblijven.

Wat is jouw huis waard? Bereken het hier!

 




7 april 2020, 12:22
Volgende artikel

Facebook Live Open Huis succesvol alternatief, maar niet zonder ‘echte’ bezichtiging

Op 18 maart werd via Makelaarsland het eerste Facebook Live open huis georganiseerd. Vanwege de maatregelen van het kabinet om zo veel mogelijk thuis te blijven in verband met het coronavirus, heeft Makelaarsland Agent Patrick van Meersbergen in een van ‘zijn’ woningen een open huis georganiseerd, op afstand.

Hij gebruikte hiervoor Facebook Live, een tool waarbij je een live videoverbinding uitzendt naar geïnteresseerden. En met succes. Een van de potentiële kopers die een digitale rondleiding door het huis kregen, deed na afloop een bod en dat werd geaccepteerd. Dit bod was onder voorbehoud van een echte bezichtiging.

Goed voorbeeld doet volgen

Zo volgde Makelaarsland Agent Frank Huibers zijn collega een week later in zijn regio. In totaal hebben online live 25 kijkers meegekeken en daar komen dan nog de mensen bij die de live stream later terug kunnen kijken. De woning werd uiteindelijk verkocht na het Facebook Live open huis onder hetzelfde voorbehoud van een ‘echte’ rondleiding aan huis.

Frank: “Mijn eerste open huis via Facebook Live was van tevoren spannend, maar toen ik bezig was, super leuk om te doen. Er was veel interesse en ook werd er veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om online direct vragen te stellen. De verkoper zelf keek ook mee en gaf antwoord op bepaalde vragen aan mij door via Whatsapp, zodat ik deze kon doorspelen. Meteen een tip voor mijn collega-Agents!”

Hieruit blijkt dat het Facebook live open huis een prima alternatief is, zeker in deze tijd van de coronacrisis, waarmee vele fysieke contacten vermeden worden. Maar om uiteindelijk definitief tot koop over te gaan willen belangstellenden de woning toch even ‘echt’ voelen. In navolging op het succes van hun collega’s en als vervanger voor de landelijke open huizen route gaan alle 23 Makelaarsland Agents de komende periode Facebook Live open huizen organiseren.

Volgend Facebook Live open huis:

Wanneer: Vrijdag 10 april 16:00 uur
Adres: Kruidenstraat 124 Nijmegen

Bekijk het Facebook Live open huis event

Wanneer: Vrijdag 17 april 16:00 uur
Adres: Houtwolplantsoen 294 Oosterhout

Bekijk het Facebook Live open huis event

Nodig: een internetverbinding en een facebook-account




3 april 2020, 12:54
Volgende artikel

Vraag en aanbod op huizenmarkt meer in evenwicht sinds coronavirus

De huizenmarkt draaide als een tierelier. De vraag naar woningen was enorm. Gemiddeld 24 bezichtigingen per woning, een absoluut record. Vraag en aanbod waren totaal uit evenwicht. Aan die buitensporige vraag is sinds de uitbraak van het coronavirus, voorlopig, een einde gekomen. Het aantal bezichtigingen is na de eerste noodmaatregelen behoorlijk geslonken met 37,4%.

De oriënterende huizenzoeker slaat een bezoek aan huis liever over in deze tijd. Dat geldt ook voor de groep die nu financieel in onzekere tijden terecht is gekomen. Echter is er ook nog steeds een grote groep potentiële kopers op de markt die zich niet laat afschrikken en wil profiteren van de zeer lage rente. Zij zijn wel voorzichtiger. Dit resulteert in iets minder verkochte woningen en minder vaak boven de vraagprijs.

Ook krijgt deze groep flink meer keuze. Het aantal verkopers dat nu wil starten met de verkoop van een huis steeg de afgelopen weken explosief met maar liefst 66%. Zo herstelt voorzichtig het evenwicht tussen vraag en aanbod.

corona huizenmarkt balans

Wil je meer informatie over het verkopen van je huis ten tijde van het coronavirus? Zelfs, of liever gezegd juist in deze tijd kunnen wij jou op afstand begeleiden.

Gratis informatiegesprek aanvragen

 




31 maart 2020, 19:21
Volgende artikel

Noodmaatregelen verlengd tot 28 april.
Kan ik een woning kopen die ik alleen op afstand gezien heb?

Volgens de huidige maatregelen rondom het coronavirus is het de bedoeling om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. De bezichtiging op afstand via Whatsapp is nu een prima alternatief om een woning te bekijken. De vraag is of je de woning daarna ook kunt kopen.

Het antwoord is ja. Er is geen wettelijke verplichting om de woning ‘echt’ gezien te hebben, maar houdt er rekening mee dat je als koper wel een onderzoeksplicht hebt. Daarom is het toch verstandig om de woning fysiek te bekijken voordat je tot de definitieve koop overgaat.

Hoe kan je dit oplossen in deze tijd? Nadat je de woning op afstand hebt bekeken, doe je een bod onder voorbehoud van een fysieke bezichtiging. Als vervolgens de onderhandelingen met de verkoper succesvol worden afgerond, maak je alsnog een afspraak om de woning te bekijken. Is de woning naar verwachting, dan gaat de koop gewoon door. Als dit niet zo is dan gebruik je het opgenomen voorbehoud. Zo kom je alleen bij elkaar over de vloer als het echt nodig is.

 




30 maart 2020, 16:47
Volgende artikel

Naar de notaris tijdens het coronavirus

Er is overeenstemming bereikt, de koopakte is getekend, nu is het aftellen tot de datum van de sleuteloverdracht bij de notaris. Het overdragen van de woning moet verplicht bij de notaris op kantoor gebeuren. Maar kan dat nu wel?

Gelukkig wel, notarissen hoeven niet dicht. In de tijden van het coronavirus volgen bedrijven de maatregelen van het RIVM en kan het wel zijn dat een levering van een woning er anders uitziet dan normaal. Zo kan het zijn dat de verkoper verzocht wordt al eerder te ondertekenen per volmacht.

Inspectie

Voordat je naar de notaris gaat zal er normaal gesproken een inspectie plaatsvinden in de woning met verkopend makelaar, verkopers, kopers en soms ook een aankopend makelaar. Om fysiek contact te beperken en 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen, raden wij je aan om de afspraak met zo min mogelijk personen te laten plaatsvinden; maximaal twee.

Sleuteloverdracht

Bij een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de eigendomsoverdracht zijn uiteraard alle handtekeningen van beide partijen nodig. Iemand buiten laten staan is hier geen optie. Wel kun je je makelaar thuis laten. Ook kan je als verkoper per volmacht tekenen zodat je niet tegelijkertijd aanwezig hoeft te zijn. De notaris zal ongetwijfeld van tevoren al aangeven hoe het georganiseerd wordt.

 




27 maart 2020, 16:11
Volgende artikel

Eerst een huis kopen of eerst verkopen?

Dit duivelse dilemma steekt weer de kop op. Niemand wil zonder huis zitten en op twee huizen zit ook niemand te wachten. De afgelopen jaren was de gang van zaken op de huizenmarkt overduidelijk, zeker in en rond de grote steden. Probeer in het speelveld van tientallen concurrerende huizenzoekers eerst maar dat huis van je dromen te bemachtigen.

De verkoop van je eigen huis volgt daarna, met in de achterhoofd de geruststellende zekerheid dat je eigen woning minimaal verkocht wordt voor de prijs die je samen met je makelaar bedacht hebt. Eerst kopen en dan verkopen dus.

Ongerustheid merkbaar

Dit principe werd de afgelopen weken ruw verstoord door het coronavirus. Volgens een analyse van funda daalt het aantal bezichtigingsaanvragen en volgens de gegevens van Makelaarsland is overbieden geen vanzelfsprekendheid meer. Plotseling zakt die geruststellende zekerheid rondom je eigen woning weg.

Dat is meteen merkbaar. Er kwamen de afgelopen week meer woningen in verkoop dan er verkocht werden. De crisis uit 2008 heeft geleerd dat men in onzekere tijden het verkopen en kopen van een woning omdraait. Precies wat er nu ook gebeurt. Tja, geef iemand eens ongelijk. Het risico nemen om zonder huis te zitten of het risico nemen om met twee huizen te blijven zitten.

Bereken hier de geschatte waarde van jouw huis

 




25 maart 2020, 14:28
Volgende artikel

Digitale bezichtiging in Apeldoorn

Wanneer: Donderdag 26 maart 17:30 uur
Adres: Imkersdreef 507 Apeldoorn
Nodig: een internetverbinding en een facebookaccount

De maatregelen rondom het coronavirus zijn weer aangescherpt. Gelukkig kunnen onze Agents ‘hun’ woningen nog wel betreden om een bezichtiging te begeleiden. Vorige week verkocht onze Makelaarsland Agent Patrick zijn eerste woning na een digitale bezichtiging. Frank, onze Agent in Apeldoorn volgt zijn idee en houdt een ‘open huis’ via facebook.

Frank: “De passieve woningzoeker (mensen die zich nog oriënteren of gewoon niet zo’n haast hebben, red.) haakt nu even af, dat merk je wel. Die vindt het allemaal wat onzeker en wacht af hoe het verder gaat. Maar de actieve zoekers die echt nu willen verhuizen, gaan gewoon door. Vorige week heb ik in elk geval nog behoorlijk wat nieuwe opdrachten gekregen.” (bron: De Stentor).

Bekijk het facebook event

 




24 maart 2020, 09:14
Volgende artikel

Corona-voorwaarde in koopovereenkomst

Door het coronavirus krijgen we de vraag van kopers en verkopers wat er gebeurt als de overdracht van de woning niet lukt op de afgesproken datum. Bijvoorbeeld door ziekte of overheidsmaatregelen. Hiervoor heeft de NVM een speciaal artikel gemaakt dat kan worden opgenomen in de koopovereenkomst.

Hoe zit dat nu precies?

Voor verkopers en kopers is het belangrijk dat alles op tijd voor elkaar komt. In een koopovereenkomst is namelijk bepaald welke datum de woning wordt overgedragen van verkoper op koper. Stel dat dit niet lukt omdat er geen verhuizing kan plaatsvinden, de bank niet op tijd de financiering kan regelen, het notariskantoor is gesloten of je bent ziek.

Dan ontstaat er een probleem. Je kunt je niet houden aan de afgesproken datum van overdracht en riskeert een flinke boete. Dat risico wil je voorkomen. Daarom is er een speciaal artikel gemaakt. Dit artikel zorgt ervoor dat de overdracht zonder boete kan worden uitgesteld als dit noodzakelijk is in verband met het coronavirus.

Het is overigens niet verplicht om dit artikel op te nemen in de koopovereenkomst. Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden!

 




20 maart 2020, 10:14
Volgende artikel

Eerste woning verkocht na virtueel bezichtigen

Door de uitbraak van het coronavirus moeten bedrijven inventief en creatief worden om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. In onze branche zoeken we steeds naar mogelijkheden om kopers en verkopers bij elkaar te krijgen. We hebben immers het vertrouwen van verkoper gekregen om te helpen bij de verkoop van zijn woning.

Makelaarsland Agent Patrick van Meersbergen in de regio Breda/Tilburg is zich bewust van de invloed van het coronavirus op de huizenmarkt; juist in Brabant is dat goed te merken. Hij is creatief geweest en verkocht voor het eerst in zijn carrière een van zijn woningen zónder dat de koper in de woning is geweest.

Hoe is deze verkoop tot stand gekomen?

Woensdag belde een kandidaat koper mij. Zijn vriendin was ziek. Ze was erg verkouden, maar had geen koortsverschijnselen. We spraken af om de bezichtiging uit te stellen tot mevrouw zich helemaal beter voelde. s’ Middags dacht ik; ook mensen met een verkoudheid moeten nu de kans krijgen om een woning te bezichtigen, ook al is het niet fysiek. Dezelfde middag besloot ik via facebook een bezichtiging te doen met deze kandidaat. Met de communicatie op facebook hoopte ik meer gegadigden te trekken.

bekendmakingsfoto van de virtuele bezichtiging vanwege het coronavirus

Hoe ging de bezichtiging?

Voorafgaand aan de bezichtiging ben ik in de woning online gegaan. Steeds meer geïnteresseerden meldden zich en ik beantwoordde hun vragen live. Na afloop van de facebook-bezichtiging belde de kandidaat koper mij. Naar aanleiding van de ‘bezichtiging op afstand’ heeft hij een bod gedaan. Later op de avond heeft verkoper het bod geaccepteerd. Kopers vertelde mij dat ze al ruim een jaar aan het zoeken zijn en steeds overal net te laat zijn of dat hun bod (ook boven de vraagprijs) vaak te laag was. De markt in Breda is oververhit. Deze manier van bezichtigen vonden ze prettig, een mooie schakel tussen funda en live bezichtigen.

Is bezichtigen op afstand de toekomst?

Ik denk dat het zeker potentie heeft; ook als het coronavirus geen invloed heeft op de huizenmarkt. Nu heb je bijvoorbeeld 10 kandidaten die een woning willen komen bekijken, maar  het gaat je om die ene koper. Ga je dan 9 keer voor niets naar de woning? Dat denk ik niet, maar als geïnteresseerden eerst in een soort ‘veilige modus’ online kunnen kijken, dan houd je echt serieuze kandidaten over. Scheelt tijd, geld en is beter voor het milieu.

Koper was in elk geval blij dat hij de koper is geworden en komt volgende week, als zijn vriendin beter is, naar de woning. Na de rondgang volgende week tekenen ze in de woning de koopovereenkomst en gaan we proosten op een mooi succes.

Heb je verkoopplannen?

Laat je niet afschrikken door de huidige situatie omtrent het coronavirus. Onze adviseurs vertellen je graag meer over onze moderne aanpak in een vrijblijvend informatiegesprek.

Gratis informatiegesprek aanvragen

 




18 maart 2020, 18:17
Volgende artikel

Serieuze huizenzoekers blijven kijken en kopen

De bezichtigingen in het hele land nemen af, maar er wordt nog volop gekocht. Met name de oriënterende huizenzoekers haken af. Zowel vanwege het coronavirus, als de economische gevolgen. De potentiële kopers met serieuze plannen zijn echter nog volop in de markt. Daarom zien we nu nog geen invloed op de verkoopresultaten. Er werden de afgelopen dagen net zoveel woningen verkocht als 1 week geleden en de hoogte van de biedingen zijn vergelijkbaar. Ook stijgt het aantal nieuwe verkoopopdrachten bij Makelaarsland de afgelopen dagen fors.

‘Het is goed verklaarbaar dat woningen nog steeds goed verkocht worden ondanks vraaguitval. De rente is zeer laag en de markt nog steeds oververhit. Dat er nu een toename is van nieuwe verkoopopdrachten is logisch. De huizenprijzen zijn explosief gestegen en daar willen verkopers nog van profiteren. Of dit beeld snel gaat veranderen en de prijzen zullen dalen is nu nog niet te zeggen,’ aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

huizenmarkt februari en foto van coronavirus

Nieuwe bezichtigingen worden digitaal, kopen kan op afstand

Makelaarsland test momenteel met het bezichtigen op afstand. Daarmee wordt fysiek huisbezoek vermeden. Hoe gaat dit in zijn werk? Bij Makelaarsland leidt een groot deel van de verkopers de belangstellenden zelf rond. Maar in plaats van een fysieke rondleiding wordt er een videochat-afspraak via Facebook Messenger of Whatsapp gemaakt tussen verkoper en potentiële kopers. De verkoper loopt, net als bij een normale bezichtiging door de woning, maar nu met de telefoon in de hand. De verkoper kan gewoon de noemenswaardige zaken vertellen en de potentiële koper kan rustig kijken, vragen stellen en zo toch een goed beeld krijgen van de woning.

Een andere optie die gisteren voor het eerst werd aangeboden was het ‘open huis’ via facebook. Een live presentatie van de woning die door iedereen te volgen was. De presentatie door Makelaarsland agent Patrick van Meersbergen was een groot succes. De woning werd daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers. Overigens onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Zeker in dit geval een goede keuze om risico’s te beperken nu de koper zelf niet in de woning is geweest.

Het proces van bieden en afwikkeling op afstand

Makelaarsland werkt papierloos. Als potentiële koper krijg je toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelingen gaan vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst gebeurt digitaal. Zo wordt fysiek contact tot een minimum beperkt.

Fysieke bezichtigingen zijn nog steeds mogelijk. Deze worden door de verkoper zelf of de Makelaarsland agent verzorgd. In alle gevallen wordt erop aangedrongen om met zo weinig mogelijk mensen tegelijkertijd in de woning aanwezig te zijn en gepaste afstand te bewaren.

Met deze werkwijze neemt Makelaarsland haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om de huizenmarkt aan de gang te houden en tegelijkertijd de veiligheid, voor zowel kopers, verkopers als medewerkers van Makelaarsland, centraal te stellen.

Heb je verkoopplannen?

Dan ben je vast benieuwd naar de waarde van je huis, jouw verkoopkansen en wat je kunt besparen op de makelaarskosten. Onze adviseurs vertellen je dit graag. Vraag een gratis waardebepaling aan, dan nemen wij contact met je op.

Gratis waardebepaling aanvragen

 



16 maart 2020, 16:57

Volgende artikel

Na de laatste maatregelen van zondag 15 maart, waarbij ook de horeca en scholen gesloten werden, zien we het aantal bezichtigingsaanvragen afnemen. Er is een groep potentiële huizenzoekers die een bezoek aan huis nu liever even overslaan. Anderzijds is de woningmarkt oververhit waardoor de telefoon nog steeds roodgloeiend staat met huizenzoekers die wel willen bezichtigen. Uiteraard met inachtneming van de nodige voorzorgmaatregelen zoals door het RIVM geadviseerd.

Huis verkopen en het coronavirus

We zien een terugloop in het aantal aangevraagde bezichtigingen. We zien echter nog geen invloed op het aantal uitgebrachte biedingen, de hoogte ervan en het aantal verkochte woningen. Het lijkt er dus op dat alle serieuze gegadigden nog steeds willen kopen en de huizenmarkt het coronavirus nog de baas is.

Makelaarsland biedt, vanwege het coronavirus, nu een aantal keuzes aan om je huis te verkopen of alvast de nodige voorbereidingen te treffen.

  • Alles opstarten en in verkoop zetten. We gaan gewoon aan de slag zoals normaal ook het geval zou zijn. In ca. 10 dagen staat jouw woning op funda.
  • Alles opstarten maar nog niet in verkoop zetten. Wij treffen alle voorbereidende werkzaamheden zoals woningopname, fotoreportage en het organiseren van alle juridische zaken. Zodra de rust gekeerd is kan je woning direct in verkoop.
  • Alleen starten met voorbereidend werkzaamheden. We plannen de afspraken voor woningopname en fotoreportage alvast in bijvoorbeeld over een week of 6 zodat je niet hoeft te wachten als de markt weer losbarst. In de tussentijd kunnen jij en wij al starten met de voorbereidende werkzaamheden.

Wat kun je zelf al doen ter voorbereiding op de verkoop?

Er is op dit moment een grote kans dat je in deze tijd veel thuis bent, dus zie dat als een voordeel en start alvast met de voorbereiding!

  • Maak een account aan op mijn.makelaarsland.nl
  • Ruim je huis op en maak schoon
  • Maak alvast een afspraak met ons voor de woninopname en fotografie

Ook kun je alvast de waarde van je woning opvragen op onze website. Met deze tool krijg je een indruk van de waarde van jouw woning op basis van recent verkochte woningen in jouw buurt.

>> Wat is mijn huis waard?

Welke maatregelen moet ik nemen bij een bezichtiging?

Tref tijdens bezichtigingen altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Was voor en na de bezichtiging je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Schud geen handen en blijf op gepaste afstand 1,5m
  • Raak niet onnodig veel zaken (deurklinken) aan tijdens de bezichtiging
  • Organiseer geen ‘open huis’-evenement
  • Plan bezichtigingen ruimer in waardoor belangstellenden elkaar niet tegenkomen.

In het geval jij grieperig of (mogelijk) besmet bent, dan mag er geen bezichtiging plaatsvinden. Meer informatie over besmetting, hygiëne- en voorzorgsmaatregelen vind je op de website van de RIVM.

Ben je van plan je huis binnenkort te gaan verkopen? Start met een informatiegesprek met een van onze adviseurs om een beeld te krijgen van onze aanpak en hoe wij in deze tijd de verkoop van jouw huis realiseren.

Informatiegesprek aanvragen

 




12 maart 2020, 10:31

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarkt en het coronavirus 2020

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 17,5 bezichtigingen per verkochte woning in Nederland aangevraagd. De twee maanden hiervoor -januari 2020 en december 2019- waren dit er respectievelijk 16,3 en 17,6. De mate van interesse voor dezelfde woning blijft gelijk en dit is terug te zien in elke provincie.

22% van de huizen ontving 25 of meer bezichtigingen, vorig jaar februari was dit 10%. Hieraan zien we een jaar dat een enorme stijging doormaakt in het aantal woningen dat 25 of meer bezichtigingen ontving. Het percentage woningen met 5 of minder aanvragen daalt daarentegen van 20% naar 14%.

Coronavirus geen invloed op bezichtigingen

Makelaarsland hield zijn adem even in, want wat nou als mensen niet meer bij elkaar over de vloer durven te komen vanwege het coronavirus?  Uit een analyse van het aantal bezichtigingsaanvragen van februari blijkt dat er geen invloed is. In totaal werden er bij Makelaarsland 3.304 bezichtigingen in februari aangevraagd. Dat is ten opzichte van een maand eerder zelfs een stijging van het aantal aanvragen van 16,3 naar 17,5 bezichtigingen per woning. Ook rondom carnavalsgebieden als Tilburg waar het coronavirus als eerste opdook was geen daling van het aantal bezichtigingen te zien.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn wel voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de risico’s bij een bezichtiging zoveel mogelijk te beperken. Geef de verkoper of de makelaar bijvoorbeeld geen hand als je het huis binnentreedt. Of als verkoper zijnde; desinfecteer je woning zodra er mensen over de vloer komen én zijn geweest.

Als je nog meer risico’s wilt uitsluiten? Kijk dan eerst op Makelaarsland of er een virtuele (360º foto’s) van de woning beschikbaar is. Dan kun je de woning eerst virtueel bezichtigen en pas overgaan tot een echte bezichtiging als je interesse echt heel groot is. Alle nieuwe woningen die bij Makelaarsland te koop komen te staan worden nu standaard met een virtuele tour aangeboden.

NVM Open Huizen Dag van 28 maart geannuleerd

Met het annuleren van de NVM Open Huizen Dag neemt de NVM haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en levert ze een bijdrage aan het voorkomen van verdere uitbreiding van het aantal besmettingen.

Met de huidige krapte op de woningmarkt is de verwachting dat de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 28 maart weer veel mensen een woning zouden willen bekijken. De NVM vindt dat nu, met het toenemend aantal besmettingen in ons land, niet verantwoord. De NVM heeft besloten om geen risico te nemen en de editie van zaterdag 28 maart niet door te laten gaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag zal vervolgens op zaterdag 3 oktober 2020 zijn.

Makelaarsland volgt hierin het advies van de NVM en de RIVM. Alle aanmeldingen voor een open huis worden door Makelaarsland geannuleerd, dit geldt dus óók voor reguliere open huizen op andere data dan 28 maart 2020 (tot nader order).

Huizenmarkt en coronavirus, is nu je huis verkopen slim?

Ondanks de berichten over verspreiding van het coronavirus sinds december, zien wij geen terugloop in het aantal aangevraagde bezichtigingen. Direct na de bekendmaking van de maatregelen door premier Rutte op 12 maart 2020, zien we slechts een beperkte terugval in bezichtigingsaanvragen. We zien geen invloed op het aantal uitgebrachte biedingen, de hoogte ervan en het aantal verkochte woningen.

Als we kijken naar nog steeds zeer lage (nog steeds dalende) rentestanden en de woningnood, verwachten wij dat ook tijdens deze periode er meer dan voldoende huizenkopers op de markt blijven. We kunnen ons voorstellen dat je wil wachten met het te koop zetten van je huis, maar de voorbereidingen kunnen in deze tijd zéker alvast worden gedaan. De woningopnames zullen bij Makelaarsland voorlopig gewoon doorgaan. Maak alvast een account aan op MijnMakelaarsland en ga van start met de voorbereidingen!

Top-3 meeste aanvragen feb-2020

  • 91 aanvragen (appartement in Den Haag, € 150.000 – € 250.000)
  • 90 aanvragen (tussenwoning in Almere, € 150.000 – € 250.000)
  • 74 aanvragen (tussenwoning in Almere, € 150.000 – € 250.000)

Starterswoningen nog steeds in trek

Nog steeds is het in het starterssegment moeilijk om aan een woning te komen. In de top-10 woningen met meeste bezichtigingsaanvragen, zijn er 7 woningen de prijsklasse tot €250.000. Er worden in deze prijsklasse gemiddeld 28,3 bezichtigingen aangevraagd per woning. De kans is niet groot dat je een woning kunt bemachtigen als je binnen dit segment niet boven de vraagprijs kunt bieden. Er zijn in ieder geval twee kopers in Almere heel blij.

huizenmarkt februari 2020 invloed van corona

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes definitief verkocht zijn.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen per woning.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.