Huizenmarkt 2020: coronavirus van invloed?

Door

Jeroen Stoop

op

30 maart 2020

Het coronavirus heeft invloed op iedereen, op elke branche en dus ook op de huizenmarkt. In deze (live)blog houden we jou op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het verkopen van je huis en de huizenmarkt in tijden van het coronavirus.

Scroll direct naar:
Corona-voorwaarde in koopovereenkomst
Eerste woning verkocht na virtueel bezichtigen
Serieuze huizenzoekers blijven kijken en kopen
Nieuwe bezichtigingen digitaal
Huis verkopen en het coronavirus
Maatregelen bezichtigingen
NVM Open Huizen Dag geannuleerd

  

30 maart 2020, 16:47

Naar de notaris tijdens het coronavirus

Er is overeenstemming bereikt, de koopakte is getekend, nu is het aftellen tot de datum van de sleuteloverdracht bij de notaris. Het overdragen van de woning moet verplicht bij de notaris op kantoor gebeuren. Maar kan dat nu wel?

Gelukkig wel, notarissen hoeven niet dicht. In de tijden van het coronavirus volgen bedrijven de maatregelen van het RIVM en kan het wel zijn dat een levering van een woning er anders uitziet dan normaal. Zo kan het zijn dat de verkoper verzocht wordt al eerder te ondertekenen per volmacht.

Inspectie

Voordat je naar de notaris gaat zal er normaal gesproken een inspectie plaatsvinden in de woning met verkopend makelaar, verkopers, kopers en soms ook een aankopend makelaar. Om fysiek contact te beperken en 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen, raden wij je aan om de afspraak met zo min mogelijk personen te laten plaatsvinden; maximaal twee.

Sleuteloverdracht

Bij een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de eigendomsoverdracht zijn uiteraard alle handtekeningen van beide partijen nodig. Iemand buiten laten staan is hier geen optie. Wel kun je je makelaar thuis laten. Ook kan je als verkoper per volmacht tekenen zodat je niet tegelijkertijd aanwezig hoeft te zijn. De notaris zal ongetwijfeld van tevoren al aangeven hoe het georganiseerd wordt.

 
27 maart 2020, 16:11

Eerst een huis kopen of eerst verkopen?

Dit duivelse dilemma steekt weer de kop op. Niemand wil zonder huis zitten en op twee huizen zit ook niemand te wachten. De afgelopen jaren was de gang van zaken op de huizenmarkt overduidelijk, zeker in en rond de grote steden. Probeer in het speelveld van tientallen concurrerende huizenzoekers eerst maar dat huis van je dromen te bemachtigen.

De verkoop van je eigen huis volgt daarna, met in de achterhoofd de geruststellende zekerheid dat je eigen woning minimaal verkocht wordt voor de prijs die je samen met je makelaar bedacht hebt. Eerst kopen en dan verkopen dus.

Ongerustheid merkbaar

Dit principe werd de afgelopen weken ruw verstoord door het coronavirus. Volgens een analyse van funda daalt het aantal bezichtigingsaanvragen en volgens de gegevens van Makelaarsland is overbieden geen vanzelfsprekendheid meer. Plotseling zakt die geruststellende zekerheid rondom je eigen woning weg.

Dat is meteen merkbaar. Er kwamen de afgelopen week meer woningen in verkoop dan er verkocht werden. De crisis uit 2008 heeft geleerd dat men in onzekere tijden het verkopen en kopen van een woning omdraait. Precies wat er nu ook gebeurt. Tja, geef iemand eens ongelijk. Het risico nemen om zonder huis te zitten of het risico nemen om met twee huizen te blijven zitten.

Bereken hier de geschatte waarde van jouw huis

 
25 maart 2020, 14:28

Digitale bezichtiging in Apeldoorn

Wanneer: Donderdag 26 maart 17:30 uur
Adres: Imkersdreef 507 Apeldoorn
Nodig: een internetverbinding en een facebookaccount

Bekijk de woning

De maatregelen rondom het coronavirus zijn weer aangescherpt. Gelukkig kunnen onze Agents ‘hun’ woningen nog wel betreden om een bezichtiging te begeleiden. Vorige week verkocht onze Makelaarsland Agent Patrick zijn eerste woning na een digitale bezichtiging. Frank, onze Agent in Apeldoorn volgt zijn idee en houdt een ‘open huis’ via facebook.

Frank: “De passieve woningzoeker (mensen die zich nog oriënteren of gewoon niet zo’n haast hebben, red.) haakt nu even af, dat merk je wel. Die vindt het allemaal wat onzeker en wacht af hoe het verder gaat. Maar de actieve zoekers die echt nu willen verhuizen, gaan gewoon door. Vorige week heb ik in elk geval nog behoorlijk wat nieuwe opdrachten gekregen.” (bron: De Stentor).

Bekijk het facebook event

 
24 maart 2020, 09:14

Corona-voorwaarde in koopovereenkomst

Door het coronavirus krijgen we de vraag van kopers en verkopers wat er gebeurt als de overdracht van de woning niet lukt op de afgesproken datum. Bijvoorbeeld door ziekte of overheidsmaatregelen. Hiervoor heeft de NVM een speciaal artikel gemaakt wat kan worden opgenomen in de koopovereenkomst.

Hoe zit dat nu precies?

Voor verkopers en kopers is het belangrijk dat alles op tijd voor elkaar komt. In een koopovereenkomst is namelijk bepaald welke datum de woning wordt overgedragen van verkoper op koper. Stel dat dit niet lukt omdat er geen verhuizing kan plaatsvinden, de bank niet op tijd de financiering kan regelen, het notariskantoor is gesloten of je bent ziek. Dan ontstaat er een probleem. Je kan je niet houden aan de afgesproken datum van overdracht en riskeert een flinke boete. Dat risico wil je voorkomen. Daarom is er een speciaal artikel gemaakt. Dit artikel zorgt ervoor dat de overdracht zonder boete kan worden uitgesteld als dit noodzakelijk is in verband met het coronavirus. Het is overigens niet verplicht om dit artikel op te nemen in de koopovereenkomst.

Wil je meer informatie over het verkopen van je huis ten tijden van het coronavirus? Zelfs, of liever gezegd juist, in deze tijd kunnen wij jou op afstand begeleiden.

 
20 maart 2020, 10:14

Eerste woning verkocht na virtueel bezichtigen

Door de uitbraak van het coronavirus moeten bedrijven inventief en creatief worden om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. In onze branche zoeken we steeds naar mogelijkheden om kopers en verkopers bij elkaar te krijgen. We hebben immers het vertrouwen van verkoper gekregen om te helpen bij de verkoop van zijn woning.

Makelaarsland Agent Patrick van Meersbergen in de regio Breda/Tilburg is zich bewust van de invloed van het coronavirus op de huizenmarkt; juist in Brabant is dat goed te merken. Hij is creatief geweest en verkocht voor het eerst in zijn carrière een van zijn woningen zónder dat de koper in de woning is geweest.

Hoe is deze verkoop tot stand gekomen?

Woensdag belde een kandidaat koper mij. Zijn vriendin was ziek. Ze was erg verkouden, maar had geen koortsverschijnselen. We spraken af om de bezichtiging uit te stellen tot mevrouw zich helemaal beter voelde. s’ Middags dacht ik; ook mensen met een verkoudheid moeten nu de kans krijgen om een woning te bezichtigen, ook al is het niet fysiek. Dezelfde middag besloot ik via facebook een bezichtiging te doen met deze kandidaat. Met de communicatie op facebook hoopte ik meer gegadigden te trekken.

bekendmakingsfoto van de virtuele bezichtiging vanwege het coronavirus

Hoe ging de bezichtiging?

Voorafgaand aan de bezichtiging ben ik in de woning online gegaan. Steeds meer geïnteresseerden meldden zich en ik beantwoordde hun vragen live. Na afloop van de facebook-bezichtiging belde de kandidaat koper mij. Naar aanleiding van de ‘bezichtiging op afstand’ heeft hij een bod gedaan. Later op de avond heeft verkoper het bod geaccepteerd. Kopers vertelde mij dat ze al ruim een jaar aan het zoeken zijn en steeds overal net te laat zijn of dat hun bod (ook boven de vraagprijs) vaak te laag was. De markt in Breda is oververhit. Deze manier van bezichtigen vonden ze prettig, een mooie schakel tussen funda en live bezichtigen.

Is bezichtigen op afstand de toekomst?

Ik denk dat het zeker potentie heeft; ook als het coronavirus geen invloed heeft op de huizenmarkt. Nu heb je bijvoorbeeld 10 kandidaten die een woning willen komen bekijken, maar  het gaat je om die ene koper. Ga je dan 9 keer voor niets naar de woning? Dat denk ik niet, maar als geïnteresseerden eerst in een soort ‘veilige modus’ online kunnen kijken, dan houd je echt serieuze kandidaten over. Scheelt tijd, geld en is beter voor het milieu.

Koper was in elk geval blij dat hij de koper is geworden en komt volgende week, als zijn vriendin beter is, naar de woning. Na de rondgang volgende week tekenen ze in de woning de koopovereenkomst en gaan we proosten op een mooi succes.

Heb je verkoopplannen?

Laat je niet afschrikken door de huidige situatie omtrent het coronavirus. Onze adviseurs vertellen je graag meer over onze moderne aanpak in een vrijblijvend informatiegesprek.

 
18 maart 2020, 18:17

Serieuze huizenzoekers blijven kijken en kopen

De bezichtigingen in het hele land nemen af, maar er wordt nog volop gekocht. Met name de oriënterende huizenzoekers haken af. Zowel vanwege het coronavirus, als de economische gevolgen. De potentiële kopers met serieuze plannen zijn echter nog volop in de markt. Daarom zien we nu nog geen invloed op de verkoopresultaten. Er werden de afgelopen dagen net zoveel woningen verkocht als 1 week geleden en de hoogte van de biedingen zijn vergelijkbaar. Ook stijgt het aantal nieuwe verkoopopdrachten bij Makelaarsland de afgelopen dagen fors.

‘Het is goed verklaarbaar dat woningen nog steeds goed verkocht worden ondanks vraaguitval. De rente is zeer laag en de markt nog steeds oververhit. Dat er nu een toename is van nieuwe verkoopopdrachten is logisch. De huizenprijzen zijn explosief gestegen en daar willen verkopers nog van profiteren. Of dit beeld snel gaat veranderen en de prijzen zullen dalen is nu nog niet te zeggen,’ aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

huizenmarkt februari en foto van coronavirus

Nieuwe bezichtigingen worden digitaal, kopen kan op afstand

Makelaarsland test momenteel met het bezichtigen op afstand. Daarmee wordt fysiek huisbezoek vermeden. Hoe gaat dit in zijn werk? Bij Makelaarsland leidt een groot deel van de verkopers de belangstellenden zelf rond. Maar in plaats van een fysieke rondleiding wordt er een videochat-afspraak via Facebook Messenger of Whatsapp gemaakt tussen verkoper en potentiële kopers. De verkoper loopt, net als bij een normale bezichtiging door de woning, maar nu met de telefoon in de hand. De verkoper kan gewoon de noemenswaardige zaken vertellen en de potentiële koper kan rustig kijken, vragen stellen en zo toch een goed beeld krijgen van de woning.

Een andere optie die gisteren voor het eerst werd aangeboden was het ‘open huis’ via facebook. Een live presentatie van de woning die door iedereen te volgen was. De presentatie door Makelaarsland agent Patrick van Meersbergen was een groot succes. De woning werd daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers. Overigens onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Zeker in dit geval een goede keuze om risico’s te beperken nu de koper zelf niet in de woning is geweest.

Het proces van bieden en afwikkeling op afstand

Makelaarsland werkt papierloos. Als potentiële koper krijg je toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelingen gaan vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst gebeurt digitaal. Zo wordt fysiek contact tot een minimum beperkt.

Fysieke bezichtigingen zijn nog steeds mogelijk. Deze worden door de verkoper zelf of de Makelaarsland agent verzorgd. In alle gevallen wordt erop aangedrongen om met zo weinig mogelijk mensen tegelijkertijd in de woning aanwezig te zijn en gepaste afstand te bewaren.

Met deze werkwijze neemt Makelaarsland haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om de huizenmarkt aan de gang te houden en tegelijkertijd de veiligheid, voor zowel kopers, verkopers als medewerkers van Makelaarsland, centraal te stellen.

Heb je verkoopplannen?

Dan ben je vast benieuwd naar de waarde van je huis, jouw verkoopkansen en wat je kunt besparen op de makelaarskosten. Onze adviseurs vertellen je dit graag. Vraag een gratis waardebepaling aan, dan nemen wij contact met je op.

 
1
6 maart 2020, 16:57

Na de laatste maatregelen van zondag 15 maart, waarbij ook de horeca en scholen gesloten werden, zien we het aantal bezichtigingsaanvragen afnemen. Er is een groep potentiële huizenzoekers die een bezoek aan huis nu liever even overslaan. Anderzijds is de woningmarkt oververhit waardoor de telefoon nog steeds roodgloeiend staat met huizenzoekers die wel willen bezichtigen. Uiteraard met inachtneming van de nodige voorzorgmaatregelen zoals door het RIVM geadviseerd.

Huis verkopen en het coronavirus

We zien een terugloop in het aantal aangevraagde bezichtigingen. We zien echter nog geen invloed op het aantal uitgebrachte biedingen, de hoogte ervan en het aantal verkochte woningen. Het lijkt er dus op dat alle serieuze gegadigden nog steeds willen kopen en de huizenmarkt het coronavirus nog de baas is.

Makelaarsland biedt, vanwege het coronavirus, nu een aantal keuzes aan om je huis te verkopen of alvast de nodige voorbereidingen te treffen.

 • Alles opstarten en in verkoop zetten. We gaan gewoon aan de slag zoals normaal ook het geval zou zijn. In ca. 10 dagen staat jouw woning op funda.
 • Alles opstarten maar nog niet in verkoop zetten. Wij treffen alle voorbereidende werkzaamheden zoals woningopname, fotoreportage en het organiseren van alle juridische zaken. Zodra de rust gekeerd is kan je woning direct in verkoop.
 • Alleen starten met voorbereidend werkzaamheden. We plannen de afspraken voor woningopname en fotoreportage alvast in bijvoorbeeld over een week of 6 zodat je niet hoeft te wachten als de markt weer losbarst. In de tussentijd kunnen jij en wij al starten met de voorbereidende werkzaamheden.

Wat kun je zelf al doen ter voorbereiding op de verkoop?

Er is op dit moment een grote kans dat je in deze tijd veel thuis bent, dus zie dat als een voordeel en start alvast met de voorbereiding!

 • Maak een account aan op mijn.makelaarsland.nl
 • Ruim je huis op en maak schoon
 • Maak alvast een afspraak met ons voor de woninopname en fotografie

Ook kun je alvast de waarde van je woning opvragen op onze website. Met deze tool krijg je een indruk van de waarde van jouw woning op basis van recent verkochte woningen in jouw buurt.

>> Wat is mijn huis waard?

Welke maatregelen moet ik nemen bij een bezichtiging?

Tref tijdens bezichtigingen altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Was voor en na de bezichtiging je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Schud geen handen en blijf op gepaste afstand 1,5m
 • Raak niet onnodig veel zaken (deurklinken) aan tijdens de bezichtiging
 • Organiseer geen ‘open huis’-evenement
 • Plan bezichtigingen ruimer in waardoor belangstellenden elkaar niet tegenkomen.

In het geval jij grieperig of (mogelijk) besmet bent, dan mag er geen bezichtiging plaatsvinden. Meer informatie over besmetting, hygiëne- en voorzorgsmaatregelen vind je op de website van de RIVM.

Ben je van plan je huis binnenkort te gaan verkopen? Start met een informatiegesprek met een van onze adviseurs om een beeld te krijgen van onze aanpak en hoe wij in deze tijd de verkoop van jouw huis realiseren.

 
12 maart 2020, 10:31

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarkt en het coronavirus 2020

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 17,5 bezichtigingen per verkochte woning in Nederland aangevraagd. De twee maanden hiervoor -januari 2020 en december 2019- waren dit er respectievelijk 16,3 en 17,6. De mate van interesse voor dezelfde woning blijft gelijk en dit is terug te zien in elke provincie.

22% van de huizen ontving 25 of meer bezichtigingen, vorig jaar februari was dit 10%. Hieraan zien we een jaar dat een enorme stijging doormaakt in het aantal woningen dat 25 of meer bezichtigingen ontving. Het percentage woningen met 5 of minder aanvragen daalt daarentegen van 20% naar 14%.

Coronavirus geen invloed op bezichtigingen

Makelaarsland hield zijn adem even in, want wat nou als mensen niet meer bij elkaar over de vloer durven te komen vanwege het coronavirus?  Uit een analyse van het aantal bezichtigingsaanvragen van februari blijkt dat er geen invloed is. In totaal werden er bij Makelaarsland 3.304 bezichtigingen in februari aangevraagd. Dat is ten opzichte van een maand eerder zelfs een stijging van het aantal aanvragen van 16,3 naar 17,5 bezichtigingen per woning. Ook rondom carnavalsgebieden als Tilburg waar het coronavirus als eerste opdook was geen daling van het aantal bezichtigingen te zien.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn wel voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de risico’s bij een bezichtiging zoveel mogelijk te beperken. Geef de verkoper of de makelaar bijvoorbeeld geen hand als je het huis binnentreedt. Of als verkoper zijnde; desinfecteer je woning zodra er mensen over de vloer komen én zijn geweest.

Als je nog meer risico’s wilt uitsluiten? Kijk dan eerst op Makelaarsland of er een virtuele (360º foto’s) van de woning beschikbaar is. Dan kun je de woning eerst virtueel bezichtigen en pas overgaan tot een echte bezichtiging als je interesse echt heel groot is. Alle nieuwe woningen die bij Makelaarsland te koop komen te staan worden nu standaard met een virtuele tour aangeboden.

NVM Open Huizen Dag van 28 maart geannuleerd

Met het annuleren van de NVM Open Huizen Dag neemt de NVM haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en levert ze een bijdrage aan het voorkomen van verdere uitbreiding van het aantal besmettingen.

Met de huidige krapte op de woningmarkt is de verwachting dat de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 28 maart weer veel mensen een woning zouden willen bekijken. De NVM vindt dat nu, met het toenemend aantal besmettingen in ons land, niet verantwoord. De NVM heeft besloten om geen risico te nemen en de editie van zaterdag 28 maart niet door te laten gaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag zal vervolgens op zaterdag 3 oktober 2020 zijn.

Makelaarsland volgt hierin het advies van de NVM en de RIVM. Alle aanmeldingen voor een open huis worden door Makelaarsland geannuleerd, dit geldt dus óók voor reguliere open huizen op andere data dan 28 maart 2020 (tot nader order).

Huizenmarkt en coronavirus, is nu je huis verkopen slim?

Ondanks de berichten over verspreiding van het coronavirus sinds december, zien wij geen terugloop in het aantal aangevraagde bezichtigingen. Direct na de bekendmaking van de maatregelen door premier Rutte op 12 maart 2020, zien we slechts een beperkte terugval in bezichtigingsaanvragen. We zien geen invloed op het aantal uitgebrachte biedingen, de hoogte ervan en het aantal verkochte woningen.

Als we kijken naar nog steeds zeer lage (nog steeds dalende) rentestanden en de woningnood, verwachten wij dat ook tijdens deze periode er meer dan voldoende huizenkopers op de markt blijven. We kunnen ons voorstellen dat je wil wachten met het te koop zetten van je huis, maar de voorbereidingen kunnen in deze tijd zéker alvast worden gedaan. De woningopnames zullen bij Makelaarsland voorlopig gewoon doorgaan. Maak alvast een account aan op MijnMakelaarsland en ga van start met de voorbereidingen!

Top-3 meeste aanvragen feb-2020

 • 91 aanvragen (appartement in Den Haag, € 150.000 – € 250.000)
 • 90 aanvragen (tussenwoning in Almere, € 150.000 – € 250.000)
 • 74 aanvragen (tussenwoning in Almere, € 150.000 – € 250.000)

Starterswoningen nog steeds in trek

Nog steeds is het in het starterssegment moeilijk om aan een woning te komen. In de top-10 woningen met meeste bezichtigingsaanvragen, zijn er 7 woningen de prijsklasse tot €250.000. Er worden in deze prijsklasse gemiddeld 28,3 bezichtigingen aangevraagd per woning. De kans is niet groot dat je een woning kunt bemachtigen als je binnen dit segment niet boven de vraagprijs kunt bieden. Er zijn in ieder geval twee kopers in Almere heel blij.

huizenmarkt februari 2020 invloed van corona

Heb je verkoopplannen?

Dan ben je vast benieuwd naar de waarde van je huis, jouw verkoopkansen en wat je kunt besparen op de makelaarskosten. Onze adviseurs vertellen je dit graag. Vraag een gratis waardebepaling aan, dan nemen wij contact met je op.

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes definitief verkocht zijn.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen per woning.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.