Je hebt een huis gekocht – Wat krijg je van de Belastingdienst terug?

Door
Juul Dijkhuis
op

Een huis kopen brengt hoge kosten met zich mee. Een deel van deze kosten kun je bij de aangifte inkomstenbelasting opvoeren als aftrekbare kosten. Welke kosten betaal je en welke kosten krijg je gedeeltelijk terug van de Belastingdienst?

Welke kosten maak je bij het kopen van een bestaande woning?

Voor de kostenbegroting moeten we onderscheid maken tussen een nieuw te bouwen huis en een bestaande woning. Voor nieuwbouw betaal je andere kosten dan voor bestaande bouw. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van bestaande bouw.

Het kopen van een huis voor €355.000 (maximale hypotheek als je kiest voor NHG) zorgt voor kosten van €13.000 tot €18.000. De grootste kostenpost is de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 2% van de koopsom. Deze kosten betaal je niet als je een koper bent tussen 18 en 35 jaar en je een huis koopt voor maximaal €400.000. Je hebt dan namelijk eenmalig recht op deze vrijstelling. Andere kosten die je (eventueel) draagt zijn:

 • Kosten voor het aanvragen van NHG
 • Notariskosten
 • Taxatiekosten
 • Bemiddelingskosten en afsluitprovisie hypotheek
 • Kosten bankgarantie
 • Bouwkundige keuring
 • Aankoopmakelaar
 • Bereidstellingsprovisie (kosten om de rente in de offerte te verlengen)

Mogelijk maak je niet al deze kosten. Je betaalt bijvoorbeeld alleen de kosten voor NHG als je ook echt kiest voor een NHG-hypotheek. Ongeveer 30% van de kopers maakt gebruik van een aankoopmakelaar. Deze kosten kun je ook weer weglaten als je geen gebruik maakt van een aankoopmakelaar. Voor een overzicht van alle kosten en de hoogte van de bedragen, verwijzen wij jou naar de overzichtspagina op onze website.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Bepaalde kosten mag je in mindering brengen op het inkomen. Als je in 2022 een huis koopt, neem je deze kosten mee in de aangifte die je vóór 1 mei 2023 in moet dienen. De volgende kosten zijn aftrekbaar:

 • Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte
 • Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit
 • Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom
 • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
 • Bereidstellingsprovisie

Aftrekbare kosten toegelicht

Aftrekbare notariskosten

Kopers komen om twee redenen bij de notaris, namelijk voor de eigendomsoverdracht en voor het vestigen van een hypotheek op het huis. Alleen de kosten voor het koppelen van de hypotheek op het huis zijn aftrekbaar (hypotheekakte).

Taxatiekosten

Het gaat om de taxatiekosten die zijn gemaakt in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Door het laten taxeren van het aan te kopen huis wil de geldverstrekker weten wat de getaxeerde waarde van het huis is.

Kosten voor het aanvragen van NHG

Met Nationale Hypotheek Garantie bouw je een extra zekerheid in. Als je de maandlasten niet meer kunt opbrengen, wordt een eventuele restschuld na noodzakelijke verkoop jou niet in rekening gebracht. Door deze extra zekerheid heb je vaak recht op een korting op de hypotheekrente. NHG kun je aanvragen voor een huis tot een koopsom van €355.000 (2022). Je betaalt eenmalig 0,6% van de koopsom van het huis.

Advies- en bemiddelingskosten

De hypotheekadviseur (of de bank) brengt jou kosten in rekening voor het advies en voor het regelen van de hypotheek. De betaalde kosten kun je meenemen bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van het kopen van het huis.

Bereidstellingsprovisie

Hypotheekoffertes hebben maar een beperkte geldigheidsduur. Door het betalen van een bereidstellingsprovisie kun je de geldigheid van de offerte verlengen. Dat is vooral verstandig in tijden met stijgende hypotheekrentes en zou dus zomaar eens goed van pas kunnen komen als je nu bezig bent met het kopen van een huis.

 

 

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.