Makelaarscourtage: Is dit onderdeel van de kosten koper?

De makelaarscourtage is geen onderdeel van de kosten koper en dient de koper apart te betalen. Wat de makelaarscourtage en kosten koper precies inhouden is voor sommigen toch nog onduidelijk.

Makelaarscourtage en kosten koper zijn twee losse kostenposten. Courtage van de verkoopmakelaar is voor de verkopende partij, courtage van de aankoopmakelaar is voor de kopende partij. Beide vormen van makelaarscourtage zijn dus geen onderdeel van de kosten koper.

Makelaarscourtage: wat is dat?

De makelaarscourtage is het bedrag dat aan de makelaar betaald wordt voor het verlenen van zijn diensten. Deze courtage wordt veelal betaald, wanneer de makelaar de woning daadwerkelijk verkocht of aangekocht heeft. De betaling vindt dan plaats bij de notaris tijdens de overdracht van een woning. Er zijn verschillende manieren waarop de makelaarscourtage wordt bepaald. Zo kan de makelaarscourtage een bepaald percentage van de koopsom zijn, een vast bedrag, een maandelijks bedrag of een combinatie hiervan.

Bij het verkopen van een woning kan de verkoper ervoor kiezen een verkoopmakelaar in te schakelen. De gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar is € 3.287 (Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij). Bij de aankoop van een woning kan een koper ervoor kiezen een aankoopmakelaar in te schakelen. De gemiddelde courtage bij aankoop van een woning is € 2.431 (Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij). De kosten voor een verkoopmakelaar betaalt de verkoper, de kosten voor een aankoopmakelaar betaalt de koper van een woning. Deze kosten (makelaarscourtage) vallen buiten de kosten koper.

Bereken jouw besparing

Bereken jouw besparing

Benieuwd wat jij kunt besparen op de makelaarscourtage bij het verkopen van je woning. Door met Makelaarsland te verkopen bespaar je al gauw duizenden euro’s. Bij Makelaarsland werken we met een vast laag tarief. Zo ontvang je de kwaliteit van een NVM makelaar maar voor een veel lagere prijs.

Benieuwd wat jij met Makelaarsland kunt besparen op de verkoop van je woning?

Bereken mijn besparing!

Kosten koper: wat zijn dat?

De kosten koper zijn de kosten die voor rekening van de koper komen en die de overheid heeft bepaald. Deze kosten zijn de overdrachtsbelasting (2%), de advieskosten/afsluitkosten voor de hypotheek en de kosten van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven daarvan in de registers. Voorheen waren de kosten koper altijd zo’n 10% van de aankoopsom. Door verlaging van de overdrachtsbelasting, zijn deze kosten nu zo’n 6% van de aankoopsom.

Financieringsgrens

De financieringsgrens is verlaagd naar 100%. Als koper kun je tot 100% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat je in ieder geval eigen geld nodig hebt om het kopen van een woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing.  Alle bijkomende kosten, zoals kosten koper, makelaarskosten en verbouwingskosten moeten uit eigen middelen worden betaald.

Heb je vragen over de makelaarscourtage of de kosten koper? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan waarin wij al jouw vragen beantwoorden!

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.