Makelaarscourtage: Is dit onderdeel van de kosten koper?

De makelaarscourtage is geen onderdeel van de kosten koper en dient de koper apart te betalen. Wat de makelaarscourtage en kosten koper precies inhouden is voor sommigen toch nog onduidelijk.

Makelaarscourtage en kosten koper zijn twee losse kostenposten. Courtage van de verkoopmakelaar is voor de verkopende partij, courtage van de aankoopmakelaar is voor de kopende partij. Beide vormen van makelaarscourtage zijn dus geen onderdeel van de kosten koper.

Makelaarscourtage: wat is dat?

De makelaarscourtage is het bedrag dat aan de makelaar betaald wordt voor het verlenen van zijn diensten. Deze courtage wordt veelal betaald, wanneer de makelaar de woning daadwerkelijk verkocht of aangekocht heeft. De betaling vindt dan plaats bij de notaris tijdens de overdracht van een woning. Er zijn verschillende manieren waarop de makelaarscourtage wordt bepaald. Zo kan de makelaarscourtage een bepaald percentage van de koopsom zijn, een vast bedrag, een maandelijks bedrag of een combinatie hiervan.

Bij het verkopen van een woning kan de verkoper ervoor kiezen een verkoopmakelaar in te schakelen. De gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar is € 3.287 (Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij). Bij de aankoop van een woning kan een koper ervoor kiezen een aankoopmakelaar in te schakelen. De gemiddelde courtage bij aankoop van een woning is € 2.431 (Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij). De kosten voor een verkoopmakelaar betaalt de verkoper, de kosten voor een aankoopmakelaar betaalt de koper van een woning. Deze kosten (makelaarscourtage) vallen buiten de kosten koper.

Bereken uw besparing

Benieuwd wat u kunt besparen op de makelaarscourtage bij het verkopen van uw woning. Door met Makelaarsland te verkopen bespaart u al gauw duizenden euro's. Bij Makelaarsland werken we met een vast laag tarief van € 1.290. Zo ontvangt u de kwaliteit van een NVM makelaar maar voor een veel lagere prijs.

Benieuwd wat u kunt besparen op de verkoop van uw woning?

Bereken mijn besparing!

Kosten koper: wat zijn dat?

De kosten koper zijn de kosten die voor rekening van de koper komen en die de overheid heeft bepaald. Deze kosten zijn de overdrachtsbelasting (2%), de advieskosten/afsluitkosten voor de hypotheek en de kosten van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven daarvan in de registers. Voorheen waren de kosten koper altijd zo’n 10% van de aankoopsom. Door verlaging van de overdrachtsbelasting, zijn deze kosten nu zo’n 6% van de aankoopsom.

Financieringsgrens 2016

De financieringsgrens is op 1 januari 2016 verlaagd naar 102%. Als koper kunt u tot 102% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat u nog ongeveer 2% eigen geld nodig heeft om het kopen van een woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing. De maximale financieringsgrens wordt sinds 2013 elk jaar verlaagd met 1%, totdat op 1 januari 2018 een koper nog maar 100% van de woningwaarde kan financieren. Alle bijkomende kosten, zoals kosten koper, makelaarskosten en verbouwingskosten moeten uit eigen middelen worden betaald.

Heeft u vragen over de makelaarscourtage of de kosten koper? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan waarin wij al uw vragen beantwoorden!

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.