Goed en slecht nieuws

Door
Makelaarsland
op

Goed nieuws: vanaf half maart tot de dag van vandaag is er door de meeste (NVM-)makelaars ontzettend goed verkocht! Ik hoor de hersens kraken: “de NVM zei toch in haar kwartaalbericht dat het zeer slecht gaat?” Klopt. De NVM komt begin april met de cijfers van de eerste 3 maanden, maar daar gebruikt zij de cijfers van half december tot half maart voor en mist dus net de opleving.

Nieuws: de extra verkopen worden grotendeels tot stand gebracht door kopers die op de valreep nog willen profiteren van de verlaagde overdrachtsbelasting.

Slecht nieuws: zodra Rutte bekend heeft gemaakt dat de overdrachtsbelasting op 2% blijft, zakken de verkopen in.

Dus terwijl de NVM en andere belangenorganisaties de regering manen om snel duidelijkheid te geven, heeft de markt alleen maar baat bij onduidelijkheid. Sterker, als Rutte de maatregel handhaaft is mijn advies: ‘voorlopig’ ‘maximaal’ een half jaar verlengen! Dan krijgen we eind dit jaar weer een nieuwe hoos verkopen.

Natuurlijk is bovenstaande slechts korte termijn ‘spielerei’. Er dient een heel nieuw kader voor de woningmarkt geschapen te worden. Het is tijd om het huis opnieuw op te bouwen. Letterlijk en figuurlijk!

17 april 2012
Drs R.P.A. (boB) Kuijs
Woningmarktconsultant

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.