Positieve trend huizenmarkt zet door

Door
Makelaarsland
op

Het aantal bezichtigingen en daaruit voortvloeiende woningverkopen vertonen dezelfde positieve trend als de eerste maanden van dit jaar. In maart werden er 14.500 woningen verkocht. Zo blijkt uit de maandelijkse woningmarktindicator van Makelaarsland.

De huizenmarkt in 2014 is goed begonnen. In het 1e kwartaal werden er 40.000 huizen verkocht. Een verdubbeling ten opzichte van het 1e kwartaal 2013. De huizenmarkt laat nu al 6 maanden een duidelijke opmars zien.

Vraag naar woningen

De vraag naar woningen, uitgedrukt in het aantal bezichtigingen, lag met 150.000 aanvragen afgelopen maand ruim 75% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van de eerste twee maanden van 2014 lag het aantal aanvragen op een iets lager niveau. “In populaire gebieden zien we dat de vraag sneller omslaat naar een koopbeslissing. Amsterdam en Utrecht zijn voorbeelden van populaire steden waar potentiële kopers hun aankoop niet langer uitstellen. Het vertrouwen is fors toegenomen en kopers willen prijsstijgingen voorblijven”, aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

Verwachting huizenmarkt 2e kwartaal 2014

De bezoekers van de NVM Open Huizen Dag – a.s. zaterdag 5 april! – en het aantal bezichtigingen van de afgelopen maanden zullen in het 2e kwartaal resulteren in een verdere toename van het aantal woningverkopen. Een deel van de woningzoekers wil nog gebruik maken van de voordelen die de Nationale Hypotheek Garantie biedt voor woningen met een koopsom tot 273.584,- euro. Per 1 juli gaat de grens namelijk naar een maximale koopsom van 250.000,- euro.


Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator maart 2014

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen (onder voorbehoud) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en daadwerkelijke transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.