29% meer huizenverkopen in maart

Door
Roos van Schaaijk
op

De afgelopen maand heeft de woningmarkt prima gepresteerd. Makelaarsland verkocht in maart 29% meer woningen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

In totaal  werden er 15.800 woningen verkocht in Nederland. Ook het aantal bezichtigingen blijft hoog. Verkopers en makelaars verzorgden 188.000 rondleidingen, exclusief de 150.000 bezoeken tijdens de NVM Open Huizen Dag.

Verwachting huizenmarkt 2e kwartaal 2015

De komende maanden wordt het zeker bedrijvig. De Open Huizen Dag is goed bezocht en dit leidt altijd tot extra drukte en een toename van het aantal verkopen. In populaire gebieden zien we de vraag steeds sneller omslaan naar een koopbeslissing. Men wil direct stappen zetten vanwege de oplopende huizenprijzen. Ook wil een deel van de woningzoekers nog gebruik maken van de voordelen die de Nationale Hypotheek Garantie biedt. De huidige grens om hiervan gebruik te maken is nu nog 265.000 euro. Per 1 juli gaat de grens omlaag. Het totale bedrag van koopsom en bijkomende kosten, zoals notariskosten, advieskosten en overdrachtsbelasting mag  dan niet boven de 245.000 uitkomen.

Het succes van de NVM Open Huizen Dag

‘Bij Makelaarsland zien we altijd een flinke opleving na de Open Huizen Dag. Deze resultaten laten zien hoe goed het werkt als verkopers zelf de rondleidingen verzorgen. Daarnaast werkt het uitstekend dat potentiële kopers zich zonder afspraak en in het weekend kunnen oriënteren’, aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2014/2015

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 3 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.