De Makelaarsland Huizenmarktindicator augustus 2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen.

Gemiddeld aantal bezichtigingen blijft dalen

Waar er in maart dit jaar gemiddeld 14,3 bezichtigingen per woning werden aangevraagd, waren dat er in augustus 12,9. Voor het eerst sinds juli 2017 daalt het gemiddeld aantal bezichtigingen onder de 13 en we zitten daarmee bijna op het niveau van 2015. Zoals in mei voorspeld, is de daling hiermee duidelijk doorgezet. Vooral in de Randstad is interesse in woningen sinds maart dit jaar extreem gedaald (van gemiddeld 17,2 bezichtigingen per woning, naar 13,9). Het aanbod is in verhouding met de vraag naar woningen licht stijgende.

Limburg in trek in augustus 2018

De meeste bezichtigingen werden in augustus aangevraagd op een woning in Den Haag. Opvallend is dat zilver en brons in de top-3 bezichtigingsaanvragen, in Limburg waren. Hiermee lijkt de trend van populariteit in de Randstad even doorbroken. De grootste gekte op de huizenmarkt lijkt ook iets te zijn afgezwakt: dezelfde maand vorig jaar werden er nog ruim 6.000 bezichtigingen aangevraagd, nu zijn dat er een kleine 3.900.

  1. 78 aanvragen in Den Haag (prijsklasse < € 150.000)
  2. 46 aanvragen in Susteren (prijsklasse < €150.000)
  3. 40 aanvragen in Mook (prijsklasse €250.000 – € 350.000)

Percentage veel en weinig bezichtigingen

De huizenmarktindicator geeft aan dat 23,6% van de verkochte huizen 5 of minder bezichtigingen ontvingen in augustus. Dezelfde maand vorig jaar was dit 21,5%. Dat er meer woningen minder bezichtigingsaanvragen krijgen, zou ook een teken kunnen zijn dat de vraag naar huizen t.o.v. het aanbod iets terugloopt. We houden het in de gaten.

Ontvang elke maand (net als 17.000 andere slimme verkopers) gratis updates met nieuws over de huizenmarkt en speciale aanbiedingen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.