De Makelaarsland huizenmarktindicator mei 2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen.

Gemiddeld aantal bezichtigingen blijft dalen

Mei was weer een goede maand als we kijken naar het gemiddeld aantal bezichtigingen dat werd aangevraagd. Een paar tienden onder april 2017 (donkerblauwe lijn), maar nog steeds een fiks gemiddeld aantal bezichtigingen per woning (14,1). Als we kijken naar het toppunt van de afgelopen twee jaar (pas drie maanden geleden, toen het gemiddelde op bijna 16 bezichtigingen per woning lag), is de daling groot. De verwachting is dat de daling zal doorzetten, aangezien het aanbod in verhouding met de vraag naar woningen weer licht lijkt te stijgen.

Appartementen in trek in mei 2018

De meeste bezichtigingen werden aangevraagd op appartementen in Gelderland en Noord-Holland en Zuid-Holland. De top-3 kreeg samen 214 aanvragen, waarvan er uiteindelijk natuurlijk maar 3 kopers kunnen overblijven. Dit duidt nog steeds op een sterke verkopersmarkt.

  1. 75 aanvragen in Amsterdam (prijsklasse €250.000 – € 300.000)
  2. 73 aanvragen in Den Haag (prijsklasse < €150.000)
  3. 66 aanvragen in Arnhem (prijsklasse €250.000 – € 300.000)

Percentage veel en weinig bezichtigingen

De huizenmarktindicator geeft aan dat 24,7% van de huizen 5 of minder bezichtigingen ontvingen in mei. Dezelfde maand vorig jaar was dit 24,0%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen daalt iets (14,6% vs. 15,7% vorig jaar).

Ontvang elke maand (net als 17.000 andere slimme verkopers) gratis updates met nieuws over de huizenmarkt en speciale aanbiedingen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.