De Makelaarsland Huizenmarktindicator Q1-2019

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarktcijfers eerste kwartaal 2019

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 14,3 bezichtigingen per woning aangevraagd. Hetzelfde kwartaal in 2016, 2017 en 2018 waren dit er respectievelijk 13,0, 14,5 en 14,8. De stijgende trend van de afgelopen jaren lijkt daarmee af te zwakken.

23% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen vóórdat deze werden verkocht. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 21%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen bleef vrij stabiel met 16% vs. 15% vorig jaar.

Top-3 meeste aanvragen Q1-2018
1. 168 aanvragen (appartement in Ridderkerk, < € 150.000)
2. 102 aanvragen (appartement in Maarssen, € 150.000 – € 250.000)
3. 85 aanvragen (appartement in Schiedam, € < € 150.000)

De top-3 huizen met meeste aanvragen zijn alle drie appartementen, allen starterswoningen en ze staan alle drie in Randstadsprovincies. Flevoland kruipt Noord-Holland voorbij in het eerste kwartaal en behaalt daarmee de top-3 provincies met meeste interesse.

Zelf op zoek naar een woning? Wij vertellen je graag wat je kunt lenen.

VRAAG GRATIS HYPOTHEEKGESPREK AAN

Randstad laat lichte stijging zien

In de Randstedelijke provincies zien we een toename van 13,9 naar 15,7 bezichtigingen per verkochte woning. De Randstad is trendsetter in veranderingen op de huizenmarkt, dus de verwachting is dat de buiten-Randstedelijke provincies later dit jaar hetzelfde patroon vertonen. Op dit moment is dit minimaal zichtbaar (12,4 naar 12,7 bezichtigingen per huis buiten de Randstad). Dankzij de stijging ligt het aantal bezichtigingen per woning in de Randstad, met gemiddeld 15,7 boven het gemiddelde van 15,0 bezichtigingen per huis in 2018.

Vraag naar starterswoningen blijft groeien

De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien, uitgezonderd de laagste prijsklasse (lager dan € 150.000), oftewel de starterswoningen. Hier neemt de vraag naar woningen juist explosief toe en zien we voor het vierde jaar op rij een stijging. Waar je als verkoper van een huis in deze prijsklasse in het eerste kwartaal van 2015 nog gemiddeld 9,2 bezichtigingsaanvragen kon verwachten, zijn dit er in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld 21,4.

Oudere woningen zijn het populairst

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 19,2 bezichtigingen per huis, ongekend hoog. Huizen gebouwd na 1945 hebben gemiddeld bijna 30% minder bezichtigingen. Het populairst zijn specifiek de jaren ’30 woningen, vaak gelegen rond gewilde binnenstad locaties in de Randstad.

Interesse in appartementen stijgt

Appartementen blijven onverminderd populair. Waar dit woningtype vorig jaar in het eerste kwartaal nog 27% meer bezichtigingsaanvragen ontving dan woonhuizen, is het verschil nu 37%.

Wij kennen ook uw buurt

Overweegt u uw huis te verkopen? Dan bent u vast benieuwd naar uw verkoopkansen van uw huis en ontwikkelingen in uw buurt. Makelaarsland helpt u hier graag mee. We bieden u een gratis verkoopanalyse specifiek voor uw huis, waarmee u inzicht krijgt in zoekers voor uw woning en de prijsontwikkeling in uw wijk.

VERKOOPANALYSE AANVRAGEN

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.