De Makelaarsland Huizenmarktindicator Q2-2019

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarktcijfers tweede kwartaal 2019

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 14,7 bezichtigingen per woning aangevraagd. Hetzelfde kwartaal in 2016, 2017 en 2018 waren dit er respectievelijk 12,3, 13,5 en 13,9. De stijgende trend van de afgelopen jaren lijkt daarmee in stand te blijven.

21% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen vóórdat deze werden verkocht. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 24%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen bleef vrij stabiel met 16% vs. 14% vorig jaar.

Top-3 meeste aanvragen Q2-2019
1. 101 aanvragen (tussenwoning in Zaandam, € 150.000 – € 250.000)
2. 85 aanvragen (vrijstaande woning in Garderen, € 350.000 – € 500.000)
3. 83 aanvragen (appartement in Utrecht, € € 250.000 – € 350.000)

De top-3 huizen met meeste aanvragen zijn allemaal verschillende typen woningen, de prijscategorie verschilt en ze staan in drie verschillende provincies. Toch winnen de Randstadsprovincies het weer in populariteit, samen met -opvallend genoeg het tweede kwartaal op rij- Flevoland, die gemiddeld de meeste bezichtigingsaanvragen per woning ontving (18,0). De afgelopen twee jaar zien we dat Zeeland vaak het minste aantal aanvragen ontvangt, dit kwartaal is daar sterk verandering in gekomen en laat de provincie 5 anderen achter zich.

Huizenmarktindicator

Zelf op zoek naar een woning? Wij vertellen je graag wat je kunt lenen.

VRAAG GRATIS HYPOTHEEKGESPREK AAN

Randstad laat lichte stijging zien

In de Randstedelijke provincies zien we opnieuw een toename; van 15,7 naar 16,1 bezichtigingen per verkochte woning. De Randstad is trendsetter in veranderingen op de huizenmarkt, dus de verwachting is dat de buiten-Randstedelijke provincies later dit jaar hetzelfde patroon vertonen. Op dit moment is dit ook zichtbaar (12,7 naar 13,0 bezichtigingen per huis buiten de Randstad).

Oudere woningen populair

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 19,2 bezichtigingen per huis, ongekend hoog. Zoals in onderstaande grafiek te zien; hoe ouder het huis, hoe populairder. Opvallend dit kwartaal is dat huizen gebouwd tussen 1945 en 1959 gemiddeld 3 bezichtigingen meer ontvingen dan vorig kwartaal. Het populairst zijn specifiek de jaren ’30 woningen, vaak gelegen rond gewilde binnenstad locaties in de Randstad.

Vraag naar starterswoningen blijft hoog

De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien. Met gemiddeld 20,4 bezichtigingsaanvragen per woning, is het wederom de laagste prijsklasse (onder €150.000) die het wint van de rest. Hier blijft de vraag naar woningen ontzettend hoog en zien we voor het vierde jaar op rij een stijging. Waar je als verkoper van een huis in deze prijsklasse in het tweede kwartaal van 2015 nog gemiddeld 9,6 bezichtigingsaanvragen kon verwachten, zijn dit er in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 20,4.

Interesse in appartementen stijgt

Appartementen blijven onverminderd populair. Dit woningtype ontving het tweede kwartaal van 2019 ruim 42% meer bezichtigingsaanvragen dan woonhuizen.

Wij kennen ook uw buurt

Overweegt u uw huis te verkopen? Dan bent u vast benieuwd naar uw verkoopkansen van uw huis en ontwikkelingen in uw buurt. Makelaarsland helpt u hier graag mee. We bieden u een gratis verkoopanalyse specifiek voor uw huis, waarmee u inzicht krijgt in zoekers voor uw woning en de prijsontwikkeling in uw wijk.

VERKOOPANALYSE AANVRAGEN

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.