Druk op de woningmarkt

Door
Makelaarsland
op

November 2014 presteert naar verwachting met 14.800 verkochte huizen.

Daarmee sluit november naadloos aan op de herstellende woningmarkt in het afgelopen jaar. Ook de vraag naar woningen is onverminderd groot met 171.000 bezichtigingen. In sommige plaatsen wordt zelfs weer ijverig tegen elkaar opgeboden om felbegeerde woningen te bemachtigen. Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

Uitstekende maand

November presteert altijd iets minder dan september en oktober. Ten opzichte van voorgaande jaren is er echter sprake van een uitstekende maand. Het voortdurende herstel wordt veroorzaakt door een sterk toegenomen consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Ook profiteren huizenkopers nog van de huidige, gunstigere leencapaciteit dan volgend jaar het geval zal zijn. De stijging van huizenprijzen, de eindigende schenkingsvrijstelling en de extreem lage hypotheekrente doen de rest.

Jeroen Stoop: “Volgend jaar wordt een boeiend jaar. De woningmarkt zal op eigen benen moeten gaan staan nu stimulerende maatregelen afgeschaft worden en huizenkopers minder kunnen lenen. Dat kan in sommige gevallen tussen de 6 tot 8 % schelen. Ook is er iets meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen met een maximale te lenen bedrag van 103% ten opzichte van de marktwaarde van de woning. De vraag is of het consumentenvertrouwen, de stijgende huizenprijzen en lage rente het winnen van de inperking van maatregelen en hypotheekmogelijkheden.

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2014

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 3 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.