Huizenmarkt klaar voor 2014

Door
Roos van Schaaijk
op

In december werden 13.000 huizen verkocht en werden 125.000 bezichtigingen aangevraagd. December presteert daarmee naar verwachting. Minder goed dan de sterke twee maanden daarvoor, maar nog steeds veel beter dan de rest van 2013. De huizenmarkt is al maandenlang bezig met een opmars en lijkt daarmee definitief klaar voor een verdere groei in 2014!

De afgelopen 3 maanden werden 43.000 woningen verkocht. Een flinke groei ten opzichte van eerdere kwartalen en daarmee in lijn met de berichtgeving over het groeiende consumentenvertrouwen en de positieve economische ontwikkelingen. Drukke maanden dus voor onder andere makelaars, notarissen en hypotheekadviseurs. Zeker ook omdat woningkopers nog wilden profiteren van de mogelijkheid om 105% van de woningwaarde te financieren. Vanaf 1 januari 2014 is de financieringsgrens verlaagd tot 104%.

Voortekenen huizenmarkt 2014

Duidelijkheid over de hypotheekregels en aftrekbaarheid van de hypotheekrente is een feit. Tezamen met het groeiend aantal woningverkopen in de 2e helft van afgelopen jaar heeft 2014 alle voortekenen dat het een goed jaar gaat worden voor de huizenmarkt. Ook aantrekkelijk zijn de lage rente en de lagere huizenprijzen. De enige beperking bij het kopen van een woning, is dat de hypotheeknormen worden aangescherpt en er iets meer eigen geld nodig is.
Huizenmarkt december 2013

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator december 2013

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen (onder voorbehoud) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en daadwerkelijke transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.