Huizenmarkt november nog niet toe aan winterslaap

Door
Roos van Schaaijk
op

November presteert voor de 4e maand op rij boven verwachting met een aanzienlijk aantal woningverkopen en bezichtigingen. Waar november normaliter een rustige maand is op de huizenmarkt, ziet Makelaarsland nu een ander beeld.

In november werden 14.000 woningen verkocht. November sluit hiermee aan op de voorgaande 3 maanden, waarin de stijgende lijn op de huizenmarkt al duidelijk werd ingezet. Het aantal woning verkopen is met 10% toegenomen. De vraag naar woningen is zelfs met 21% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In november werden 150.000 bezichtigingen aangevraagd.

Positieve ontwikkelingen huizenmarkt

De afgelopen maand waren er opnieuw geluiden over toename van consumentenvertrouwen en een aantrekkende huizenmarkt. De nieuwste cijfers maken meer dan duidelijk dat deze positieve ontwikkelingen een einde maken aan de afwachtende houding van huizenzoekers. Steeds meer huizenzoekers starten een actieve zoektocht en gaan over tot aanschaf van een koopwoning.

Woningmarktindicator Makelaarsland

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator november 2013

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen (onder voorbehoud) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en daadwerkelijke transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.