Huizenmarkt populair in april 2014

Door
Makelaarsland
op

Niet eerder sinds het begin van de crisis werden er zoveel huizen verkocht. April is een populaire maand geweest met ruim 150.000 bezichtigingen en 17.000 huizenverkopen. Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

Na een uitstekend eerste kwartaal laat april opnieuw een verbetering van de huizenmarkt zien. Met 17.000 huizenverkopen is het hoogste aantal van de afgelopen 6 jaar bereikt. Nieuw woningaanbod neemt eveneens flink toe.

“Na het Open Huis van begin april is het buitengewoon druk geweest op kantoor. Er zijn aanzienlijk meer biedingen uitgebracht en woningen verkocht. Steeds meer verkopers zetten de stap om hun huis in verkoop te plaatsen. We zien het nieuwe woningaanbod explosief toenemen met 1,5 keer zoveel opdrachten als vorig jaar april. Verkopers vinden dat zij lang genoeg gewacht hebben en voelen dat de tijd rijp is.” Aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

Het aantal bezichtigingen ligt op hetzelfde niveau als in maart, maar wel wat lager dan de eerste maanden van 2014. Echter; door de drukbezochte NVM Open Huizen Dag laat het aantal bezichtigingen in april een vertekend beeld zien. De Open Huis bezoeken van afgelopen 5 april worden niet meegerekend. Het daadwerkelijke aantal bezichtigingen ligt in april dus aanzienlijk hoger.

Hoger aantal huizenverkopen in 2e kwartaal 2014

De sterke toename van het aantal bezichtigingen in de eerste maanden van dit jaar zal in het tweede kwartaal leiden tot meer huizenverkopen dan in het eerste kwartaal van 2014. Uit onderzoek van Makelaarsland blijkt dat 1 op de 11 bezichtigingen, zo’n 3 maanden later leidt tot een aankoop. De 500.000 aangevraagde bezichtigingen in het eerste kwartaal van 2014 zullen in het tweede kwartaal van 2014 naar verwachting resulteren in 45.000 woningverkopen.

 

Huizenmarkt april 2014

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator april 2014
Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.