Huizenmarktindicator
derde kwartaal 2019

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarktcijfers derde kwartaal

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 15 bezichtigingen per woning in Nederland aangevraagd. De twee kwartalen hiervoor -kwartaal 1 en kwartaal 2 van 2019- waren dit er respectievelijk 13,3 en 14,7. Meer interesse voor dezelfde woning dus, en dit is terug te zien in elke provincie.

22% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen. Vorig kwartaal was dit precies hetzelfde percentage. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen stijgt (van 14,4 vorig jaar) naar 17,2%. Meer woningen ontvangen meer bezichtigingen. Het is nog niet gedaan met de drukte op de huizenmarkt.

Top-3 meeste aanvragen Q3-2019

  • 84 aanvragen (tussenwoning in Eindhoven, € 150.000 – € 250.000)
  • 83 aanvragen (appartement in Utrecht, € 250.000 – € 350.000)
  • 80 aanvragen (appartement in Schiedam, < € 150.000)

Recordaantal voor Utrecht

Vorig jaar rond deze tijd zagen we een verandering in de aantrekkingskracht buiten de Randstad. Mede doordat woningen binnen de Randstad te duur werden, week men uit naar gebieden buiten de Randstad.

De mate van interesse in woningen binnen de Randstad trekt dit kwartaal toch weer behoorlijk aan en Groningen doet ook lekker mee met gemiddeld 15,9 bezichtigingen. In het derde kwartaal van 2019 werden er gemiddeld bijna 4 meer bezichtigingen aangevraagd op woningen binnen de Randstad.

Woningen in Utrecht ontvangen met gemiddeld 19,0 bezichtigingen per woning in het derde kwartaal, de meeste interesse in Nederland. Daarnaast is het voor Utrecht het recordaantal bezichtigingen in 5 jaar.

Vraag naar oude woningen groot

De vraag naar woningen van voor 1945 is onverminderd groot. Met gemiddeld 23,3 bezichtigingen zien we een extreme vraag naar woningen uit deze bouwperiode.

Starterswoningen moeilijk te bemachtigen

Nog steeds is het in het starterssegment moeilijk om aan een woning te komen. Er worden in de laagste prijsklasse gemiddeld 19,3 bezichtigingen aangevraagd per woning. Een kleine kans dat jij de koper wordt als je niet buiten dit segment (boven de vraagprijs) kunt bieden.

Wij kennen ook jouw buurt

Overweeg je jouw huis te verkopen? Dan ben je vast benieuwd naar de verkoopkansen van je huis en ontwikkelingen in jouw buurt. Makelaarsland helpt je hier graag mee. We bieden een gratis verkoopanalyse specifiek voor jouw huis, waarmee je inzicht krijgt in zoekers voor je woning en de prijsontwikkeling in jouw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes definitief verkocht zijn.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.