Huizenmarktindicator januari 2019

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld van de huizenmarkt vormen.

Veel interesse in januari

Januari is een populaire maand qua bezichtigingen. Zijn het de voornemens voor het nieuwe jaar? In het laatste kwartaal van 2018 werden er nog gemiddeld 12,4 bezichtigingen per woning aangevraagd. In de eerste maand van het nieuwe jaar zijn dit er gemiddeld 13,9. Dit is exact gelijk aan het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning in januari van vorig jaar.

Leuk om te weten: In januari 2016 kreeg de woning met de meeste bezichtigingsaanvragen er 225. Dit jaar is dit getal 70. Evengoed veel natuurlijk, maar overduidelijk een daling in de markt.

huizenmarktindicator

Bouwperiode vóór 1905 populair

We zien dat woningen van voor 1905 erg populair zijn. Ook bij Makelaarsland. Bekijk hier onze 5 x binnenkijken van huizen voor 1905.

  • 70 aanvragen in Utrecht (prijsklasse € 250.000 – < 350.000)
  • 63 aanvragen in Amsterdam (prijsklasse € 150.000 – < 250.000)
  • 59 aanvragen in Arnhem (prijsklasse € 150.000 – < 250.000)

De drie woningen met de meeste bezichtigingsaanvragen in januari zijn uiteenlopend qua segmenten. Zowel de bouwperiode, als de prijsklasse en de regio verschillen. Van de top-20 woningen waar Makelaarsland de meeste aanvragen op ontving, is het grootste deel van de woningen gebouwd vóór 1905. Gemiddeld werden er per huis -gebouwd in deze periode- in januari 23,9 bezichtigingen aangevraagd. In heel 2018 waren dit gemiddeld 17,4.

Percentage veel en weinig bezichtigingen

Het percentage woningen met 25 of meer bezichtigingsaanvragen ligt in januari op 25%. Dit is bijna gelijk aan het gemiddelde per maand het afgelopen jaar en dus zeker niet schokkend.

De huizenmarktindicator geeft aan dat 12% van de verkochte huizen 5 of minder bezichtigingen ontvingen in januari. Dezelfde maand vorig jaar was dit 14,2%. Dit geeft aan dat minder woningen door ‘weinig’ mensen worden bekeken voordat deze wordt verkocht. Min + min = plus. Nog een bewijs dat er deze maand meer woningen door meer mensen bekeken worden.

Ontvang elke maand (net als 17.000 andere slimme verkopers) gratis updates met nieuws over de huizenmarkt en speciale aanbiedingen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.