Huizenmarktindicator oktober 2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen.

Gemiddeld aantal bezichtigingen daalt gestaag

Zes maanden geleden werden er gemiddeld 13,8 bezichtigingen per woning aangevraagd, in oktober waren dit er beduidend minder: 11,6. Voor het eerst sinds september 2016 daalt het gemiddeld aantal bezichtigingen onder de 12 en we zitten daarmee nu onder het niveau van 2015. Zoals in mei voorspeld, is de daling hiermee duidelijk doorgezet.

Randstad niet meer per se populairst

Vooral in de Randstad is interesse in woningen sinds maart dit jaar extreem gedaald (van gemiddeld 17,2 bezichtigingen per woning, naar 12,7). De echte gekte op de huizenmarkt lijkt even zoek te zijn, als we kijken naar de meeste bezichtigingsaanvragen per woning in oktober. In maart dit jaar werden er nog 215 bezichtigingen aangevraagd op een woning in Rotterdam. Nu is het aantal bezichtigingen op de woning met de meeste aanvragen ‘maar’ 60. Dit huis staat in Noord-Brabant, wat duidt op een verandering in de trend van populariteit in de Randstad.

  1. 60 aanvragen in Breda (prijsklasse € 150.000 – < 250.000)
  2. 50 aanvragen in Amersfoort (prijsklasse € 150.000 – < 250.000)
  3. 46 aanvragen in Rotterdam (prijsklasse < €150.000)

Percentage veel en weinig bezichtigingen

De huizenmarktindicator geeft aan dat 32,8% van de verkochte huizen 5 of minder bezichtigingen ontvingen in oktober. Dezelfde maand vorig jaar was dit 22,8%. Dat er meer woningen minder bezichtigingsaanvragen krijgen, is voor de zoveelste maand op rij een teken dat de vraag naar huizen t.o.v. het aanbod iets terugloopt. We blijven het in de gaten houden.

Ontvang elke maand (net als 17.000 andere slimme verkopers) gratis updates met nieuws over de huizenmarkt en speciale aanbiedingen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.