Huizenmarktindicator oktober 2019

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Nog geen dip zichtbaar

De huizenmarkt is al een paar jaar onderwerp van gesprek. Lage rente, hoge huizenprijzen, veel vraag, minder aanbod. Een woning die meer dan 10 aanvragen voor bezichtigingen krijgt is vaker regel dan uitzondering. En ook al leek het iets minder te worden in de afgelopen maanden, tóch blijft de stijging zichtbaar. Met gemiddeld 15,0 bezichtigingen in oktober, scheelt het maar een fractie met de populairste maand in de afgelopen 5 jaar (mei 2018 met 15,2 bezichtigingsaanvragen).

huizenmarkt

Top-3 bezichtigingen in oktober

Welke woningen waren er populair in oktober? In welke regio of prijsklasse en wat voor soort woningen zijn dit? We hebben de top-3 woningen met de meeste bezichtigingsaanvragen, verkocht in oktober, op een rijtje gezet.

  • 90 aanvragen in Haarlem (appartement, prijsklasse € 150.000 – < 250.000)
  • 82 aanvragen in Amsterdam (appartement, prijsklasse € 350.000 – < 500.000)
  • 64 aanvragen in Nijmegen (tussenwoning, prijsklasse € 150.000 – < 250.000)

De drie woningen met de meeste bezichtigingsaanvragen in oktober zijn uiteenlopend qua prijsklassen. Ook zien we dat de top-3 niet allemaal in de Randstad staan. Van de top-20 woningen waar Makelaarsland de meeste aanvragen op ontving, staan 13 woningen in de Randstad, 7 erbuiten.

Waar zijn Utrecht en Zuid-Holland?

Oktober was een zeer drukke maand voor Noord-Holland, Flevoland én -verrassend genoeg- Zeeland (gemiddeld 20,3 bezichtigingen per verkochte woning). Hiermee zijn Utrecht en Zuid-Holland van hun troon gestoten. Dit zorgt ervoor dat de Randstad niet per se het populairste woongebied is.

Percentage veel en weinig bezichtigingen

Het percentage woningen met 25 of meer bezichtigingsaanvragen ligt in oktober op 15,8%. De huizenmarktindicator geeft aan dat 19,2% van de verkochte huizen 5 of minder bezichtigingen ontvingen in oktober. Dezelfde maand vorig jaar was dit 22,7%. Geen bijzondere veranderingen.

Wij kennen ook jouw buurt

Overweeg je jouw huis te verkopen? Dan ben je vast benieuwd naar de verkoopkansen van je huis en ontwikkelingen in jouw buurt. Makelaarsland helpt je hier graag mee. We bieden een gratis verkoopanalyse specifiek voor jouw huis, waarmee je inzicht krijgt in zoekers voor je woning en de prijsontwikkeling in jouw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes definitief verkocht zijn.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.