Makelaarsland Huizenmarktindicator Q2-2018

Door
Roos van Schaaijk
op

De concurrentie op de starterswoningen is in het afgelopen kwartaal verder toegenomen. Waar je als potentiële huizenkoper in de prijsklasse tot € 150.000 in het eerste kwartaal met gemiddeld 15 andere starters in de rij stond, zijn dit er nu gemiddeld 20 per huis. Een radicale toename die voor veel frustratie zorgt bij starters op de huizenmarkt. Velen komen simpelweg niet meer aan bod.

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld vormen.

Top-3 meeste aanvragen Q2-2018
1. 99 aanvragen (appartement in Den Haag, < € 150.000)
2. 97 aanvragen (appartement in Beverwijk, < € 150.000)
3. 92 aanvragen (tussenwoning in Leiden, € 150.000 – € 250.000)

Wil je weten hoe makkelijk je jouw woning bij ons te koop zet? Probeer het gratis en vrijblijvend uit.

Gratis uitproberen

Huizenmarktcijfers tweede kwartaal 2018

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 13,9 bezichtigingen per woning in Nederland aangevraagd. De drie kwartalen hiervoor, Q1-2018, Q4-2017 en Q3-2017, waren dit er respectievelijk 14,6, 14,4 en 14,1. De dalende trend lijkt zet ook dit kwartaal door.

24% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 26%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen bleef stabiel met 14% beide jaren. De top-3 huizen met meeste aanvragen staan net als vorig kwartaal alle drie in de Randstadsprovincies.

Vraag per prijsklasse

De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien, uitgezonderd de laagste prijsklasse (lager dan € 150.000). Hier neemt de vraag naar woningen juist explosief toe en zien we een stijging van ruim 25%.

Oudere woningen blijven populairst

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 18,7 bezichtigingen per huis, ongekend hoog. Huizen gebouwd na 1945 hebben gemiddeld 12,7 bezichtigingen. Het populairst zijn nog altijd de jaren ’30 woningen, vaak gelegen rond gewilde binnenstad locaties in de Randstad.

Wij kennen ook uw buurt

Overweegt u uw huis te verkopen? Dan bent u vast benieuwd naar uw verkoopkansen van uw huis en ontwikkelingen in uw buurt. Makelaarsland helpt u hier graag mee. We bieden u een gratis verkoopanalyse specifiek voor uw huis, waarmee u inzicht krijgt in zoekers voor uw woning en de prijsontwikkeling in uw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.