Prinsjesdag 2016 – Wat gebeurt er met de huizenmarkt in 2017?

Door
Juul Dijkhuis
op

Het toneelstukje dat wij Prinsjesdag noemen heeft goed nieuws gebracht. Niet iedereen maakt grote sprongen, maar iedereen krijgt in 2017 meer te besteden. Wat betekenen de plannen van de regering voor uw inkomen als je een huis gaat kopen of huren? Voor huizenkopers gaat er het nodige veranderen.

Besteedbaar inkomen in 2017

De verschillen zijn groot. Een alleenstaande ouder met een inkomen op het minimumloon niveau gaat er volgend jaar 1,3% op vooruit. Maar een alleenstaande zonder kinderen met een uitkering gaat er maar 0,1% op vooruit. Deze percentages zeggen weinig. Hierbij wordt er namelijk uitgegaan van gemiddelden. Wat er echt in jouw portemonnee gaat veranderen, kan beter of juist slechter uitpakken. Wat de plannen van Prinsjesdag betekenen voor het huren of kopen van een huis lichten wij hier graag toe.

Huurverhoging in 2017

Zoals gebruikelijk gaat de huur volgend jaar juli weer stijgen. Het goede nieuws is dat de stijging meevalt ten opzichte van eerdere jaren. De maximale huurverhoging bedraagt 1%, maar aanvullend mogen de huren ook nog worden verhoogd op basis van de inflatie. Een deel van de huurverhoging wordt weer gecompenseerd door een hogere huurtoeslag.

Scheefwonen wordt minder aantrekkelijk

Het wordt een ander verhaal voor zogenaamde scheefwoners. Dit zijn huurders van een sociale huurwoning die eigenlijk teveel verdienen om voor een dergelijke gesubsidieerde woning in aanmerking te komen. Zij kunnen een flinke verhoging van de huur tegemoet zien. Op deze manier wil men het scheefwonen terugdringen en de scheefwoners  ‘dwingen’ om te verhuizen naar een duurdere huurwoning of naar een koophuis.

In 2017 wordt je maximale hypotheek lager

Dit jaar kun je nog maximaal 102% van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen. In 2017 wordt de maximale hypotheek verlaagd naar 101%. Voor het kopen van een huis moet je dus meer eigen vermogen inbrengen. Er moet dus meer gespaard worden om een huis te kunnen kopen. Uitgaande van de gemiddelde huizenprijzen in 2016 (circa €225.000) moet je ongeveer € 10.000 zelf inbrengen. Dit komt door de bijkomende kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en taxatiekosten. Vanaf 2018 is het helemaal niet meer mogelijk om kosten mee te financieren.

Tweeverdieners kunnen in 2017 meer lenen om een huis te kopen

Banken tellen bij tweeverdieners het laagste loon maar voor 50% mee. Vanaf volgend jaar wordt het laagste inkomen voor 60% meegeteld. Dit zorgt ervoor dat tweeverdieners meer kunnen lenen. De omvang van het verschil ten opzichte van 2016 is sterk afhankelijk van de hoogte van het tweede inkomen.

Belastingvrij schenken van €100.000 mag weer

Dit jaar mag je maximaal € 53.016 schenken aan je kinderen voor een eigen woning. Om de huizenmarkt weer op gang te helpen was het mogelijk om €100.000 te schenken voor het kopen van een huis, maar het geld mocht ook gebruikt worden om te verbouwen of om af te lossen. Dit was een crisismaatregel. Per 2017 mag je weer €100.000 schenken ten behoeve van de eigen woning. Een voorwaarde is wel dat de ontvanger nog geen 40 jaar oud is. De schenking hoeft niet naar de kinderen te gaan. Anderen mogen ook.

Voor tweeverdieners wordt het kopen van een huis eerder haalbaar. Door de zeer lage hypotheekrente van dit moment en de steeds verder stijgende huren van huurhuizen, wordt het voor huurders ook steeds aantrekkelijker om te kopen in plaats van huren. Wilt je nog een huis kopen in 2016? Dan kun je nog een bedrag lenen tot 102% van de koopsom van het huis waarmee je een bedrag vrij kunt besteden, bijvoorbeeld om het huis op te knappen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.