Nog profiteren van rente over restschuld? Kom nu in actie!

Door
Juul Dijkhuis
op

Ter ondersteuning van de huizenmarkt is het mogelijk gemaakt om betaalde rente over restschulden af te trekken van het inkomen. Maar helaas gaat dit fiscaal voordeel verloren.

Vanaf 1 januari kun je er geen gebruik meer van maken als jouw huis niet vóór 2018 verkocht en overgedragen is op de nieuwe eigenaar.

Huizen onder water

In 2008 kwam de huizenmarkt in een dip terecht. De dip bleef bestaan tot de ommekeer in 2013. De huizenprijzen zijn in deze periode met meer dan 20 procent gezakt. Door de sterke daling kwam ongeveer een derde van de koophuizen onder water te staan. Deze waren dus alleen nog te verkopen met een restschuld. Om de doorstroming op de huizenmarkt weer op gang te krijgen, werden de rentelasten over restschulden aftrekbaar gemaakt gedurende een periode van 15 jaren. Dit was een zogenaamde crisismaatregel. Dit kon net de druppel zijn om een ander huis te kopen.

Staatssecretaris Wiebes wil de regeling nu niet meer verlengen, dus komt er een einde aan de crisismaatregel. Adviesorganisatie NBG heeft de formerende partijen (VVD, CDA, D66 en Groenlinks) opgeroepen om de crisismaatregel om te zetten naar permanente wetgeving. Vereniging Eigen Huis heeft gepleit voor een verlenging van de crisismaatregel. Maar beide initiatieven lijken niet succesvol. Nog steeds staan er 340.000 huizen (bron Calcasa mei 2017) onder water, maar dat is voor de politieke partijen niet voldoende reden om deze groep tegemoet te schieten.

Wat zijn de gevolgen van het schrappen van de aftrekbaarheid?

De pechvogels die vanaf volgend jaar te maken krijgen met een restschuld verliezen het fiscaal voordeel, maar het schrappen van de crisismaatregel kan nog meer gevolgen hebben. De restschuld wordt vanaf volgend jaar naar verwachting gezien als een reguliere schuld, en deze schulden drukken sterk op de maximale hypotheekverstrekking.

Hoe zit het?

Na 2018 worden restschulden mogelijk gezien als een normale lening. De maandlasten vallen hoger uit in vergelijking met de huidige restschuldfinancieringen door het vervallen van de aftrekbaarheid en je kunt minder hypotheek krijgen. Bij een restschuld ontstaan vanaf 2018, wordt er uitgegaan van een fictieve vaste last van 2 procent over de restschuld. Een schuld van €20.000 zorgt dus voor een fictieve maandlast van €400. Dit kan zorgen voor een tienduizenden euro’s lagere hypotheek voor huizenkopers die nog een restschuld van de vorige hypotheek op de schouders hebben drukken.

Nog een paar maanden de tijd

Het komt er eigenlijk op neer dat deze huiseigenaren nog een paar maanden de tijd hebben om het huis te verkopen en een andere te kopen. Het lijkt een ruime periode, maar het wordt al krap. Niet alleen het voorlopig koopcontract moet dit jaar nog ondertekend worden, de overdracht bij de notaris moet ook plaatsvinden vóór 2018.

Wil je nog profiteren van de gunstige regeling gericht op restschulden? Kom gelijk in actie. Er is geen tijd meer te verliezen. De hypotheekrente is ook stijgende. Dus ook in dat opzicht lijkt snel handelen slim. Maar neem de beslissing weloverwogen. Geen reden tot paniek. Laat je in ieder geval goed informeren over de mogelijkheden en de valkuilen.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.