Sterke start woningmarkt 2015

Door
Roos van Schaaijk
op

Januari 2015 is, ondanks de inperking van overheidsmaatregelen en de aanscherping van de hypotheekmogelijkheden, een goede maand voor de woningmarkt gebleken.

Afgelopen maand was het de vraag of het consumentenvertrouwen voldoende hersteld zou zijn om dit op te vangen.  14.300 verkochte woningen en een recordaantal bezichtigingen van 201.000 spreken voor zich.  Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

Spannend

Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland: “Het was even spannend in de eerste week van het nieuwe jaar. Al vrij snel kwamen we tot de conclusie dat het vertrouwen in de woningmarkt niet lijdt onder de wetswijzigingen en nieuwe hypotheeknormen die dit jaar van kracht zijn geworden. De aanscherping van de hypotheeknormen had er voor kunnen zorgen dat de woningmarkt pas op de plaats zou maken, maar dat is zeker niet het geval. Kopers kunnen minder lenen, maar blijven kooplustig. Veel kopers profiteren van de lage rente en verwachten prijsstijgingen. Daarom slaan zij nu hun slag. Wel zijn de lokale verschillen op de woningmarkt nog steeds erg groot, zelfs op buurtniveau”.

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2014/2015

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 3 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.