Zelfstandige komt makkelijker aan hypotheek

Door
Makelaarsland
op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat banken meer ruimte geven bij het verstrekken van hypotheken. Zelfstandigen, flexwerkers en pas afgestudeerden komen zo vaker in aanmerking voor een hypotheek. Een positieve ontwikkeling voor de huizenmarkt 2014.

Woningkopers zonder vaste baan hebben nu veel moeite om de aankoop van een eigen woning te financieren. Ook beginnende zelfstandigen, die nog geen drie jaar lang vaste inkomsten kunnen aantonen, krijgen moeilijk een hypotheek. Door het groeiende aantal flexwerkers en zelfstandigen in Nederland, is een zeer grote groep potentiële woningkopers de dupe van de aangescherpte regels van de AFM.

Maatwerk woningkopers

De AFM zag de afgelopen jaren streng toe op de regels om te voorkomen dat banken en particulieren te veel risico namen. Banken gaven aan daardoor geen maatwerk meer te kunnen leveren aan woningkopers, ook al hadden zij perspectief op een stijgend inkomen.

Doorstroming huizenmarkt

Nu lijken banken zich weer soepeler op te stellen. Vereniging Eigen Huis geeft aan dat zij een voorzichtige verandering ziet, waarbij banken meer kijken naar de persoonlijke situatie dan naar de regels van de AFM. Wanneer het zelfstandigen, flexwerkers en pas afgestudeerden makkelijker wordt gemaakt een woning te financieren, zal dat zeer gunstig zijn voor de doorstroming op de huizenmarkt.

Bron: FD

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.