Makelaarsland Huizenmarktindicator Q4-2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Cijfers huizenmarkt Q4

Gemiddeld zijn er in het laatste kwartaal 12,3 bezichtigingen per woning in Nederland aangevraagd. De drie kwartalen hiervoor -kwartaal 1, 2 en 3 van 2018- waren dit er respectievelijk 14,7, 13,9 en 13,3. Een duidelijke dalende trend in het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning.

28,1% van de huizen verkocht in Q4-2018 ontving 5 of minder bezichtigingen. Vorig jaar, hetzelfde kwartaal was dit 22,2%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen zakt van 15,1% naar 10,4%. Ook deze daling laat zien dat er momenteel minder woningen veel bezichtigingsaanvragen ontvangen.

Top-3 meeste aanvragen Q4-2018

  • 74 aanvragen (tussenwoning in Almere, € 150.000 – € 250.000)
  • 72 aanvragen (hoekwoning in Zwolle, € 250.000 – € 350.000)
  • 60 aanvragen (appartement in Breda, € 150.000 – € 250.000)

In Q4 van 2017 was van de top-3 het aantal bezichtigingsaanvragen 150, 146 en 112. Een enorm verschil. Opvallend is dat de top-3 in Q4 van 2018 voor het eerst allemaal woningen zijn buiten de Randstad.

Verschil binnen en buiten Randstad kleiner

Door de grote aantrekkingskracht buiten de Randstad, omdat woningen in de Randstad en met name in de steden te duurder werden, wijkt men uit naar gebieden buiten de Randstad. Dat de mate van interesse in woningen binnen en buiten de Randstad elkaar nadert in het vierde kwartaal van 2018, is ook in de cijfers te zien.

Opvallend is dat er in de Randstadsprovincies het afgelopen jaar altijd de meeste bezichtigingsaanvragen werden ontvangen. In Q2-2018 was dat nog het geval, maar in Q3 waren plaats 1 en 3 van Flevoland en Friesland en in Q4 is Flevoland weer in de top-3 terug te vinden. In vergelijking met het vorige kwartaal is het verschil in aantal bezichtigingsaanvragen tussen Randstad en niet-Randstad een stuk kleiner.

Vraag starterswoningen stijgt weer licht

De vraag naar woningen blijft groot, nog steeds is er in het starterssegment lastig een woning te bemachtigen. In vergelijking met het derde kwartaal van 2018 doen de woningen in de laagste prijsklasse (lager dan € 150.000) het minder goed; van gemiddeld 17,4 naar 14,6 aanvragen per woning. Toch neemt het aantal aanvragen in het vierde kwartaal weer toe. De verwachting is dat deze lijn het eerste kwartaal van 2019 aanhoudt.

Wij kennen ook jouw buurt

Overweeg je jouw huis te verkopen? Dan ben je vast benieuwd naar de verkoopkansen van je huis en ontwikkelingen in jouw buurt. Makelaarsland helpt hier graag mee. We bieden je een gratis verkoopanalyse specifiek voor jouw huis, waarmee je inzicht krijgt in zoekers voor jouw woning en de prijsontwikkeling in jouw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.