Wat is de maximale hypotheek NHG?

Door
Juul Dijkhuis
op

Door een hypotheek af te sluiten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je gedurende de looptijd veel geld besparen. Dit geeft de bank namelijk extra zekerheden, waardoor ze minder risico lopen dat ze het uitgeleende bedrag niet terugkrijgen.

Dit beloont de bank met een korting op de hypotheekrente. Er worden wel voorwaarden gesteld aan NHG en er geldt een maximumbedrag. Wat is de maximale hypotheek NHG en wat zijn de condities? Een hypotheek met of zonder NHG kan een groot verschil maken in maandlasten. De korting kan namelijk oplopen tot 0,9 procentpunt. Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG ben je eenmalig 1 procent van de leensom verschuldigd, maar dit bedrag kun je snel weer terugverdienen. Er gelden wel voorwaarden voor een hypotheek met NHG. Deze hebben onder andere betrekking op het maximale leenbedrag en het bijsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Wat zijn de voordelen van NHG?

Het grootste voordeel is natuurlijk de hoge rentekorting, maar er zijn meer voordelen. Onder voorwaarden wordt een restschuld na een gedwongen verkoop van je huis kwijtgescholden. De noodzakelijke verkoop moet veroorzaakt zijn door relatiebeëindiging, niet verwijtbare werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van de partner. Dit geeft jou als huiseigenaar dus ook extra zekerheid.

Wat is de maximale hypotheek NHG?

Per juli 2016 zou de maximale verstrekking met NHG verlaagd worden naar €225.000. Deze verlaging is niet doorgevoerd. Voor 2016 geldt er hierdoor als maximaal hypotheekbedrag: €245.000. Per 2017 wordt het maximale leenbedrag afhankelijk gemaakt van de gemiddelde huizenprijzen in Nederland. Uitgaande van de huizenprijzen per juli 2016 zal de maximale hypotheek met NHG in 2017 ongeveer gelijk blijven. Na het tweede kwartaal van 2016 kostte een gemiddelde woning namelijk €234.000.

Kun je een duurder huis kopen met NHG?

De maximale hypotheek NHG bedraagt €245.000. Wat nu als je bijvoorbeeld een huis koopt voor €250.000 en je brengt €10.000 eigen geld in. De hypotheekschuld blijft onder het maximale hypotheekbedrag van €245.000, maar toch is NHG niet mogelijk. Het maximale hypotheekbedrag is namelijk de lening inclusief kosten voor het kopen van een huis. Je kunt namelijk een huis kopen voor een maximale koopsom van €231.132.

Tweede hypotheek met NHG

Heb je een hypotheek met NHG en wil je je huis verbouwen? Ook de tweede hypotheek kun je met NHG krijgen. Het moet wel gaan om een kwaliteitsverbetering van het huis. Hieronder wordt bijvoorbeeld verstaan het herstellen van achterstallig onderhoud en het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Met een tweede hypotheek een vakantiehuis of een auto kopen kan niet. Hiervoor kun je geen NHG krijgen. Uiteraard blijft de maximale hypotheek van €245.000 wel gelden.

 

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.