Wat is een annuïteitenhypotheek?

Door
Juul Dijkhuis
op

Sinds 1 januari 2013 zijn er nog twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïtaire hypotheek. Welke van de twee u het beste kunt kiezen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wat houdt de annuïteitenhypotheek in en hoe hoog zijn de kosten?annuïteitenhypotheek

Een annuïteit is een vast bedrag dat voor een bepaalde periode is vastgelegd. Over de hoogte van het bedrag maakt u afspraken bij het afsluiten van de hypotheek. Bij het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden, gebaseerd op de dan geldende hypotheekrente.

De annuïtaire hypotheek berekenen

In de maandelijks te betalen annuïteit zit hypotheekrente en aflossing. Het maandbedrag is zo vastgesteld dat op de einddatum de hypotheekschuld volledig is afbetaald. Van het maandbedrag wordt eerst de verschuldigde hypotheekrente afgetrokken, en de rest wordt gebruikt voor de aflossing. De hoogte van de maandelijkse annuïteit kunt u zelf berekenen aan de hand van een zogenaamde annuïteitentabel. Gelukkig kan het tegenwoordig eenvoudiger. Als u het hypotheekbedrag, de looptijd en de hypotheekrente weet, kunt u de berekening maken. Zie hiervoor Berekenhet.nl.

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheek

De meeste hypotheken die nieuw afgesloten worden zijn annuïteitenhypotheken. Ongeveer 70% van de huizenkopers kiest voor deze hypotheekvorm. Het grote voordeel van een annuïtaire hypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek zijn de lagere maandlasten gedurende de eerste helft van de looptijd van de hypotheek. De aflossing in de annuïteitenhypotheek wordt steeds groter naarmate de looptijd verstrijkt.

Wat zijn de belangrijkste verschillen met de lineaire hypotheek?

In de lineaire hypotheek is de maandelijkse aflossing een vast bedrag voor de gehele looptijd. Hier wordt de verschuldigde hypotheekrente nog bij opgeteld. In de annuïteitenhypotheek liggen de maandlasten vast gedurende de lopende rentevaste periode. Gedurende de eerste helft van de looptijd lost u in de lineaire hypotheek meer af. Het gevolg is dat de lineaire hypotheek start met veel hogere maandlasten in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Dit maakt de annuïteitenhypotheek voor veel huizenkopers de aantrekkelijkste hypotheekvorm.

Een hypotheek moet zo goed mogelijk afgestemd worden op uw financiële situatie en op uw toekomstplannen. Een hypotheek wordt meestal afgesloten voor een periode van 30 jaren. Het is daarom belangrijk om een goed overwogen beslissing te nemen. Heeft u geen ervaring en weet u niet wat het beste voor u is? Laat u dan adviseren door een hypotheekadviseur.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.